Joanna Newsom "Ys"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ekscentriskā arfiste un "bērna balstiņas" īpašniece Džoanna Ņūsoma (Joanna Newsom) laidusi klajā otro studijas plati "Ys", kas seko 2004. gada "The Milk-Eyed Mender".

Joanna Newsom

"Ys" (Drag City)

10/12

Šoreiz vairāku īsu un kodolīgu dziesmiņu vietā Sanfrancisko iedzīvotāja Džoanna sarūpējusi tikai piecas. Plates kopējais ilgums tomēr ir 55 minūtes, jo katra no šīm kompozīcijām ir ļoti gara (sākot no septiņām līdz pat 16 minūtēm). Vēl kāda būtiska atšķirības zīme - četrās no piecām kompozīcijām Džoanna muzicē kopā ar veselu stīgu orķestri. Par stīgu aranžējumiem parūpējies sens Braiena Vilsona ("Beach Boys") domubiedrs un palīgs Vandaiks Pārkss (Van Dyke Parks). Pats Pārkss ierakstā spēlē akordeonu. Džoana Pārksu uzaicinājusi sadarboties, kad izdzirdējusi viņa 1968. gada plati "Song Cycle".

Albumu tehniski ierakstījis leģendārais Stīvs Albini (Steve Albini), producējis Džims Orurks (Jim O’Rourke). Ieraksta process bijis pilnībā autentisks, bez sintētiskiem piejaukumiem, proti, visi skaņdarbi iemūžināti un miksēti uz lentes un māsterēti "Abbey Road" studijā.

Albuma nosaukums "Ys" aizgūts no senas mītiskas franču pilsētas, kas dievu dusmu dēļ par iedzīvotāju pagrimušo dzīvesveidu tikusi appludināta. Tā esot bijusi viena no skaistākajām pilsētām pasaulē. Pati Ņūsoma uz plates vāka attēlota kā kāda viduslaiku meiča ar sirpi un naktstauriņu (kodi?) rokās. Neko nezinot par Džoannu Ņūsomu, pirmais iespaids, lūkojoties uz šo diska vāciņu, varētu būt visai mulsinošs, taču šis nav kāds tradicionāls senās mūzikas ieraksts.

Gluži pretēji - Ņūsoma tiek uzskatīta par vienu no slavenākajām jaunā psihedēliskā folka pārstāvēm blakus kolēģim un draugam Devendram Banhārtam, Animal Collective u.c.

Ievadošais "Emily" ir veltīts arfistes un dziedātājas māsai (viņa dzirdama arī šajā ierakstā). Ņūsomai palīdzīgu roku ierakstā snieguši arī dziesminieks Smog (īstajā vārdā Bils Kanehens) un džeza ģitārists Grants Geismans (Grant Geissman).

Dziesmām nav tradicionālas uzbūves, nav skaidru piedziedājumu, pantiņu, tā vietā Ņūsoma piedāvā izvērstus muzikālus vēstījumus, kas krāšņi apaudzēti ar arfas, obojas, trompetes, stīgu instrumentu skaņām. Protams, šeit neatrast ģeniālo "The Book of Right-On" (skat. video), kas bija debijas albuma skaistākā pērle, taču Ņūsoma metusi sev un klausītājam izaicinājumu un, manuprāt, pelnījusi tikai uzslavu. Viens no gada albumiem!

Līdzīgi mākslinieki - Bjorka un Hanne Hakelberga.

Izdošanas datums 14.11.2006.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu