Owl City "Ocean Eyes" (21)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ilgāk klusēt par "Owl City" fenomenu būtu nepieņemami. 1.vieta ASV un 1.vieta Apvienotajā Karalistē - tas nav nekāds joks.

Owl City "Ocean Eyes"

(Republic)

7/12

Tātad, pirms pusgada, kad šis tolaik 22 gadus vecā jaunekļa Adama Janga (Adam Young) elektropopa projekts ar singlu "Fireflies" iekaroja "Billboard Hot 100" topa virsotni, mana pirmā dabiskā reakcija bija līdzīga daudziem: "Kas tas par The Postal Service klonu?" Asociācijas ar Benu Gibardu un Džimiju Tamborello nekur nav zudušas, taču pārsteidzošā kārtā "Owl City" nekļuva par vienas vasaras varoni dzimtajā Amerikā, bet šobrīd veiksmīgi iekaro visu Eiropu.

Owl City "Ocean Eyes"
Owl City "Ocean Eyes" Foto: Publicitātes foto

Ja sākotnēji "Fireflies" panākumus ASV varēja skaidrot ar to, ka šodienas vidējais amerikāņu pusaudzis, iespējams, ir iepazīstināts ar Gibarda pamatgrupas Death Cab For Cutie daiļradi (katrā ziņā, pateicoties "Krēslas" skaņu celiņam, noteikti), sekojis līdzi televīzijas seriālam "O.C", ir dzirdējis par Zūiju Dešanelu un tādējādi sajutis Owl City skanējumā ko tamlīdzīgu un "stilīgu", tad tagadējie Eiropas panākumi uzdod papildu jautājumus. Varbūt "Fireflies" patiesībā nav nekāda sakara ar manis minēto kontekstu un šī dziesma ir vienkārši sasodīti ģeniāls pop singls, vai arī eiropieši vienkārši ir amerikanizējušies un sākuši domāt līdzīgās kategorijās kā amerikāņi? Ej nu sazini...

Interesanti, ka pats Jangs atzinis, ka ir The Postal Service cienītājs, taču jebkādu atklātu kopēšanu noliedzis. Pie savām muzikālajām ietekmēm viņš min disko un Eiropas elektronisko mūziku - Relient K, Boards of Canada un Armin van Buuren. Noklausoties plati, tiešām, var just vairākas ietekmes, ne tikai The Postal Service, bet kopumā, manuprāt, The Postal Service līdzības ir ļoti uzkrītošas. Pirmkārt jau vokāls (gan teksti, gan dziedāšanas maniere, gan balss tembrs), otrkārt, vieglie elektroniskie bīti, un treškārt - vietām dzirdamais sieviešu vokāla dekors (gluži kā The Postal Service Dženija Luisa).

Atsevišķi skaņdarbi ir akustiskāki, vairāk uz Death Cab For Cutie vai The Boy Least Likely To pusi (piem., "The Bird and The Worm" vai "Dental Care" ), atsevišķi ir atkal izteikti dejiski (piem., "Umbrella Beach"), tomēr tie visi šķiet pārāk lipeklīgi un popsīgi ... brīžiem pat šķebinoši saldi (daži mūzikas kritiķi lieto apzīmējumu "emo pop").

Albumā piedalījušies arī daži Janga draugi. Kanādiešu kristīgais dziesminieks Metjū Tīsens (Matthew Thiessen), amerikāņu dziedātāja Briana Dūrena (Breanne Düren) u.c. Jāpiebilst, ka "Ocean Eyes" nav pirmais Janga ieraksts, 2008.gadā izdots debijas ieraksts "Maybe I'm Dreaming", 2007.gadā EP "Of June", no kura platē jaunā versijā dzirdams skaņdarbs "Hello Seattle".

"Fireflies" šobrīd skan visos iespējamajos radio, par to patiess prieks ... vismaz roka uzreiz nesniedzas, lai pārslēgtu uz ko citu.

Izdošanas datums - 28.07.2009.

Komentāri (21)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu