Peter Gabriel "Scratch My Back" (16)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viens no rokmūzikas dinozauriem - grupas "Genesis" bijušais solists Pīters Geibriels (Peter Gabriel) šonedēļ laiž klajā jaunu studijas darbu "Scratch My Back".

Peter Gabriel "Scratch My Back"

(Virgin)

7/12

Interesanti, bet kopš 2002.gada albuma "Up" pagājuši jau astoņi gadi un tā vietā, lai piedāvātu saviem klausītājiem kādu jaunu oriģinālmūzikas ierakstu, Geibriels izdod citu autoru dziesmu kaverversiju plati. Idejiski šāds projekts, protams, ir interesants, turklāt Geibriels iecerējis, ka pēc šā albuma visi viņa paša atlasītie mūziķi sniegs Geibrielam atbildes žestu un ierakstīs kādu viņa dziesmas versiju, taču domāju, ka mēs visi gaidījām kādas jaunas paša Geibriela dziesmas... Ceru, ka nekļūdos.

Geibriels šajā albumā ierakstījis gan veterānu Deivida Bovija (David Bowie), Pola Saimona (Paul Simon), gan vidējās paaudzes mākslinieku - "Elbow", "Radiohead", gan jaunāku mūziķu - "Bon Iver", Regīnas Spektores dziesmu versijas.

Peter Gabriel "Scratch My Back"
Peter Gabriel "Scratch My Back" Foto: Publicitātes foto

Versiju izveidē Geibriels balstījās uz diviem pamatprincipiem. Pirmkārt, pašām atlasītajām dziesmām jābūt izcilām un uzrunājošām, otrkārt - aranžējumos nedrīkst izmantot bungas un elektrisko ģitāru. Tādēļ pieaicināti labākie Apvienotās Karalistes stīgu instrumentu meistari un diriģents, jaunzēlandiešu komponists Džons Metkalfs un izveidotas radikāli atšķirīgas atlasīto dziesmu versijas.

"Es nodomāju, ka mēs varētu aizvākt ģitāru un bungas un izmantot tikai klavieru un orķestra paleti,"

atklāja dziedātājs. "Parasti es domāju par dziesmu vārdu izlabošanu vai pavadījumu, taču šajā (albumā) es patiešām koncentrējos uz dziedāšanu un dziesmu interpretāciju, un tas bija labi. Kaut kas no tā ir visai stīvs un tukšs, taču, manuprāt, tas labāk nostrādā kā veselums."

Rezultātā šajā platē ir satiekas popmūzika un akadēmiskā mūzika. Geibriels intervijā (skat. video) atzinis, ka ir liels Stīva Reiha, Arvo Pērta un Igora Stravinska mūzikas cienītājs, līdz ar to Geibriela tradicionāli nedaudz piesmakušo balsi pavada tikai stīgu grupa, klavieres un pūtēji.

Manuprāt, galarezultāts muzikāli ir nedaudz vienmuļš, arī dziesmu atlase, manuprāt, īsti nenostrādā. Dziesmu izvēle, protams, paša Geibriela ziņā, taču tas nenozīmē, ka tās dziesmas, kas uzrunā viņu, spēj uzrunāt arī citus.

Interesanti, ka šā albuma sakarā starp Geibrielu un Radiohead līderi Tomu Jorku (Thom Yorke) ir izveidojusies savdabīga vārdu apmaiņa. Jorks it kā ir izteicis vēlmi iedziedāt vienu no Geibriela dziesmām ("Wallflower"), taču vairāk nav atbildējis uz Geibriela zvaniem un vēstulēm. Acīmredzot Geibriela versija par klasisko Radiohead "Street Spirit" Jorkam nav īsti patikusi.

Izdošanas datums - 15.02.2010.

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu