Gorillaz «Plastic Beach»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ veikalu plauktos oficiāli nonāk trešais virtuālā projekta «Gorillaz» studijas albums «Plastic Beach».

Gorillaz «Plastic Beach»

(Parlophone / Virgin)10/12

Sākotnēji tapis kā britpopa grupas Blur solista Deimona Olbārna (Damon Albarn) blakusprojekts (kopā ar animatoru Džeimiju Hjūlitu), Gorillaz fenomens pēdējo desmit gadu laikā izvērsies par pilnvērtīgu Olbārna otro karjeru, turklāt komerciāli daudz sekmīgāku (pirmie divi albumi kopumā pārdoti 15 miljonos eksemplāru). Ja animētā projekta pirmais studijas (2001. gada «Gorillaz») albums bija veiksmīgs eksperiments ar atsevišķiem ļoti veiksmīgiem singliem, sekojošais «Demon Days» (2005) jau daudz eklektiskāks un eksperimentālāks, tad jaunais «Plastic Beach» demonstrē pārliecību un muzikālu briedumu.

Gorillaz "Plastic Beach"
Gorillaz "Plastic Beach" Foto: Publicitātes foto

«Plastic Beach» vajadzībām (sākotnējiprojekts nodēvēts par «Carousel») Albarns kopš 2007. gada sacerējis 70 muzikālas tēmas. Daudzi no tapušajiem skaņdarbiem albumā nav iekļuvuši, to skaitā sadarbība ar «gotiskā panka» apvienību no Sautendas The Horrors, platē arī iekļauta tikai viena no divām De La Soul dziesmām u.c. Galarezultātā Olbārns atlasījis tikai visvērtīgāko, kas materializējies 16 albuma kompozīcijās.

Jauninājums «Gorillaz» skaņu paletē - ietekmes no Olbārna un Hjūlita kopīgi veidotās ķīniešu operas «Monkey: Journey to the West» («White Flag»), protams, Olbārnam tuvās «world music» vēsmas (Libānas orientālās mūzikas orķestris «The Lebanese National Orchestra for Oriental Arabic Music»), džeza pūtēji «Hypnotic Brass Ensemble», stīgu grupa «sinfonia ViVA».

Tradicionāli albumā dzirdami arī vairāki hiphopa rečitatīvi. «Welcome to the World of the Plastic Beach» ievada leģendas Snoop Dogg balss, ko papildina Olbārna vokodēts fona vokāls, «White Flag» dzirdami britu graima reperi Kano un Bashy, vēlāk albumā pie mikrofona stājas repojošais aktieris Mos Def un hiphopa zelta laikmeta varoņi De La Soul.

Blakus hiphopa mūzikas lielajiem vārdiem platē viesojas arī populārās mūzikas vēsture The Clash (Mick Jones, Paul Simonon) Lū Rīda (Lou Reed), The Fall līdera Marka E. Smita (Mark E. Smith) un soulmeņa Bobija Womaka (Bobby Womack) personā. No jaunajiem vārdiem Albarns projektam piesaistījis zviedru grupu «Little Dragon», bet no saviem vienaudžiem - velsiešu eksperimentālās grupas Super Furry Animals solistu Grafu Rīzu (Gruff Rhys).

Pats Olbārns jauno «Gorillaz» albumu dēvē par popsīgu un kā vienu no galvenajām plates tēmām min dažādus televīzijas muzikālos šovus, kas sabiedrībā veido aplamu priekšstatu par slavu un popularitāti.

«Es veidoju albumu tik popsīgu kā vēl nekad agrāk, tomēr ar savu muzikālo pieredzi centos tajā ielikt arī ko dziļu un būtisku.

Es centos apvienot pop estētiku ar vēlmi likt saprast cilvēkiem, cik skumji ir pirkt jau gatavu produktu neskaitāmos plastmasas iepakojumos,»

viņš skaidro britu televīzijas šova «The X Factor» ietekmes.

Viens no retajiem ierakstiem, kurā neskaitāmie viesmākslinieki nerada saraustītu un sadrumstalotu iespaidu.

Izdošanas datums - 08.03.2010.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu