Massive Attack «Heligoland» (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēc septiņu gadu pauzes šonedēļ ar jaunu studijas albumu pie klausītājiem atgriežas 1990.gadu triphopa leģenda «Massive Attack».

Massive Attack «Heligoland»

(Virgin)

7/12

Gandrīz vienmēr, kad tuvojas šāda kalibra muzikālās apvienības kāds ilgi gaidīts jauns albums, gaidas un cerības sit augstu vilni. Klausītājs idealizē savu varoņu spējas, cerot sagaidīt no savas iemīļotās grupas ko līdzvērtīgu tam, ar ko minētā grupa kādreiz iekarojusi viņa sirdi. Šīs gaidas var dēvēt ari par intrigu - spilgts piemērs Aksla Rouza 100 gadus solītais jaunais «Gun's n'Roses» albums... Diemžēl galarezultāts ne vienmēr attaisno sākotnējās cerības.

Massive Attack "Heligoland"
Massive Attack "Heligoland" Foto: Publicitātes foto

Arī šī Bristoles pilsētas apvienība Massive Attack ir viena no tām grupām, kuras jaunos ierakstus fani gaida ar nepacietību. Kopš 1991.gada debijas jaunais «Heligoland» ir tikai piektais albums Massive Attack diskogrāfijā. Nosacītajā klusuma posmā starp iepriekšējo plati («100th Window» (2003)) un šo ierakstu divi atlikušie oriģinālā sastāva dalībnieki Roberts del Nadža (Robert «3D» Del Naja («D»)) un Grants «Daddy G» Māršals (Grant «Daddy G» Marshall («G»)) rakstījuši mūziku dažādiem kino projektiem. Māršals, starp citu, nemaz «100th Window» albumā nepiedalījās.

Tātad, vai «Heligoland» (albums nosaukts Vācijas salu arhipelāga vārdā) ir bijis gaidīšanas vērts un attaisno ar to saistītās cerības?

Grupas pagājušogad izdotais EP «Splitting the Atom» uz brīdi lika noticēt, ka, iespējams, «vecais labais» Massive Attack ir atgriezies (esmu jau vairākkārt uzsvēris, ka, manuprāt, grupas labākie darbi datējami ar 1990.gadiem, īpaši, protams, jāmin ģeniālā debijas plate «Blue Lines»). EP titulskaņdarbs «Splitting the Atom», kas arī vienlaikus jaunā albuma pirmais singls, tiešām ir lielisks, galvenokārt jau pateicoties ilggadējam viesvokālistam - rastamanam Horāsam Endijam (Horace Andy), kura viegli vibrējošais dziedājums sasaucas ar «Blue Lines» laiku.

Diemžēl viss atlikušais albuma muzikālais materiāls ir pablāvs. Nav peļams ievadošais amerikāņu grupas «TV on the Radio» līdera Tundes Adebimpes (Tunde Adebimpe) iedziedātais «Pray for Rain», arī plates pēdējais skaņdarbs «Atlas Air», kurā pie mikrofona stājies pats Roberts del Nadža, šķiet uzlādēts un dzīvs, taču gan «Elbow» Gaja Gārvija, gan «Blur» Deimona Albarna, gan Martinas Toplija-Bērdas un Houpas Sandovalas skaņdarbi atstāj vienaldzīgu.

Diemžēl agrīnajam Massive Attack raksturīgo hiphopa, soula un regeja kokteili šajā gadu desmitā nomainījušas bezpersoniskas elektroniskās mūzikas dekorācijas un, kamēr grupā neatgriezīsies (visticamāk, ka neatgriezīsies) Trikijs un Mašrūms (Andy «Mushroom» Vowles («Mush»)), tikmēr Massive Attack būtībā būs tik vien kā Del Nadžas soloprojekts.

Jāpiebilst, ka jauno albumu grupas mājas lapā (massiveattack.com) papildinās septiņas dokumentālas īsfilmas. Viena no tām veltīta 1970.gados slavenai pieaugušo filmu aktrisei Džordžinai Spelvinai (Georgina Spelvin). Filmā redzama nu jau 73 gadus vecā Džordžina, kas dalās atmiņās par savām gaitām porno industrijā un piedalīšanos populārajā lentē «The Devil In Miss Jones» (1973). Katru īsfilmu veidojis cits režisors.

Izdošanas datums 08.02.2010.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu