Tuvojas noslēgumam «Filozofu rezidences» būvniecība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Noslēgumam tuvojas daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku kompleksa «Filozofu rezidence» būvniecība Rīgā, Raņķa dambī 34. Abas kompleksa ēkas veidos topošo Rīgas «City» zonu līdzās pirmajām augstceltnēm - «Saules akmens» un «Z-Towers» torņiem. Abas ēkas ir veltījums 18. gadsimta vācu apgaismības filozofiem Johanam Georgam Hāmanim un Johanam Gotfrīdam Herderam, kurus savulaik, uzturoties Rīgā, bija iedvesmojusi tuvējā apkaime.

Daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku kompleksa būvniecība sākta 2017.gada oktobrī, un pusgada laikā veikta abu ēku virszemes betonēšana, kā arī noslēgumam tuvojas mūra, fasādes un iekšējo inženiersistēmu izbūve. Paralēli teju pilnībā izgatavoti ēkām nepieciešamie logi un veikta to montāža. Tuvāko mēnešu laikā plānots veikt ēku jumta pārseguma izbūvi, apkārtējās teritorijas labiekārtošanu, vājstrāvu un elektrības tīklu izbūvi un iekšdarbus - sienu apdari, krāsošanu, flīzēšanu, grīdas segumu ieklāšanu un citus.

«Filozofu rezidence» ir viens no mūsdienīgākajiem jaunajiem projektiem ne tikai Rīgā, bet arī visā Latvijā. Abās daudzdzīvokļu ēkās, īstenojot ēku projekta autoru arhitektonisko vīziju, ir jāizbūvē sarežģīti tehniskie risinājumi. Tā, piemēram, viens no lielākajiem izaicinājumiem bija ēku augstāko stāvu izbūve, jo, sākot ar 10. stāvu, ēku platība palielinās,» skaidroja «Filozofu rezidences» būvnieka SIA «Velve» valdes priekšsēdētājs Ainārs Leitēns.

Pēc projekta arhitektūras ēku veidols iztālēm atgādina vienu uz otras kaudzē saliktas grāmatas. Lai panāktu vēlamo vizuālo efektu, kā arhitektoniskais risinājums izmantoti dažāda izmēra un virziena terases un balkoni. Pirmais dzīvojamais stāvs pacelts 14 metru augstumā virs zemes. Zemes līmenī atrodas tikai balsta kolonnas un 12 metrus augstā ieejas zāle. Abu ēku fasādes apšuvumam izmantoti dažādi materiāli - pirmo divu stāvu augstumā paredzēta stiklotā alumīnija fasāde, bet augstāk - keramikas un akmens masas fasādes apdares flīzes, kam piemīt gaisa attīrīšanas un paštīrīšanās īpašības.

«Daugavas senkrasta tuvums arhitektūrai uzliek zināmus pienākumus. Esam ēku lejasdaļu veidojuši pēc iespējas caurredzamāku, lai tā nebloķētu skatu uz apkārtni un vecpilsētu. Ēkas ir plānotas tā, lai no pilnīgi visiem dzīvokļiem būtu skats uz Rīgas centru un Vecrīgu, kuras vēsturisko siluetu aizsargā UNESCO,» norādīja arhitekts Andris Kronbergs.

Arhitekts pauž pārliecību, ka «Filozofu rezidences» būvniecība pozitīvi ietekmēs visa Daugavas kreisā krasta attīstību.

«Ēkas trīs kārtu sienu paneļi sniedz papildu siltuma un skaņas izolāciju, tāpat arī logi, kuru koka rāmis ar alumīnija uzlikām un dubultās stikla paketes ar siltumvadītspējas koeficientu 0,5. Projekta dzīvokļi būs ar netipiski augstiem griestiem - dzīvokļos līdz 10. stāvam griestu augstums sasniegs 2,91 metru, no 11. stāva - 3,11 metrus, bet viesistabā dzīvokļos ēkas augšējos stāvos būs līdz pat 6,75 metriem augsti griesti. Tas, ka jau šajā celtniecības posmā mums ir 25% rezervēto dzīvokļu, ir pieradījums, ka pircēji to novērtē,» sacīja projekta attīstītājkompānijas «R.Evolution City» valdes priekšsēdētājs Aleksejs Zagrebeļnijs.

Plānots, ka «Filozofu rezidences» ēku kompleksā atradīsies 120 «premium» klases apartamenti. Rezidences iedzīvotājiem būs pieejamas ne tikai 122 pazemes autostāvvietas, kā arī virszemes stāvlaukums ar vietu 120 automašīnām, bet arī bibliotēkas, kas atradīsies abu ēku ieejas zālēs.

Tāpat kompleksa teritorijā atradīsies basketbola laukums, terases ar galda tenisa un novusa galdiem, bērnu laukumi un vieta atpūtai ar skatu uz Rīgas vecpilsētu. «Filozofu rezidences» kompleksa teritorijas kopējā platība ir 4200 kvadrātmetri, savukārt ēku kopējā stāvu platība ir 14 760,6 kvadrātmetri. Abu 22 un 23 stāvus augsto ēku būvniecību plānots pabeigt 2018. gada otrajā ceturksnī.

Banka «BlueOrange», kas projekta realizācijai piešķīrusi 9,5 miljonus eiro no kopējā investīciju apjoma, plāno turpināt sadarbību arī tālākajā dzīvojamā kompleksa attīstībā. «Esam iecerējuši izveidot pievilcīgu šo biznesa klases dzīvokļu kreditēšanas piedāvājumu, kas interesentiem dotu elastīgāku risinājumu pārejai uz jaunu dzīvesvietu,» atzīmē bankas galvenais izpilddirektors Dmitrijs Latiševs.

Nekustamo īpašumu attīstītājs «R.Evolution City» paredzējis, ka projekta kopējās investīcijas sasniegs 20 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu