Smashing Pumpkins "Zeitgeist" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Acīmredzot jājautā astrologiem, kādēļ tieši 2007. gadā neskaitāmas jau pajukušas mūzikas apvienības izlēmušas atsākt savu darbību.

Pavisam nesen roka leģendas - grupa Led Zeppelin oficiāli paziņojusi, ka apvienosies uz vienu koncertu 26. novembrī Londonas "O2" arēnā, arī leģendārā britu pankroka grupa The Sex Pistols paziņojusi par ekskluzīvu grupas 30. jubilejas koncertu Londonā, Van Halen gatavojas atsākt muzicēt kopā ar solistu Devidu Lī Rotu, pat Spice Girls ir gatavas doties tūrē. Pirms dažām dienām tapis zināms, ka uz skatuves atgriezīsies arī Mančestras grupa Inspiral Carpets, jau kādu laiku aktīvi atkal koncertē The Police, Jesus And Mary Chain, Rage Against the Machine, un tā var turpināt vēl un vēl. Protams, nav zināms, vai šīs minētās grupas veiks arī kādus jaunus studijas ierakstus (lielākā daļa gan apgalvo, ka nē), - to rādīs laiks.

2006. un 2007. gadā daudzas no "atkalapvienošanās drudža" apvienībām jau atzīmējušās ar jaunām platēm, šeit jāmin The Who, Take That, The Stooges, All Saints, The Happy Mondays, Smashing Pumpkins, Crowded House, Bad Brains, Dinosaur Jr.. u.c.

Tālāk ieskats dažos no šiem ierakstiem.

Smashing Pumpkins "Zeitgeist" (Reprise) 8/12

Atkalapvienošanās, kas pēdējos gados bijusi viena no gaidītākajām, diemžēl tā īsti nemaz nav notikusi, kaut formāli grupa ar ar nosaukumu Smashing Pumpkins ir atgriezusies.

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(''http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=776006&songid=''+songid+'''',''player_new'',''width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes'');playerWin.focus();}

Kādēļ formāli? Ļoti vienkārši, no oriģinālā Čikāgas kvarteta šogad par Smashing Pumpkins sevi dēvē tikai divi - vokālists, ģitārists Bilijs Korgans (Billy Corgan) un viņa uzticīgais "ieroču nesējs" bundzinieks Džimmijs Čemberlens (Jimmy Chamberlin). Džeimss Īha (James Iha) un Dārsija Vrecki (D''arcy Wretzky) atteikušies piedalīties. Īha patiesībā vispār jau vairākus gadus nav sarunājies ar Korganu, turpina nodarboties ar producēšanu un šobrīd gatavo savu otro soloplati. Dārsija pēc 1999. gada, kad pameta grupu, noslēgti dzīvo savā Mičiganas lauku mājā, audzē zirgus un vada trīs antikvariāta veikalus. Dārsijas aizstājēja atvadu tūrē - bijusī "Hole" basģitāriste Melisa Aufdermaura (Melissa Auf der Maur) - arī nav iesaistījusies "ķirbju" atkalapvienošanās pasākumos.

"Zeitgeist" ir pirmais jauno Smashing Pumpkins albums kopš 2000. gada ieraksta "MACHINA/The Machines Of God", pēc kura grupa izjuka un tās dalībnieki pievērsās citiem projektiem. Vēlāk Korgans un Čemberlens, pieaicinot ex-Slint un Tortoise dalībnieku Deividu Padžo (David Pajo), grupas Chavez un Skunk ģitāristu Metu Svīniju (Matt Sweeney) un "A Perfect Circle" basģitāristi Pezu Lehantinu (Paz Lechantin), uz īsu brīdi bija izveidojuši jaunu apvienību Zwan un izdeva tikai vienu, manuprāt, pat ļoti simpātisku albumu , taču 2003. gadā paziņoja par Zwan izjukšanu.

2005. gadā seko daudz presē apspriestais Korgana mēģinājums kļūt par solozvaigzni - tiek izdots mūziķa debijas albums , kas arī, manuprāt, bija pietiekoši veiksmīgs, neskatoties uz rūdītu "pampkinu" fanu iebildumiem. Ja "TheFutureEmbrace" salīdzinām ar Zwan, kas bija silta, vasarīga ģitārmūzika, tad Korgana soloplate atradās kaut kur polārās ziemas grādos.

Grupas jaunais, pēc skaita sestais studijas darbs, kas būtībā, būsim godīgi, tāds Korgana soloalbums vien ir, izdots 10. jūlijā, un tā pirmais singls ir dinamiskais "Tarantula". Interesanti, ka uz singla vāciņa redzama Parisa Hiltone, ko paši grupas dalībnieki skaidro kā mēģinājumu simbolizēt visu to, kas sabiedrībai šajā gadsimtā ir svarīgi - nauda, slava u.tml. Parisa Hiltone esot, iespējams, pasaulē slavenākais un pazīstamākais cilvēks un zināmā mērā iemieso cilvēku slēptākās intereses un vēlmes (sīkāk par šo un citiem jautājumiem grupas myspace video intervijā ).

Albums kopumā ir tiešs, raupjš bezkompromisu roks, kas bija raksturīgs "pampkinu" pirmajiem albumiem, tādējādi grupa vēloties atgūt savus vecos fanus un piesaistīt jaunus. Korgana balss izvirzīta priekšplānā, apakšā dunot smagām ģitārām un Čemberlena lieliskajai bungu spēlei. Tiesa, neviens no skaņdarbiem nav ar izteikti komerciāla singla potenciālu (varbūt vienīgi jaunākais singls "Bring The Light"), taču, neskatoties uz to, Smashing Pumpkins zīmols tomēr nostrādāja un pirmajā nedēļā ASV plate tika pārdota 145 000 eksemplāros.

Izdošanas datums - 10.07.2007.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu