Mēneša albums: Ariel Pink's Haunted Graffiti «Before Today» (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Un atkal mēnesis paskrējis un atkal jālauza galva, kurš tad ieraksts kļūs par «TVNET Mūzika» Mēneša (jūlija) albumu.

Dīvaini, ka ir tādi mēneši, kuros tiek izdoti vairāki fantastiski mūzikas ieraksti, kas droši varētu kļūt par «TVNET Mūzika» Mēneša albumu (maijā, piemēram vienlaikus izdoti «Flying Lotus», «Band Of Horses», «The Dead Weather» albumi), bet mēdz būt arī tā, ka mēneša laikā tiek izdoti simtiem ierakstu, taču neviens no tiem tā īsti nekvalificējas Mēneša albumam.

Tā, lūk, gadījās ar jūliju. Kas tik jūlijā nav izdevis albumus - gan britu mūzikas apvienības «The Coral», «I am Kloot», «The Chap», «The Magic Numbers» un «Mystery Jets», gan simts hiphopa mākslinieki (Ice Cube, Big Boi, Fat Joe, Professor Green u.c.), gan eksperimentālās mūzikas pārstāvji «The Books», gan amerikāņu indie zvaigznes «Menomena» un «Wolf Parade», dīvas Kailija un M.I.A. utt.

Tomēr neviens no dzirdētajiem jūlija mūzikas ierakstiem nešķita īstā izvēle. Reālākais kandidāts varbūt būtu bijis Big Boi, kurš pēc vairāku gada darba izdevis lielisku soloalbumu, taču jau pagājušomēnes mums TVNET Mēneša albuma godā bija hiphopa mūzikas plate (The Roots «How I Got Over»), kas, manuprāt, tomēr ir kopumā spēcīgāks darbs par Big Boi jeb īstajā vārdā Antuāna Patona (Antwan Patton) darbu.

Tādēļ Mēneša albuma meklējumos devos uz jūniju, kurā izdoti vairāki brīnišķīgi albumi, kurus vasaras režīma dēļ vēl nebiju paspējis savos apskatos pieminēt. Viens no šādiem arī deleģēts jūlija albuma godam. Jūsu uzmanībai Drakulas sulainis, perfekcionists un dīvainis Āriels Markuss Rozenbergs (Ariel Marcus Rosenberg) jeb Ariel Pink.

Ariel Pink's Haunted Graffiti «Before Today»

(4ad Records)

10/12

Par šo Losandželosas guļamistabas dziesminieku mūzikas prese raksta jau kopš pagājušā gadu desmita sākuma, kad šis jauneklis, vārdā Āriels Markuss Rozenbergs, pats savās mājās bija ierakstījis simtiem dziesmu un izdevis tās audiokasetēs. Tiesa, pārāk lielu ievērību Rozenbergs neguva, jo tobrīd viņa mūziku prese saistīja ar tā dēvēto frīkfolka (freak folk) kustību, kurā šādu līdzīgi dziedošu un domājošu dīvaiņu netrūka.

«Man likās, ka es strādāju tādā kā vakuumā,»

kādā intervijā frīkfolka fenomenu komentē Rozenbergs. «Tad pēkšņi izrādās, ka radusies vesela dīvaina subkultūra šādai mūzikai.»

Ariel Pink's Haunted Graffiti "Before Today"
Ariel Pink's Haunted Graffiti "Before Today" Foto: Publicitātes foto

Pirmie, kas sniedza palīdzīgu roku Rozenbergam, bija «Animal Collective» puiši, kas 2004.gadā uzaicināja mākslinieku pievienoties viņu izveidotajai mūzikas izdevniecībai «Paw Tracks». Drīz Pinks šaurā melomānu lokā iegūst savdabīgu kulta statusu (kā daudzi frīkfolka mākslinieki) un no savas guļamistabas studijas tiek izrauts uz lielās skatuves. Diemžēl Pinka lo-fi mūzika tajā laikā nav īsti adaptēta dzīvajiem koncertiem, un parasti šīs dzīvās uzstāšanās piedzīvoja neveiksmes.

Ātriem soļiem dodamies tālāk un nonākam 2008.gadā, kad beidzot Rozenbergs paraksta līgumu ar lielo (nosacīti) mūzikas izdevniecību «4AD». Jaunā albuma ierakstam tiek piešķirts budžets, studija, mūziķi, producents (Sanijs Levins - Kvinsija Džounsa mazdēls), un beidzot Pinks tā pa īstam var izpausties. Tiesa, beigās albumu producēja viens pats Pinks.

«Ir sanācis tā, ka es esmu sasodīts egomaniaks un kontrolfrīks,»

atzīstas mākslinieks.

Rezultātā tapis fantastisks, ārpus laika levitējošs ieraksts «Before Today», kas pavisam demokrātiskā veidā (atšķirībā no agrīnajiem lo-fi ierakstiem) iepazīstina ar šo savdabīgo muzikālo un māksliniecisko (jā, Pinks arī glezno) prātu.

Vēl jāpiebilst, ka mans vienaudzis (32 gadi) Pinks ir izaudzis ar «4AD» zelta ierakstiem, viņu skāris arī 1980.gadu gotiskās mūzikas vilnis ar «Bauhaus», «The Sisters of Mercy» un «The Cure» priekšgalā, un tas viss šajā jaunajā albumā vienā vai otrā mutācijā ir iestrādāts. Skaņdarbā «Fright Night (Nevermore)» man pat likās, ka dzirdu Viktora Coja balsi angļu mēlē...

«Before Today» ir gan fanka, soula, džeza, gan psihedēliskā roka un popa (kaut kas no Fleetwood Mac) elementi. Ieraksts (Pinks raksta tikai ar analogu tehniku uz lentēm) ir silts, elpojošs, vienlaikus ļoti melodisks un grūvīgs, ārpus jebkāda konkrēta žanra rāmjiem.

Ja meklējat ko svaigu un interesantu, tad «Before Today» ir viena no izvēlēm.

Izdošanas datums - 08.06.2010.


Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu