Vampire Weekend «Contra» (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ņujorkas četrotne «Vampire Weekend» savā mājas lapā un «MySpace» mūzikas profilā publiskojusi visas jaunā albuma «Contra» dziesmas, tādēļ ar tīru sirdsapziņu tās droši varam apspriest.

Vampire Weekend «Contra»

(XL)

10/12

Nekad neesmu slēpis savas lielās simpātijas pret šo grupu. Ezras Keninga (Ezra Koenig) un pārējo puišu debijas albums ir viens no maniem pēdējo gadu mīļākajiem ierakstiem. Fascinējoša ir grupas spēja vienā skaņas traukā salikt afropopa, panka (šajā albumā gan pavisam minimāli), indie un klasiskās mūzikas elementus, turklāt to paveikt tik melodiski, muzikāli smalki, vitāli un galvenais - viegli.

Pirmie divi jaunā albuma vēstneši «Horchata» un «Cousins» deva pamatotas cerības, ka «Contra» varētu būt vismaz labs, ja ne izcils. Tiesa, pēc vakardienas pirmās klausīšanās reizes likās, ka brīžiem «Vampire Weekend» nav spējuši vienlīdz enerģētiski nospriegot visas dziesmas.

Vampire Weekend "Contra"
Vampire Weekend "Contra" Foto: Publicitātes foto

Tomēr ar katru jaunu klausīšanās reizi tikai 36 minūšu garais albums nostrādā arvien labāk. Pirmie secinājumi - skanējums ir plašāks, bungas telpiskākas un labāk apskaņotas (pirmais grupas albums patiesībā bija uzlabots demo ieraksts), aranžējumi bagātāki... Papildus pie jau esošajiem grupas muzikālajiem elementiem klāt nākuši grupas taustiņinstrumentālista un producenta Rostama Batmanglija (Rostam Batmanglij)elektroniskie bīti (dekoratīvi) un autotune (dziesmā «California English») efekts, ko viņš plaši izmantoja sava pagājušā gada muzikāla projekta Discovery platē.

Tātad plati ievada vēl pagājušā gada oktobrī kā bezmaksas mp3 publiskotais «Horchata», kurš izceļas ar abstraktu tekstu («In December drinking horchata, I'd look psychotic in a balaclava») un bagātīgām perkusijām un stīgu aranžējumu. Turpinājumā, iespējams, potenciālais nākamais albuma singls - melodiskais «White Sky» (skat. video), kas ir viens no maniem albuma favorītiem. Seko vasarīgais «The Monkeys» un «Kings Of Leon» hibrīds «Holiday» un afropopa un Discovery sakausējums «California English».

Salīdzinoši eksperimentālais albuma jauninājums «Taxi Cab», kurš saturiski iedvesmu smēlies Džo Stramera un The Clash mūzikā, pulsē lēnā bassbungas ritmā, apaugot ar Stīve Reiha cienīgām minimālisma stīgām un Šopēna cienīgām klavieru etīdēm. Sekojošais «Run» atgādina kaut ko no debijas plates un, manuprāt, ir viens no blāvākajiem albuma skaņdarbiem. Tam seko grāvējs («Cousins»).

Muzikāli svaigs ir «Giving Up The Gun», kura pamatā puselektronisks hiphopa bīts un glaidīga (glide efekts) sintezatora tēma «MGMT» garā, tiesa, arī šis skaņdarbs, manuprāt, nav izdevies uz visiem 100%.

Abi noslēdzošie «Diplomat’s Son» un «I Think Ur A Contra» savukārt veiksmīgi turpina ieskicēt grupas jaunos muzikālos eksperimentus.

Kopumā lielisks albums, kurā grupa spējusi spert solīti uz priekšu, vienlaikus nezaudējot to, kas bija debijas albuma panākumu pamatā.

Izdošanas datums - 11.01.2010.


Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu