Piesargies - 5 dzīvokļa biedra īpašības, kam pievērst uzmanību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Vasara ir īstais laiks, kad jaunie studenti dodas dzīvokļu meklējumos un bieži vien apsver domu īrēt mājvietu kopā ar kādu draugu vai citu studentu. Lai arī studiju laikā dzīvošana kopā ar kādu ir īsta mācībstunda, reizēm dzīvokļa biedri kļūst par nešķiramiem draugiem un uz kopā pavadīto laiku atskatās ar nostalģiju. Taču bieži vien nākas piedzīvot pretējo - dzīvokļa biedrs ir kā murgs, kas sagādā problēmas otram mājiniekam. Lūk, dzīvokļa biedra īpašības, no kurām vajadzētu uzmanīties.

1. Dzīvokļa biedram patīk uzdzīvot

Studiju gados uzdzīve un ballītes ir visai bieža parādība, kas reizēm nemaz nav tik slikti. Tomēr, ja istabas biedrs nemitīgi lieto alkoholu vai pat narkotikas, šāds istabas biedrs sagādās vienas vienīgas problēmas. Ballētāji bieži vien trokšņo, aicina uz dzīvokli svešus cilvēkus un piedrazo māju - tas var ļoti nepatikt kaimiņiem un beigties visai bēdīgi.

Ja rodas aizdomas, ka jaunais istabas biedrs mīl uzdzīvi, pārliecinies par tā ieradumiem - ballītes var būt kopīgi pasākumi ar draugiem un galda spēlēm, gan arī trokšņošana un smago narkotiku lietošana. Ja esi pret šādu dzīvesveidu un piekāpies dzīvokļa biedra vēlmēm, tas var veicināt briestošus konfliktus.

Foto: Unsplash

2. Nekārtība - pilnīgi normāla un ierasta lieta

Runājot par tīrīšanu, pirms noslēdzat īres līgumu, pārrunājiet, kādas ir jūsu prasības attiecībā uz kārtošanu. Daudziem cilvēkiem stipri atšķiras viedokļi par to, kas ir tīra māja un kas nav, - dažiem tīrība ir pedantiski izmazgāta un sakārtota māja kā muzejā, bet citam tīrs liekas arī dzīvoklis, kurā drēbes mētājas uz grīdas. Ideālā gadījumā pirms kopdzīves sākšanas apskati sava potenciālā dzīvokļa biedra pašreizējo mājvietu - tas visskaidrāk norādīs, kādos apstākļos draugs ir pieradis dzīvot.

Foto: Unsplash

3. Dzīvokļa biedrs, kas nekad nepamet māju

Katram kādā dzīves brīdī rodas vēlme palikt vienam - lai netraucēti mācītos, uzaicinātu ciemos kādu mīļu cilvēku vai vienkārši atpūstos no apkārtējiem. Ja dzīvokļa biedrs nemitīgi ir mājās un tās nepamet, tas var būt traucēklis un beigu beigās sākties kašķis. Pirms īres līguma parakstīšanas noskaidro, vai dzīvokļa biedrs nav mājās sēdētājs, bet reizēm arī ceļo, brauc apciemot vecākus un draugus.

Foto: Unsplash

4. Biedra otrā pusīte nemitīgi viesojas un nepiedalās rēķinu apmaksā

Ja dzīvokļa biedram ir otra pusīte, kas nemitīgi pavada laiku dzīvokļa biedra mājoklī un nemaksā rēķinus, piesargies - šāda drāma turpināsies arī pēc tam, kad ar dzīvokļa biedru īrēsiet mājokli kopā. Ja dzīvoklī uzturas trešā persona, tad rēķini ir jādala trijās daļās, bet ne divās. Nepieļauj situāciju, kurā pašam negribot ir jāapmaksā kāda cita cilvēka dzīvošana.

Foto: Unsplash

5. Dzīvokļa biedrs ir bezdarbnieks vai nespēj samaksāt rēķinus

Dzīvokļa vai mājas īrēšana aizskar visai sensitīvu tēmu - finanses, kas ir biežākais strīdu cēlonis. Pirms stājies finansiālās attiecībās ar kādu, rūpīgi izpēti, vai dzīvokļa biedrs spēs samaksāt pusi no rēķiniem. Uzdod sev jautājumus: cik bieži un ilgi dzīvokļa biedrs ir bezdarbnieka statusā? Vai viņš/viņa mēdz iekrist parādos un nespēj tos atmaksāt? Ja dzīvokļa biedram visai bieži iestājas ekonomiskā krīze, tas var nozīmēt, ka arī kopdzīves laikā visi maksājumi gulsies uz taviem pleciem un uz šo cilvēku nevarēs paļauties.

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu