Lieliski singli no ne tik lieliskiem albumiem (9.d.) (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Turpinām ielūkoties šogad izdotos mūzikas albumos, kuros, ja labi meklē, iespējams atrast vismaz vienu brīnišķīgu skaņdarbu.

TVNET Mūzika, protams, nepretendē uz visu svarīgāko gada mūzikas ierakstu apzināšanu un izvērtēšanu, tāds arī nav mūsu uzdevums... Kaut cik objektīvu izdoto ierakstu kalendāru iespējams iegūt, varbūt tikai apvienojot visu ārzemju lielo mūzikas portālu recenzijas, un arī tad pat viserudītākais mūzikas pazinējs apmaldītos šobrīd valdošajā eklektiskajā mūzikas pasaulē. Tādēļ, lai netērētu laiku pilniem apskatiem, ātri izskriesim cauri dažiem šogad izdotiem, pieminēšanas vērtiem studijas albumiem (dažādu žanru), kuri kopumā diemžēl nav dēvējami par izciliem, taču katrā no tiem var atrast kādu muzikālu pērli.

"Orb" lietotāji šīs atlasītās dziesmas var klausīties mapītē "labs stafs".

Jem
1. Jem "It''s Amazing"

Pirms četriem gadiem radiostaciju viļņos bieži bija dzirdama velsiešu dziedātājas Džemmas (Jem, Jemma Griffiths) ēteriskā balss, daudzi no jums vēl labi atceras melodiskos singlus "They" (Pa pā ra, pa pā ra ...), "Wish I" u.c. Toreiz Džemma veiksmīgi aizvietoja pēc "Life for Rent" iepauzējušo Daido (Dido). Šogad meitene atgriezusies ar jaunu studijas plati "Down to Earth", diemžēl Amerikā tā spēja uzkāpt tikai līdz 43. vietai. Šoreiz albumā atrodams tikai viens izteikts singls "It''s Amazing", kas jau pabijis "Sex and the City" filmas skaņu celiņā. Tas gan nav palīdzējis dziesmai kļūt par lielu radio dziesmu. Manuprāt, žēl, jo "It''s Amazing" ir kā radīts radioviļņiem.

2. She and Him "Why Do You Let Me Stay Here"

She and Him

Ak, šīs dziedošās, valdzinošās Holivudas muzikālās aktrises! Pēc Skārletas Johansones triumfālās karjeras mūzikas biznesā esmu atmetis visus aizspriedumus - galvenais, lai dāmām blakus stāvētu zinoši, radoši un patiesi ieinteresēti mūziķi un viss būs kārtībā. Skārletai tie bija Deivids Siteks (David Sitek) no grupas TV On The Radio un Yeah Yeah Yeahs ģitārists Niks Zinners, savukārt valdzinošajai Zūijai Dešanelai (Zooey Deschanel), kas arī minētā She and Him dueta dalībniece, labs palīgs ir cienījamais dziesminieks M. Ward. Šā gada martā duets laidis klajā elegantu indīpopa debijas plati "Volume One". Protams, albums nespēj konkurēt ar muzikāli radniecīgajiem Feistas vai "Cat Power" darbiem, taču ir gana baudāms. "Why Do You Let Me Stay Here" ir mans favorīts no šā albuma.

3. Elvis Costello & The Imposters "American Gangster Time"

Elvis Costello

Britu postpanka veterāns Elviss Kostello (Elvis Costello) ar pavadošo grupu "The Imposters" šogad laidis klajā jaunu studijas plati "Momofuku", kas tapusi vienas nedēļas laikā. "Momofuku" sesijas iedvesmoja Kostello sadarbība ar Dženiju Luisu (Jenny Lewis) no indīpopa grupas Rilo Kiley. Kostello šā gada februārī aizrunājis uz sešām dienām Losandželosas skaņu ierakstu studiju, lai ierakstītu astoņas jaunas dziesmas. "Song With Rose" ir tapusi sadarbībā ar Džonija Keša meitu Rozannu (Rosanne Cash), savukārt "Pardon Me Madam, My Name Is Eve" tapusi kantrimūzikas zvaigznes Loretas Linnas (Loretta Lynn) ierakstu sesijās. Plates nosaukums veltīts nūdeļu zīmola "Cup Noodles" radītājam Momofuku Ando (1910 – 2007). "American Gangster Time", manuprāt, droši ierindojams pie labākajiem Kostello pēdējo 20 gadu ierakstiem.

5. Jenny Lewis ft Elvis Costello "Carpetbaggers"

Jenny Lewis

Dženija Luisa (Jenny Lewis) šogad izdevusi savu otro soloplati "Acid Tongue", kas seko 2006. gada "Rabbit Fur Coat" (kopā The Watson Twins). Būdama labos draugos ar augstāk minēto Elvisu Kostello, viņai izdevies pierunāt leģendu uz vienu kopdziesmu "Carpetbaggers". Lieki piebilst - mans plates favorīts! To, starp citu, sacerējis Luisas draugs Džonatans Raiss (Johnathan Rice), un tas ir viens no dianamiskākajiem plates slaņdarbiem (pārējais materiāls ir vairāk lirisks un folkorientēts). Luisai kā izbijušai Holivudas bērnu aktrisei ir saglabājušies labi kontakti arī kinoindustrijā, tā, lūk, fona balsi platē daudz kur iedziedājusi vēl augstāk minētā aktrise Zūija Dešanela, savukārt viņas pavadonis M. Ward parūpējies par atsevišķām ģitāras partijām.

The Watson Twins

6. The Watson Twins "Just Like Heaven"

Pie viena šai kompānijai pievienošu arī jau augstāk minēto (Dženijas Luisas sakarā) The Watson Twins, kas ir dziedošas dvīņumāsas no Losandželosas. Meitenes šovasar izdevušas jaunu albumu "Fire Songs", kurā atrodamas visnotaļ tradicionālas popfolka dziesmas, taču viena no tām stāv galvastiesu augstāk - The Cure dziesmas "Just Like Heaven" jaunklāta versija.

7. GZA "Pencil" (ft Masta Killa un RZA)

GZA

Garijs Graiss (Gary Grice ) – visvecākais no "Wu-Tang" dibinātājiem - savu pirmo soloalbumu "Words From The Genius" ierakstīja jau 1990. gadā, un, kaut arī plate neguva komerciālus panākumus, GZA jeb Džiza (Jizza) izcēlās ar salīdzinoši inteliģentiem tekstiem un plūstošu un kvalitatīvu runu. Šogad nesen Rīgā redzētais hiphopa guru (18. augustā) atgriezies ar jaunu plati "Pro Tools". Pirmais singls "Paper Plate" apdzied Džizas neseno konfliktu (konfliktiņu) ar 50 Cent - "a Nigga don''t got fuckin lyrics," tā izteicies GZA par 50 Cent. Manās ausīs gan iekrita skaņdarbs numur 2 - "Pencil" (ft Masta Killa un RZA).

8. Lady Gaga "Just Dance"

Reizēm lipīga popdziesma spēj vienkārši "nogāzt no kājām". Kas ir Lēdija Gaga? No kurienes viņa nāk? Ko viņa vēlas pateikt? Tas viss kādā brīdī nemaz vairs nav svarīgi, kad tavi jutekļi ļāvušies ritma un melodijas valdzinājumam (īslaicīgajam, kā jau popmūzikā pieņemts). 22 gadus vecā Stefani Gabriela Germanota jeb Lady Gaga šogad izdevusi vienu no neskaitāmajām šā gada cukurpopmūzikas platēm "Fame", taču vēsturē, visticamāk, viņa ieies ar izcili lipīgo grāvēju "Just Dance". To producējis marokāņu izcelsmes jauneklis RedOne, dziesmā dzirdams arī Eikons (Akon). Galvenais singla āķis ir piedziedājums, kurā Stefani balss izlaista caur tādām balss apstrādes ierīcēm, ka tā gluži fiziski kairina klausītāja uztveri. Protams, kad dziesma pa apli atskaņota jau kādu simto reizi, tā arvien vairāk sāk krist uz nerviem...

Just dance. Gunna be okay. Da-da-doo-doo Just dance. Spin that record babe. Da-da-doo-doo Just dance. Gunna be okay. Duh-duh-duh Dance. Dance. Dance. Ju-ju-ju-just dance

9. Attic Lights "Bring You Down"

Attic Lights

Skotu jauno grupu "Attic Lights" aprakstīt nav grūti - kaut kas no Cosmic Rough Riders, Teenage Fanclub, The Thrills un, protams, visa pamatā daudz kas no The Beach Boys. Puiši nesen izdevuši debijas albumu "Friday Night Lights" no kura "Bring You Down" varētu būt labākā dziesma.

10. Brian Wilson "Forever She''ll Be My Surfer Girl"

Turpat blakus jaunajiem Attic Lights jāpiemin pats leģendārais "bīčbojs" Braiens Vilsons. 1. septembrī "Capitol/EMI" apgādā viņš laidis klajā jaunu studijas plati "That Lucky Old Sun". Sākotnēji radīts kā pasūtījuma darbs "Southbank" mākslas centra sezonas atklāšanai, "That Lucky Old Sun" atgādina 60. gadu klasisko, saulaino "The Beach Boys" skaņu pasauli. Plates idejas pamatā 1940. gadu Luija Armstronga izpildītā dziesma "That Lucky Old Sun". Jaunajā albumā Vilsons sadarbojies ar savas pavadošās grupas dalībnieku Skotu Benetu (Scott Bennett) un leģendāro Vandaiku Pārksu (Van Dyke Parks), kas atbildīgs par dziesmu vārdiem. Brīnišķīgais "Forever She''ll Be My Surfer Girl" tekstuāli sasaucas ar klasisko 1962. gada "The Beach Boys" pērli "Surfer Girl".

11. Juliana Hatfield "The Fact Remains"

Cik daudzi no jums atceras amerikāņu 1990. gadu neatkarīgās mūzikas dziedātāju Džulianu Hetfīldu (Juliana Hatfield)? Es šīs dāmas eksistenci biju mazliet piemirsis, taču vienmēr patīkami nejauši atklāt, ka viena no tavām pusaudžu gadu audiokasešu varonēm atkal izdevusi jaunu albumu. "How to Walk Away" ir Džulianas astotais soloalbums (kopš Blake Babies izjukšanas) un skanējuma ziņā balansē kaut kur starp Suzannes Vegas, Lush un Throwing Muses skaņu pasauli. Tāda atgriešanās 1990. gadu sākuma indīmūzikā, tiesa, skanējums 2008. gadā ir visnotaļ gluds un sterils. Ievadošais "The Fact Remains" gan ir brīnišķīgs.

Juliana Hatfield

12. The Spinto Band "The Carnival"

Pirms diviem gadiem šis Vašingtonas kolektīvs iekaroja manu sirdi ar melodisko, līdzi dungojamo hitu "Oh Mandy", taču daudzu citu lielisku indīmūzikas grupu ielenkumā, The Spinto Band izcelties neklājas viegli. Arī puišu jaunais albums "Moonwink", pēc skaita jau sestais (kā izrādās), ir diezgan bezpersonisks, tiesa, pietiekami jautrs un bezbēdīgs pop kokteilis. Dziesmas "The Carnival" galvenā labā īpašība ir līdzība ar Talking Heads labākajiem 1980. gadu sākuma ierakstiem.

The Spinto Band

13. Chad Vangaalen "Bones Of Man"

Kanādas "guļamistabas ģēnijs" Čeds Vangalens (Chad VanGaalen) paralēli interesantu videoklipu radīšanai nu jau vairāk kā desmit gadus nodarbojas ar mājas ierakstiem, sākotnēji pārsvarā radot instrumentālus skaņdarbus. Notis arī tā īsti viņš nepārzina, taču kāds mākslas koledžas draugs viņu iepazīstinājis ar Džona Keidža daiļradi, un tas licis pamatus daudziem viņa muzikālajiem eksperimentiem. Vangalena Kalgarī mājas studijā ierakstītā debijas plate izdota vēl 2004. gadā kādā nelielā Kanādas izdevniecībā, ierakstu izdevniecība "Sub Pop" gadu vēlāk to pārizdeva no jauna, tiesa, no 19 skaņdarbiem saīsinot to uz 16. Šogad Čeds Vangalens atgriezies ar jauniem 13 skaņdarbiem, spēcīgākais no kuriem, manuprāt, (galvenokārt jau ieraksta skanējuma dēļ) - "Bones Of Man".

Chad Vangaalen

14. The Duke Spirit "The Step And The Walk"

Viena no britu mūzikas jaunās paaudzes apvienībām, kurai agri vai vēlu būtu jākļūst par lielu grupu. Visi priekšnoteikumi, lai tā notiktu, The Duke Spirit ir - harismātiska blonda soliste Leila Mosa (Leila Moss) un masīvs retropopa un shoegaze skanējums (Glasvegas ar līdzīgu formulu šogad nokļuva UKtop40 ailītē numur viens), vēl tikai pietrūkst izrāviena hita. Kaut, manuprāt, "The Step And The Walk" (skat. video) tāds it kā ir... Singls izdots gada sākumā un atrodams grupas otrajā studijas platē "Neptune", ko Kalifornijas tuksnesī producējis Kyuss un Queens of the Stone Age dalībnieks Kriss Goss (Chris Goss).

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu