jj "jj nº 3" un jj "jj nº 2" (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Noslēpumainais Gēteborgas tvīpopa duets "jj" (nejaukt ar "JJ72") šomēnes laiž klajā jaunu studijas albumu "jj nº 3".

jj "jj nº 3" un jj "jj nº 2"

(Secretly Canadian)

10/12

Lai arī infantilās tvīpopa skaņas lielā apjomā mēdz pamatīgi nokaitināt (vismaz mani), laiku pa laikam tās tomēr spēj atgādināt par to, ka kādreiz zāle bija zaļāka un saule spožāka, un asociatīvi aizvest klausītāju uz kādu ideālu, bezrūpīgu vietu bērnībā.

Pagājušogad, kad šis zviedru duets "jj" izdeva mūzikas kritiķu apjūsmoto plati "jj nº 2", biju ieņēmis "skeptiķa pozīciju" un nelabprāt atzinu, ka "jj nº 2" ir pieminēšanas vērts ieraksts (īpaši pirmās trīs kompozīcijas ir brīnišķīgas). Skandināviem vispār raksturīgs šāds vienkāršs indīpops ar infantilām melodijām, tekstiem un nedaudz amatierisku dziedāšanas manieri (Club 8, Acid House Kings, Action Biker, Sambassadeur), un kārtējais šāds zviedru tvīpopa kolektīvs nešķita nekas jauns un īpašs.

jj "jj nº 3"
jj "jj nº 3" Foto: Publicitātes foto

Tomēr drīz "jj" kļuva par vienu no biežāk tīmeklī blogotajiem jaunajiem mūzikas vārdiem, un šomēnes Joakims Benons (Joakim Benon) un Elina Kastlandere (Elin Kastlander) ne tikai atgriežas ar jaunu (tiesa, tikai 27 minūtes garu) albumu, bet šā mēneša beigās dodas Amerikas koncertturnejā kopā ar pēdējo mēnešu "karstāko" britu grupu The XX. Varu iedomāties, ka uz tūres plakātiem šie abi divu burtu nosaukumi izskatās lieliski...

Abi albumi, ko izdod Gēteborgas izdevniecība "Sincerely Yours" (Tough Alliance, Air France, The Honeydrips), ir īsi (katrs apmēram 26 minūtes), tādēļ aplūkošu tos vienkopus. Pagājušā gada "jj nº 2" bija viegli dejisks Pola Saimona tropisko ritmu, abstrakta hiphopa (Lil Veina sampli), disko stīgu un ambienta pop sakausējums; jaunais "jj nº 3" turpina uz līdzīgas muzikālās bāzes, papildinot dziesmas ar nopietnām, kinematogrāfiskām klavieru un akustiskās ģitāras arpedžijām. Dziedātājas Elinas Kastlanderes sulīgais alts atgādina kaut ko no Treisija Tornas (Everything But The Girl) vai jau minētās grupas "The XX" solistes Romijas Kroftas (Romy Madley Croft) vibrācijām.

jj "jj nº 2"
jj "jj nº 2" Foto: Publicitātes foto

Abi albumi ir līdzvērtīgi, katrs ar saviem akcentiem, plusiem un mīnusiem. Tomēr viens skaņdarbs, kas paceļas pāri visam "jj" muzikālajam materiālam, ir aktuālais singls "Let Go" (skat. video). Tas ir trīs minūtes garš tvī eposs ar gaisīgu ievadošo kantri mutes ermoņiku, pilošām sintezatora lāsēm un smeldzīgu melodiju.

"All I've left is my soul,

Fall left me with this winter so cold.

Take me away,

Like an overdose of heroin."

Izdošanas datums - 09.03.2010.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu