Joanna Newsom "Have One On Me" (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Beidzot esmu rūpīgi izklausījies visus trīs Sanfrancisko dziesminieces Džoannas Ņūsomas (Joanna Newsom) jaunos albumus, kas apkopoti ar nosaukumu "Have One On Me".

Joanna Newsom "Have One On Me"

(Drag City)

9/12

Kopumā muzikālo baudījumu ekscentriskā arfiste mums sarūpējusi veselām divām stundām, katrā albumā iekļaujot sešus jaunus skaņdarbus. Kāpēc māksliniece tā rīkojusies, nav īsti skaidrs, jo visu jaunā albuma ierakstu klājis zināms noslēpumainības plīvurs, arī mūzikas žurnālisti netika laikus apgādāti ar promo kopijām, lai izvairītos no albuma priekšlaicīgas nonākšanas internetā. Atgādināšu, ka Ņūsomas iepriekšējais studijas darbs - 2006.gada piecu kompozīciju eposs "Ys" - "Pitchfork" darboņu nolaidības dēļ tīmeklī nonāca veselus divus mēnešus pirms oficiālā izdošanas datuma.

Joanna Newsom "Have One On Me"
Joanna Newsom "Have One On Me" Foto: Publicitātes foto

Muzikāli jaunais ieraksts ir abu pirmo albumu sakausējums, proti, šeit ir gan kodolīgi un īsi skaņdarbi, kas bija raksturīgi 2004.gada "The Milk-Eyed Mender", gan arī gari, izstiepti skaņdarbi "Ys" garā.

Vislabāk man patika tieši pirmais disks, kurā divas kompozīcijas, manuprāt, vērtējamas ar 12/12 ballēm, proti, plati ievadošais "Easy" un kā pirmais bezmaksas vēstnesis "81".

"Easy" ievada dzidrs stīgu grupas pavadījums un Džoanas smalkais dziedājums, kas nepārprotami sasaucas ar Keitas Bušas mūziku, arī skaņdarba attīstība tikai pastiprina šo asociāciju. Starp citu, šādas dažādas muzikālas asociācijas vijas cauri visam ierakstam. Vietām Džoana izklausās kā Džonija Mičela (Joni Mitchell) un Džoana Beza (Joan Baez), vietām kā Torija Eimosa vai Regīna Spektore un vietām kā Leslija Feista (īpaši skaņdarbā "Baby Birch").

Savukārt "81" ir viena no tām mūsdienu mūzikas pērlēm, kas, līdzīgi kā Ņūsomas 2004.gada "The Book of Right-On", pilnīgi noteikti lieliski skanēs arī pēc 100 gadiem - izcils viduslaiku, pop un folkmūzikas hibrīds.

Visus 18 skaņdarbus var iedalīt divās daļās - arfas un klavieru skaņdarbos. Dziesmās, kuru pamatā ir klavieres, Džoana diemžēl zaudē kaut ko no sava unikālā rokraksta un saplūst ar neskaitāmām citām mūsdienu klaviermūzikas dziesminiecēm, taču skaņdarbos, kuru pamatā ir arfas arpedžijas un arī dažādi eksotiski instrumenti (turku stabule un tambura), viss ir kārtībā.

Lai arī klausītājs var būt tikai pateicīgs, ka 30 minūšu albuma vietā saņēmis veselas divas stundas ar jaunu mūziku, tomēr nepamet sajūta, ka ieraksts atstātu labāku iespaidu, ja būtu vismaz uz pusi īsāks.

Diemžēl neviens no jaunajiem skaņdarbiem labā video kvalitātē nav atrodams, tādēļ pielikumā 2004.gada "The Book of Right-On".

Izdošanas datums - 23.02.2010.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu