Kelis "Flesh Tone" (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Arvien biežāk un uzskatāmāk amerikāņu R&B mūzikā ielaužas Eiropā tapuši hausmūzikas bīti. Timbalandu un The Neptunes ērai beidzot seko jauns laikmets.

Kelis "Flesh Tone"

(Will.i.am music, Interscope)

9/12

Šķiet, šādas tendences pagrieziena punkts bija franču hausmūzikas dīdžeja Davida Getas (David Guetta) pagājušā gada komerciāli sekmīgais albums "One Love", no kura gandrīz visi (izņemot varbūt singlu ar Estelli) izdotie singli kļuva par megagrāvējiem. Geta atrada perfektu formulu, kā uz deju bītiem uzklāt hiphopa un R&B zvaigžņu balsis. Protams, viņš nebija pirmais, taču tik lielus panākumus pirms tam nebija guvis neviens.

Tādēļ tikai loģiski, ka dejiskāki kļūst daudzi hiphopa un R&B mākslinieki. Arī 30 gadus vecā Kelisa (Kelis Rogers) pēc salīdzinoši neveiksmīgā un pārlieku muzikāli sadrumstalotā (tolaik to raksturoju kā "samudžinātu, futūristisku, neizteiksmīgu hiphopa bītu un R&B melodiju kamolu") 2006.gada albuma "Kelis Was Here" devusies hausmūzikas virzienā. Turklāt šoreiz visas deviņas "Flesh Tone" albuma dziesmas organiski pāriet cita citā, radot viengabalainības un pabeigtības sajūtu.

Jau minētā Davida Getas producētais pirmais singls "Acapella" (skat. video), kas veltīts Kelisas jaundzimušajam dēlēnam Naitam (Knight), vien ir spilgts jaunā muzikālā rokraksta paraugs - stampājošs elektrohausa basa bungas ievads, elektronisks stakato sintezatora motīvs, kuru drīz papildina kustīga hi-hat šķīvji un sulīgs, zems bass. Visam pāri lieliska melodija, skaists teksts [vēstījums] un atmiņā ieurbjošs piedziedājums:

Before you, My whole life was acapella.
Kelis "Flesh Tone"
Kelis "Flesh Tone" Foto: Publicitātes foto

Šeit jāatgādina, ka Kelisa 2005.gadā apprecējās ar hiphopa mākslinieku Nasu (Nas), taču 2009.gadā pāris izšķīries, kad Kelisa vēl bija septītajā grūtniecības mēnesī. Tiesa piespriedusi Nasam maksāt ikmēneša uzturlīdzekļus 55 000 dolāru apmērā.

Blakus Getam, jaunajā albumā kā producenti strādājuši Benijs Benassi (Benny Benassi), Free School, Boyz Noise, Burnz, DJ Ammo un arī Kelisas jaunās mūzikas izdevniecības "Music Group/Interscope" boss will.i.am. Zināms, ka gada sākumā Kelisa bija devusies uz Londonu, lai strādātu ar britu elektropopa projektu La Roux, taču albumā šāds kopdarbs nav atrodams. Kelisa, izrādās, ir liela "Bulletproof" zvaigznes Ellija Džeksone (Elly Jackson) cienītāja (skat. "In For The Kill" kaverversiju).

Līdz 10/12 nedaudz pietrūkst. Blakus lieliskiem, melodiskiem skaņdarbiem diemžēl albumā atrodami arī ne tik izteiksmīgi skaņdarbi, piem., "4th of July (Fireworks)", "Emancipate" un noslēdzošais "Song for the Baby".

Labākās dziesmas: "Acapella", "Brave" un "Home".

Par Kelis

Kelisa dzimusi mūziķu ģimenē, jau kopš bērnības dziedājusi koros, spēlējusi vijoli, 16 gados aizmuka no mājām un iekļāvās hiphopa mūziķu aprindās. 1999. gadā Kelis dzirdama skandalozā Wu Tang Clan dalībnieka Ol’ Dirty Bastard hitā "Got Your Money”. Drīz Kelisa nokļūst producentu dueta Neptunes uzmanības lokā, seko ieraksts un debijas plate "Kaleidoscope", kas gūst milzīgus starptautiskus panākumus.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu