Spoon «Transference» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pagājušonedēļ Amerikas «Billboard 200» augstajā 4.vietā (53 000 pārdotu eksemplāru) debitējis amerikāņu alternatīvās mūzikas veterānu «Spoon» jaunākais studijas veikums «Transference».

Spoon «Transference»

(Merge)

9/12

Viena no alternatīvās rokmūzikas stabilākajām vērtībām, Ostinas, Teksasas grupa, kas, daudzu mūzikas apskatnieku prāt, nav izdevusi nevienu vāju vai izteikti viduvēju plati, atgriežas ar albumu numur 7 «Transference». Tiesa, pagaidām grupas diskogrāfijā nav arī neviena tāda ieraksta, ko varētu dēvēt par izcilu, arī 2007. gada visādā ziņā lieliskais komerciālās «izraušanās» albums «Ga Ga Ga Ga Ga» (ASV pārdots 318 000 eksemplāru) tomēr tāds nebija. Katrā ziņā līdz «The Strokes» panākumiem vīriem kaut kā mazliet pietrūka...

Spoon "Transference"
Spoon "Transference" Foto: Publicitātes foto

Arī šoreiz grupa attaisno savu reputāciju un piedāvā kvalitatīvu skaņuplati. «Transference» pēc pirmās noklausīšanās reizes man gan likās viduvējs, taču nu, jau divas nedēļas pēc albuma izdošanas, varu droši apgalvot, ka albums ierindojams kategorijā «grower» jeb albums, kas atklājas un iepatīkas tikai pēc zināma laika.

Ar tradicionālu dzīvā roka sastāvu (bungas, ģitāras, taustiņi) vīri studijā spējuši katru dziesmu izdekorēt ar interesantām aranžējuma un tehniskajām odziņām. Īpaši interesanti apstrādātas bungas, to skanējums ir vienlaikus akustisks, telpisks un grūvīgs. Akustiskā ģitāra skan sulīgi un dzīvi, un arī balsis ir interesanti apstrādātas (tas viss dzirdams ievadošajā «Before Destruction»). Katrā ziņā albums varētu būt interesanta klausāmviela skaņu inženieriem.

Arī muzikāli asociāciju palete ir plaša. Visticamāk, «Spoon» mūzikā ko vērtīgu sev atrastu gan garāžroka («The Strokes»), gan postgrandža («Queens of the Stone Age»), gan tāda mūzikas hameleona kā Beks Hansens daiļrades cienītāji.

Grupas līdera Brita Daniela (Britt Daniel) nedaudz piesmakušais vokāls lieliski jūtas gan falsetu teritorijā, gan tradicionāla 1960./70. gadu Amerikas dienvidroka («Southern rock») manierē. «Trouble Comes Running» varētu mierīgi būt kāds Kaleba Falovila un «Kings Of Leon» neizdots skaņdarbs.

Labākās albuma dziesmas: pirmais singls «Written in Reverse» (skat. video), «The Mystery Zone» un hipnotiskais un «bekiskais» «Who Makes Your Money».

Izdošanas datums 15.01.2010.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu