Arcade Fire «Neon Bible»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Monreālas septiņu cilvēku orķestris The Arcade Fire ienesis jaunas vēsmas pasaules rokmūzikā.

Arcade Fire «Neon Bible»

(Merge)

8/12

Arī komerciāli Kanādas roka sensācijas jaunais albums «Neon Bible» kopš izdošanas marta sākumā piedzīvojis daudzas veiksmes - otrā vieta ASV, Apvienotajā Karalistē, vairākas pirmās vietas citviet pasaulē ... un tas viss, protams, pelnīti. Nedomāju, ka būs daudz tādu klausītāju, kuri būtu vīlušies, nopērkot grupas fantastisko 2004. gada debijas plati . Plus vēl pārliecinošie dzīvie koncerti...

Reizēm gan notiek tā, ka pārlieku liela eiforija vai sajūsma par kādu mākslinieku traucē objektīvi vērtēt mākslinieka turpmākos ierakstus, šādos gadījumos vislabākais līdzeklis ir laiks - tas vienmēr visu saliek savās vietās. Tieši šāda, manuprāt, brīžiem neobjektīva eiforija presē pirmās nedēļas pavadīja The Arcade Fire jauno studijas darbu, tikai retais mūzikas kritiķis spēja godīgi atzīt, ka albums diemžēl nav tik labs kā cerēts.

Arī es ņēmu talkā laiku un centos abstrahēties no apkārt valdošajiem sajūsmas spiedzieniem un kliedzieniem, centos atrast savu skata punktu, savu viedokli. Atzīstu, ka ir bijuši reti gadījumi manā ierakstu apskatnieka darbā, kad ar pirmo klausīšanās reizi neesmu spējis pienācīgi novērtēt kādu ierakstu, tādēļ šim albumam devu ilgāku laiku, centos to uztvert rūpīgi un niansēti, jo pirmais iespaids par «Neon Bible» bija diemžēl ar vilšanās pēcgaršu.

The Arcade Fire "Neon Bible"
The Arcade Fire "Neon Bible" Foto: Publicitātes foto

Šoreiz mans pirmais iespaids (patiesībā pirmais iespaids 99% gadījumu tomēr ir visprecīzākais) nebija maldīgs, un, kaut albums, protams, nav slikts, tas tomēr ir krietni vājāks par «Funeral» ... un salīdzināt drīkst, tas pat ir nepieciešami.

Vēl pirms albuma iznākšanas trīs jauni skaņdarbi dažādu iemeslu dēļ bija jau nonākuši pie klausītājiem, 28. decembrī grupa oficiāli uzsauca «Intervention», nejauša pārpratuma dēļ «iTunes» servisā, uz kādu laiku «Intervention» vietā bija pieejams lejupielādei «Black Wave/Bad Vibrations», un drīz internetā parādījās arī Amerikas tirgum paredzētais pirmais singls «Black Mirror».

Jau «Intervention» smagnējais skanējums lika noprast, ka grupa nolēmusi izdot daudz tumšāku, gotiskāku plati - skaņdarba pamatā autentiskas baznīcas ērģeles, klasiska akustiskā ģitāra un minimāls pavadošais ritms. «Black Mirror» šo sajūtu tikai sabiezināja. Taču abi šie skaņdarbi uz vitālā un pat revolucionārā «Funeral» fona likās salīdzinoši blāvi, varbūt patīkams pārsteigums bija vienīgi «Black Wave/Bad Vibrations», ko gan franču, gan angļu mēlē iedziedājusi solista Vina Batlera (Win Butler) laulātā draudzene un grupas akordeoniste Režīna Šasāna (Regine Chassagne).

Visa albuma 11 dziesmu izlase pamatā ierakstīta kādā Monreālas baznīcā, netālu no grupas mājvietas. Platē piedalās Final Fantasy stīgu meistars Ovens Palets (Owen Pallett) - viņš arī The Arcade Fire dalībnieks, Calexico dalībnieki Martins Venks (Martin Wenk) un Džeikobs Valenzuela (Jacob Valenzuela), kā arī kanādiešu kolēģu - grupas Wolf Parade dalībnieks Hadži Bakara (Hadjii Bakara). Starp albuma jaunajām dziesmām ir iemaldījusies arī kāda 2003. gada EP skaņdarba «No Cars Go» jauna versija (skat. video), kas, manuprāt, ir viena no albuma spēcīgākajām dziesmām (ja ne labākā), acīmredzot arī paši grupas dalībnieki sajutuši, ka kompozīcija ir izturējusi laika pārbaudi.

Viss albums kopumā ilustrējams kā viens liels vilnis un viens maziņš vilnītis; ievadošais «Black Mirror» (9/12) liek tālumā pamanīt šo nākošo vilni, taču ar neizteiksmīgo «Funeral» eposu klonu «Keep the Car Running» (8/12) uz brīdi atkal pazūd, tikai ar trešo ceturto un piekto skaņdarbu («Neon Bible», «Intervention» un «Black Wave/Bad Vibrations»(11/12)) tā pa īstam The Arcade Fire vilnis «virsū mums šļāc» (atvainojiet par citātu). Tad seko četru dziesmu «melnais caurums» (7/12) un neliels uzrāviens beigās ar minēto veco «No Cars Go» (11/10) un noslēdzošo «My Body Is a Cage» (10/12).

Līdzīgi mākslinieki: Annuals, Menomena, The Polyphonic Spree.

Izdošanas datums - 05.03.2007.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu