Jaunklātu versiju albumi (39)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Pirms ķeramies klāt 2009. gada svaigākajiem mūzikas ierakstiem, pakavēsimies vēl atmiņās par aizgājušo 2008. gadu.

Kāds tas bija? Šis 2008? Viedokļu ir tikpat daudz, cik muzikāli izglītotu, kaprīzu, snobisku, nedzirdīgu un neko nejēdzošu ausu pāru... Kā lai saprot, kura dziesma ir laba un kura nav? Uz šo jautājumu precīzu atbildi sniedz Kurts Vonnegūts: "Ir jāredz vismaz miljons gleznu, lai saprastu, kura ir vērtīga un kura nevērtīga." To pašu var teikt par mūziku - ir jānoklausās miljons dziesmu, lai saprastu, kura ir laba un kura ne tik laba.

Tā, piemēram, paši mūziķi savā dzīvē ir dzirdējuši ļoti daudz dažādu dziesmu, daudzas no tām pat atsevišķiem indivīdiem kļuvušas tik mīļas, ka viņi tās nolēmuši ieskaņot no jauna, jeb citiem vārdiem, ierakstīt šo dziesmu jaunklātas versijas (kaverversijas).

2008. gadā šādus kaverversiju albumus izdevuši vairāki mākslinieki. Manā uzmanības lokā nonākuši trīs no tiem - Šona Māršala aka Cat Power, Adem un The Postmarks. Šis šķiet lielisks brīdis, lai tos vienkopus aplūkotu.

Adem "Takes" (Domino) 9/12

<b>Adem</b>

Patiesībā ir tā: ja kāds mākslinieks atlasa brīnišķīgas dziesmas, tad tā jau ir garantija, ka konkrētais versiju albums nebūs izgāšanās.

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(''http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=911338&songid=''+songid+'''',''player_new'',''width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes'');playerWin.focus();}Hot Chip & Peter Gabriel - Cape Cod Kwassa Kwassa (Vampire Weekend Cover)

Tā, lūk, turku izcelsmes puisis ar skatuves vārdu Adem, īstajā vārdā Adems Ilhans, šo pirmo uzdevumu izpildījis godam, proti, atlasījis lieliskas dziesmas. Viņa interešu objekts bija mūzika, kas tapusi laika posmā no 1991. līdz 2001. gadam.

Līdz šim Adems manā fonotēkā bija ielauzies ar brīnišķīgo 2004. gada albumu "Homesongs", īpaši ar skaisto valsīti "Ringing in my Ear", sekojošais "Love and Other Planets" kaut kā neaizķērās, taču 2008. gada maijā izdotais "Takes" atkal uzjundīja interesi ... ne tikai par Ademu, bet par atsevišķiem viņa izvēlētajiem skaņdarbiem, kurus jau sen biju piemirsis (dažus, tiesa, nebiju dzirdējis vispār).

Pirmkārt, albuma ievadošais "Bedside Table" bija smeldzīga atkalredzēšanās ar vienu no manām iecienītākajām 1990. gadu grupām Bedhead (skat. audio), otrkārt, Adems iespēlējis arī Tortoise, Low, Yo la Tengo un Pinback dziesmas. Gluži kā uz pasūtinājumu...

Kā stāsta pats Adems, šīs dziesmas koncertos akustiskās ģitāras pavadībā spēlējis visnotaļ bieži, tādējādi ilustrējot savas muzikālās ietekmes. Bieži arī pēc koncertiem cilvēki jautājuši, vai kāda no šīm versijām arī pieejama ierakstā. Tā, lūk, viņš 2007. gadā nolēmis doties studijā un ierakstīt šādu savu mīļāko dziesmu albumu.

Dziesmu saraksts:

"Bedside Table" (Bedhead) "Oh My Lover" (PJ Harvey) "Slide" (Lisa Germano) "Loro" (Pinback) "Hotellounge" (dEUS) "To Cure a Weakling Child"/"Boy/Girl Song" (Aphex Twin) "Tears Are in Your Eyes" (Yo La Tengo) "Starla" (The Smashing Pumpkins) "Gamera" (Tortoise) "Unravel" (Björk) "Invisible Man" (The Breeders) "Laser Beam" (Low)

Atgādinājumam: Adem "Ringing in my Ear" (2004)

Cat Power "Dark End of the Street" EP (Matador Records) 8/12

<b>Cat Power</b>

Šona Māršala (Chan Marshall) 2008. gada beigās laida klajā vēl vienu jaunklātu versiju mazo albumu "Dark End of the Street", kas seko līdzīgam, gada sākumā izdotam ierakstam Hot Chip & Peter Gabriel - Cape Cod Kwassa Kwassa (Vampire Weekend Cover).

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(''http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=911339&songid=''+songid+'''',''player_new'',''width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes'');playerWin.focus();}Hot Chip & Peter Gabriel - Cape Cod Kwassa Kwassa (Vampire Weekend Cover)

Šeit man nav nekas daudz piebilstams, tik vien, ka Šonai ierakstīt šīs dziesmas palīdzējis bundzinieks Džims Vaits (Jim White no "Dirty Three") un puiši no The Jon Spencer Blues Explosion.

Muzikāli gluži tas pats, kas citos Šonas pēdējo gadu ierakstos, vienīgais, kas šo EP glābj, ir mākslinieces samtainais dziedājums.

Dziesmu saraksts:

"Dark End of the Street" (James Carr) "Fortunate Son" (Creedence Clearwater Revival) "Ye Auld Triangle" (Dominic Behan) "I''ve Been Loving You Too Long (To Stop Now)" (Otis Redding) "Who Knows Where the Time Goes" (Sandy Denny/Fairport Convention) "It Ain''t Fair" (Aretha Franklin)

The Postmarks "By the Numbers" (Unfiltered) 10/12

<b>The Postmarks</b>
Dienvifloridas indīpopa orķestris jeb tvīpopa kolektīvs The Postmarks sarūpējis krāšņu jaunklātu versiju plati "By the Numbers", kas seko 2007. gada debijai Hot Chip & Peter Gabriel - Cape Cod Kwassa Kwassa (Vampire Weekend Cover).

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(''http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=911340&songid=''+songid+'''',''player_new'',''width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes'');playerWin.focus();}Hot Chip & Peter Gabriel - Cape Cod Kwassa Kwassa (Vampire Weekend Cover)

The Postmarks kaverversiju albums iesācies kā tiešsaistes projekts portālam "eMusic", taču drīz grupas dalībnieki atskārtuši, ka nemanot iemūžināts materiāls veselam studijas albumam. Galvenais dziesmu atlases princips - skaitļi, proti, katras dziesmas nosaukumā jābūt kādam skaitlim.

Neskatoties uz šo ierobežojumu, grupai izdevies atlasīt augstākās raudzes skaņdarbus - šeit ir gan Antonio Karlosa Žobima nemirstīgā bosanovas klasika "One Note Samba", gan postpanka standarti (The Ramones, Blondie), gan "shoegaze" klasika (Ride, JATMC).

Aranžējumi ir krāšņi, raksturīgi 60. gadu popmūzikas estētikai (Burt Bacharach, Brian Wilson, John Barry), dziedātājas Timas Jeskelijas (Tim Yehezkely) vokāls, protams, sasaucas ar tvīpopa kolēģiem Belle & Sebastian un Camera Obscura. Lielisks baudījums!

Dziesmu saraksts:

"One Note Samba" (Antonio Carlos Jobim) "You Only Live Twice" (Nancy Sinatra) "Three Little Birds" (Bob Marley) "Ox4" (Ride) "Five Years" (David Bowie) "Six Different Ways" (The Cure) "7-11" (The Ramones) "Eight Miles High" (The Byrds) "Nine Million Rainy Days" (The Jesus & Mary Chain) "Slaughter on Tenth Avenue" (Richard Rodgers) "11:59" (Blondie) "Pinball Number Count" (The Pointer Sisters)

Video: The Postmarks "11:59" (Blondie)

Vēl dažas lieliskas jaunklātas versijas: (audio)

Hot Chip and Peter Gabriel "Cape Cod Kwassa Kwassa" (oriģinālā "Vampire Weekend") Vampire Weekend "Everywhere" (oriģinālā "Fleetwood Mac")

Vampire Weekend

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(''http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=911337&songid=''+songid+'''',''player_new'',''width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes'');playerWin.focus();}Hot Chip & Peter Gabriel - Cape Cod Kwassa Kwassa (Vampire Weekend Cover)

Komentāri (39)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu