Elektroniskās mūzikas ierakstu apskats (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Atskats uz dažiem 2004. gada interesantākajiem elektroniskās mūzikas ierakstiem: Jimmy Edgar, The Boats, Oren Ambarchi, Mouse On Mars, Milosh un citi.

Jimmy Edgar "Access Rhythm EP"/ "Bounce, Make, Model EP"

(Warp)

11/12

9/12

Pie elektroniskās mūzikas debesīm šogad iemirdzējusies jauna un spilgta zvaigzne - 20 gadus jaunais Detroitas iedzīvotājs Džimijs Edgars (Jimmy Edgar). Puisis, kas elektroniskajos bītos cenšas iedzīvināt urbāno vidi, hiphopa un soula estētiku, gluži kā viņa ierakstu kompānijas kolēģis Prefuse 73, ar kuru muzikālā līdzība ir neizbēgama.

Janvārī "Warp" laida klajā četru treku EP „Access Rhythm", kas viesa lielas cerības sagaidīt gada beigās ilgspēlējošo skaņuplati, diemžēl Edgars šogad izdevis tikai vēl vienu mazo platīti „Bounce, Make, Model", taču esmu pārliecināts, ka 2005. gadā Džimijs Edgars būs viens no spilgtākajiem debitantiem.

Edgara mūzikā tiek apvienots hiphops, džezs, futūristisks R''n''B, kopā veidojot svaigu un interesantu skanējumu. Motorizētās Detroitas pilsētas jaunā zvaigzne.

Izdošanas datums 12.01.2003. & 08.11.2003.

The Boats "Songs By The Sea"

(Moteer)

9/12

The Boats "Songs By The Sea"
The Boats "Songs By The Sea" Foto: Publicitātes foto

Muzikāli plates desmit kompozīcijas saaug vienā veselā viļņainā noskaņā, kas rada asociācijas ar islandiešiem "Mum". Mūziķu arsenālā ir gan rhodes piano, akustiskā ģitāra, akordeons un dažādi elektroniski radīti sprakšķi un krakšķi.

Izdošanas datums 25.10.2004.

V/A "Blu Tribunl"

(Inflatabl)

10/12

V/A "Blu Tribunl"
V/A "Blu Tribunl" Foto: Publicitātes foto

Blūza cienītājiem šis ieraksts varētu likties īpaši saistošs, daudzo izmantoto blūza semplu dēļ.

Izdošanas datums 25.10.2004.

Oren Ambarchi "Grapes from the Estate"

(Touch)

11/12

Oren Ambarchi "Grapes from the Estate"
Oren Ambarchi "Grapes from the Estate" Foto: Publicitātes foto

Orena siltais ģitāras tonis viegli pil uz rāmā muzikālā ūdens atspulga, radot tikko caurredzamu atmosfērisku miglu. Platē dzirdamas četras kompozīcijas, kurās laiku pa laikam iezogas kāds nemanāms džeza bungu ritms vai uzstājīgāks ģitāras motīvs. Skaisti!

Izdošanas datums 19.07.2004.

Mouse On Mars "Radical Connector"

(Thrill Jockey)

8/12

Vācu elektroniskās mūzikas tandēms Mouse On Mars jau darbojas desmit gadus ... tik tiešām, laiks skrien vēja spārniem, vēl, šķiet, nesen mākslinieki bija "karstākais" vācu elektro/postroka projekts. Šogad iznākušais „Radical Connector” ne ar ko īpašu nepārsteidz, diemžēl dueta mūzikas rezonanse ir stipri vien noplakusi. Ierakstā dzirdamas ierastās Dodo Nkiši un Niobes balsis, muzikāli puiši ir tuvinājušies tradicionālai deju mūzikai un hiphopam. Tomēr augstas kvalitātes meistaru veikums.

Izdošanas datums 24.08.2004.

Fred Everything "Light of Day"

(20:20 Vision)

8/12

Fred Everything "Light of Day"
Fred Everything "Light of Day" Foto: Publicitātes foto

Līdzīgi mākslinieki: Crazy Penis, Alex Gopher u.c.

Izdošanas datums 14.07.2004.

Milosh "You Make Me Feel"

(Plug Research)

10/12

Toronto iedzīvotājs Maiks Milošs aka Milosh radījis, manuprāt, vienu no šā gada labākajiem elektroniskās un nosacīta roka mūzikas hibrīdiem. Kā zobgalīgi minēja kāds mūzikas žurnālists - "Miloša jaunais albums būtu viegli uztverams Radiohead faniem, kuri pēc "Kid A" nav atraduši līdzīgu muzikālu ekvivalentu". Jāpiezīmē, ka „You Make Me Feel” nav nekāda sakara ar ģitārām un roku, taču noskaņas ziņā Milosh seko Notwist, Hood un Mum tradīcijām.

Miloša mūzikai piemīt zināma optimisma deva: “Something good is going happen”, muzikālie izteiksmes līdzekļi ir gan rhodes piano, sintezatoru foni, klavieres un pāri visam Maika Miloša patīkamais balss tembrs. Plates pirmais skaņdarbs „You Make Me Feel” ir vienkārši nepārspējams ... gandrīz.

Izdošanas datums 17.05.2004.

Robert Lippok "Falling Into Komeit"

(Monika Enterprise)

10/12

Roberts Lipoks ir viens no vācu elektroniskās mūzikas projekta To Rococo Rot dalībniekiem. "Falling Into Komeit" ir viens no jaunākajiem Lipoka soloprojektiem, kurā viņš remiksē, pārspēlē, pārvedo elektropop grupas "Komeit" lieliskās skaņuplates "Falling Into Place" muzikālo materiālu. Nekas ārkārtējs, taču, manuprāt, ļoti kvalitatīvs un izjusts darbs. Izdošanas datums 23.03.2004.

Martin Siewert "No Need To Be Lonesome"

(Mosh)

8/12

Martins Zīverts ir kārtējais Vīnes elektroniskās kustības pārstāvis. 32 gadus vecais mākslinieks pazīstams arī kā filmu, teātra izrāžu mūzikas dekorators. Kopš 90. gadu beigām iedziļinājies elektriskās ģitāras iespēju preperēšanā, sadarbojies ar avangardistiem Trapist, Christian Fennesz, Jim O''Rourke u.c.

Martina jaunākais ieraksts, kas uzskatāms par viņa pirmo solodarbu, atšķirībā no agrīnā eksperimetālā materiāla, ir viegls, pat melodisks darbs. Mūziķis izmanto analogo sintezatoru, elektrisko ģitāru iespējas, brīžiem balansējot starp vieglu "noise" un popmūziku.

Izdošanas datums 01.06.2004.

Sketch Show "Loophole"

(Rough Trade)

10/12

2002. gadā leģendārās japāņu grupas Yellow Magic Orchestra veterāni Haruomi Hosono un Jukihiro Takahaši, kas savā teju vai 40 gadus ilgajā karjerā pārdevuši dzimtajā Japānā miljoniem ierakstu, izveidoja jaunu projektu "Sketch Show". Meistaru jaunākajā platē atrodamas 12 skaistas kompozīcijas, kā arī sadarbība ar slaveno pianistu un komponistu Ruiči Sakamoto un Cornelius remiksi.

Platē dzirdama arī kādas dziedātājas balss, kas brīžiem dzied kādā "skandināvu?" valodā, katrā ziņā asocoācijas rodas ar islandiešiem Mum, Four Tet, "B.S. Fleischman" u.c. Ieraksts izdots Japānā jau 2003. gada novembrī, taču līdz Eiropai tas nonācis tikai šogad.

Izdošanas datums 26.07.2004.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu