Brīnumi mēdz notikt: Uztura speciālisti atklāj, kā iekārtot virtuvi, lai notievētu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Virtuve daudziem varētu būt pat mīļākā mājokļa daļa - šeit notiek visdažādākie kulinārijas eksperimenti, maltītes ieturēšana, dažādas pasēdēšanas un dzīves svinēšana. Tomēr līdztekus vēderpriekiem virtuves interjers var būt arī nelabvēlīgs mājiniekiem - neveiksmīgs vai nepārdomāts pārtikas skapīšu izkārtojums, pat dizains var būt pie vainas, kādēļ cipariņi uz svariem ik pēc kāda laika kļūst arvien lielāki.

Paslēp neveselīgo un izliec veselīgo

Šis ieteikums dažiem varētu skanēt kā klišeja, kuru nemitīgi atkārto gan uztura speciālisti, gan arī veselīga uztura piekritēji, taču šis ieteikums ir zelta vērtē. Minesotas universitātes 2012. gada pētījumā noskaidrots, ka pārtikas produkti, kas novietoti redzamā vietā, regulāri mājiniekiem atgādinās par to pieejamību, tāpēc šie produkti ātrāk tiks notiesāti, tiklīdz kādu māks izsalkums. Izmanto šo psiholoģisko triku un apmāni sevi - redzamās vietās izliec veselīgu pārtiku, piemēram, dārzeņus, augļus vai riekstus, bet no acīm noslēp cepumus, brokastu pārslas vai čipsus - ideālā gadījumā izvairies no šādu produktu iegādes.

Iegādājies mazāku kafijas kannu

Lai pievērstos veselīgam uzturam, diemžēl vai par laimi, nāksies vien samazināt arī ikrīta kafijas patēriņu. Atbrīvojies no lielās kafijas kannas, kas radīs vēlmi katru rītu pagatavot lielāku daudzumu kafijas, un tās vietā iegādājies mazu kanniņu, kurā uzvārīt kafiju mazai krūzītei. Pārāk liels un ilgstošs kafijas patēriņš vai veicināt insulīna rezistenci jeb nepilnvērtīgu insulīna darbību audos, kas vēlāk var būt vaininieks diabēta izraisīšanā un svara pieaugumā.

Pievērs uzmanību trauku lielumam un krāsai

Līdzko maltīte tiek uzlikta uz lielāka šķīvja, teju vai automātiski rodas vēlme to piepildīt, jo atsedzas šķīvja malas. Kornela universitātes 2013. gada pētījumā tika noskaidrots, ka bērni, kas ikdienā ēd brokastu pārslas no lielākām bļodiņām, uzņem par 44% vairāk kaloriju nekā tie, kas izvēlas ēst brokastis no maza izmēra bļodiņām. Cits Kornela universitātes pētījums skaidro, ka arī šķīvja krāsai ir būtiska nozīme tajā, cik daudz tiks piepildīts pusdienu šķīvis. Pētījuma gaitā dalībniekiem tika izdalīti balti vai sarkani šķīvīši, un to uzdevums bija piepildīt šķīvi ar pastu un Alfredo mērci. Grupa, kas pastu lika baltajos šķīvjos, piepildīja tos ar 22% vairāk ēdiena nekā sarkano šķīvīšu komanda. Eksperimenta noslēpums - sarkano šķīvīšu komanda labāk saskatīja kontrastu starp pastu un trauku, tāpēc spēja labāk izkontrolēt, cik daudz ēdiena tajā ielikt.

Samazini temperatūru virtuvē un citās telpās

Zemākā temperatūrā tauki deg ātrāk - tas nu ir skaidrs daudziem, taču arī pavisam maznozīmīga istabas temperatūras maiņa var palīdzēt samazināt tauku daudzumu. ASV Diabēta asociācijas 2014. gadā veiktajā pētījumā noskaidrots, ka pat mazliet vēsāka istaba var palīdzēt samazināt vēdera taukus. Aukstākā temperatūrā aktīvi darbojas brūnie tauki jeb tauku slānis, kas palīdz sašķelt un sadedzināt pārējos taukus, lai ražotu un uzturētu siltumu.

Virtuve bez televizora - slaidāks viduklis

Dažkārt ir grūti iedomāties - ēst un nepaskatīties televizorā, datorā vai viedtālrunī jeb izklaidēt sevi ēdot. Taču, jo vairāk un biežāk cilvēki ietur maltītes ar skatu ekrānā, jo tiem ir lielāks aptaukošanās risks. Tas ir skaidrojams ar to, ka ēdot tiek novērsta uzmanība un to velta televīzijas pārraidēm, taču smadzenes nespēj apstrādāt paralēli divas darbības - apēstā ēdiena daudzumu un pārraidē redzēto informāciju. Tā kā pārraides visnotaļ ir aizraujošākas nekā šķīvis, no kura lēnām pazūd ēdiens, smadzenes dod priekšroku televizorā redzētajam. Šādā veidā cilvēki nemanot «uzēd» klāt vairāk kaloriju, nekā tās uzņemtu, ēdot bez uzmanības novēršanas. No televizora vai planšetes nav jāatbrīvojas pilnībā, bet gan jānovieto tos piemērotākās vietās, piemēram, ofisā vai viesistabā. Savukārt virtuve un ēdamistaba nebūs īstā vieta televīzijas skatīšanai, tāpēc šīs telpas ir jāatbrīvo no liekajām elektronikas ierīcēm.

Izvēlies «īstās» virtuves krāsas

Virtuves iekārtojumā izvairies no īpaši gaišiem un baltiem toņiem, kā arī to pretstatiem - tumšajiem toņiem. Gaišas krāsas stimulē ēšanu, bet tumšās telpās ar vāju apgaismojumu un lēnu mūziku ēdāji baudīs ēdienu un tur uzkavēsies ilgāk, kas pēc tam var «novest» pie vēl vienas porcijas vai našķošanās. Tā vietā, virtuves krāsojumā, mēģini atrast zelta vidusceļu - gaišo vai tumšo telpu atsvaidzini ar kādu krāsainu sienu. Virtuvē iederēsies dzeltenā, zeltainā, zilā, zaļā krāsa un dabiskie toņi.

Padari virtuvi ērtāku gatavošanai

Neērta virtuve var kalpot kā iemesls, kādēļ mājinieki atsakās gatavot maltīti, bet ieturēt to ārpus mājas. Lai šādas situācijas neatgadītos, padari virtuvi par gatavošanai draudzīgu vietu. Iegādājies ērtu un viegli pārskatāmu ledusskapi un novieto netālu no izlietnes. Atvēli gatavošanai plašāku laukumu uz virtuves virsmas un virs tās uzstādi samērā spilgtas lampas. Ēdiena gatavošana būs jautrāka, ja to darīsi mūzikas pavadībā, tāpēc nebaidies virtuvē novietot mūzikas centru vai bezvadu skaļruņus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu