Gonjasufi "A Sufi and a Killer" (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izbijis narkomāns, kurš kļuvis par jogas pasniedzēju, šogad mūzikas izdevniecības "Warp" apgādā laidis klajā savdabīgu skaņuplati "A Sufi and a Killer".

Gonjasufi "A Sufi and a Killer"

(Warp)

7/12

32 gadus vecais Gonjasufi jeb Sumahs Ekss (Sumach Ecks) ar mūziku nodarbojas jau kopš 1990.gadiem, repojis ar "Masters of the Universe", dīdžejojis ar "Killowattz", taču 2006.gadā sācis ierakstīt pats savus soloierakstus. Pēc viesošanās prominentā elektroniskās mūzikas projekta Flying Lotus aka Stīvena Elisona (Steven Ellison) 2008.gada albumā "Los Angeles" (skaņdarbā "Testament") par viņu ieinteresējās mūzikas izdevniecība "Warp" un noslēdza ar Eksu vienošanos par albuma ierakstu.

Kā intervijās stāsta pats Gonjasufi, tad pirmos astoņus mēnešus pēc līguma parakstīšanas viņš nav spējis radīt neko jaunu, tikai pēc intensīvām jogas nodarbībām viņš atguvis pārliecību un iedvesmu un sācis "A Sufi and a Killer" ierakstu. Vispār bez jogas viņš nespējot iedomāties savu dzīvi, nodarbībās iegūtais miers palīdz kontrolēt mākslinieka impulsīvo dabu, kas no vienas puses ir  "slepkavnieciska", no otras garīga - tādēļ arī tāds albuma nosaukums "Sūfijs un slepkava" ("A Sufi and a Killer").

Gonjasufi "A Sufi and a Killer"
Gonjasufi "A Sufi and a Killer" Foto: Publicitātes foto

Lai arī mūzikas prese par Gonjasufi albumu izsakās atzinīgi, svarīgi, manuprāt, ir uzsvērt Gonjasufi īpatnējo, it kā dezorientējošo dziedājumu, kas manām ausīm tomēr šķiet greizs un netīkams. Jā, protams, kā atzīst pats mākslinieks, šāds dziedājums ir apzināts un iemūžināts uzreiz pēc jogas nodarbībām, taču visas plates garumā tas kļūst par apgrūtinošu nastu. Gaumes lieta, protams...

Pateicoties jauno klausītāju iecienītajai Sietlas mūzikas izdevniecībai "Sublime Frequencies", kas fokusē savu uzmanību uz dažādiem interesantiem pasaules tautu mūzikas ierakstiem (visos laikos interese par "world music" bijusi liela), Gonjasufi albumā izmantotie Austrumu mūzikas sampli arī šķietami atbilst jaunākajām vēsmām mūzikā. Liels nopelns arī minētajam Flying Lotus un producentiem The Gaslamp Killer un Mainframe, kas kopā ar Eksu daudz vairāk laika pavadījuši, miksējot muzikālo materiālu nekā to ierakstot.

Plati ievada minūti garš indiešu sitamo instrumentu un balsu intro, kuram dots Dienvidindijas klasiskās dejas stila nosaukums "Bharatanatyam", seko indiešu sītaras motīvs dziesmā "Kobwebz" un arī daudzi citi samplēti eksotiski mūzikas instrumenti, arī balsis), kurus pavada Flying Lotus raksturīgi lēni hiphopa bīti. Arī skaņdarba "Sheep" pavadījums muzikāli ir interesants - Bērta Baharaha mūzikai raksturīgs sievietes vokāls, stīgas un ar mediatoru spēlēts stingrs basa motīvs, taču paša Gonjasufi pienesums šādai mūzikai, manuprāt, ir niecīgs. Proti, šāds ieraksts tikpat labi izklausītos brīnišķīgi arī bez Gonjasufi vokāla.

Gonjasufi
Gonjasufi Foto: Publicitātes foto

Kopumā albums ir ļoti eklektisks. Blakus daudzajiem turku un indiešu tautas un popmūzikas sampliem ieraksts rada asociācijas ar 1970.gadu fanka psihedēliju - Džordžu Klintonu, Funkadelic, arī ar 2000.gadu sākumā populāro Karlu Henkoksu Ruksu (Carl Hancock Rux). Viens skaņdarbs ("Suzie Q") pat izklausās kā The Stooges pankroka paraugs, cits (Stardustin') rada asociācijas ar triphopa klasiķiem Portishead, vēl kāds ar Gonjasufi elku - Džimiju Hendriksu.

Iespējams, jābūt kādā īpašā noskaņojumā, īpašā prāta stāvoklī (varbūt jāsmēķē marihuāna), lai sajustu to, ko sniedz šis ieraksts. Laiks rādīs, vai mūzikas preses sajūsma nebūs tikai kāds īslaicīgs "troksnis". Mani šis ieraksts atstāj vienaldzīgu ...

Izdošanas datums - 08.03.2010.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu