U2 «No Line On The Horizon» (36)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Arī Latviju sasniedzis viens no šogad visvairāk gaidītajiem mūzikas ierakstiem – U2 albums «No Line on the Horizon». Tāpat kā vairumā Eiropas valstu (atskaitot Īriju un Nīderlandi, kur tas pieejams no 27. februāra) labākajos Latvijas mūzikas veikalos tas būs nopērkams no šodienas - 2. marta.

U2 «No Line On The Horizon»

(Interscope Records)

9/12

«No Line on the Horizon» ir pirmais U2 albums kopš 2004. gada (ilgākā pauze starp albumiem), tas radīts sadarbībā ar producentiem un ilggadējiem sadarbības partneriem Braienu Īno (Brian Eno) un Danielu Lanuā (Daniel Lanois), kuru vadībā savulaik tapuši grupas leģendārie darbi «Unforgettable Fire», «The Joshua Tree» un «Achtung Baby». Dažos skaņdarbos savu pirkstu pielicis arī Stīvs Lilīvaits (Steve Lillywhite), kas savulaik 1980. gadā producējis grupas debijas plati «Boy».

Plates vāciņu rotā japāņu fotogrāfa Hiroši Sugimoto (Hiroshi Sugimoto) melnbaltā fotogrāfija «Boden Sea», kurā attēlota jūras un debesu līnijas saplūšana. Šo darbu, starp citu, 2006. gadā jau izmantojuši elektroniskās mūzikas mākslinieki Teilors Duprī (Taylor Deupree) un Rišārs Kartjērs (Richard Chartier).

U2 "No Line On The Horizon"
U2 "No Line On The Horizon" Foto: Publicitātes foto

U2 jaunā albuma veidošana kopā ar leģendāro Riku Rubīnu (Rick Rubin) sākusies jau 2006. gadā, taču drīz pieņemts lēmums šo sadarbību pārtraukt un visu sarakstīto muzikālo materiālu iesaldēt (vīri solījuši daļu no tā izdot šā gada beigās). 2007. gada vasarā Marokas pilsētā Fāsā sāktas jaunas ierakstu sesijas, šoreiz jau kopā ar Īno un Lanuā.

Atšķirībā no pēdējiem grupas albumiem, U2 «No Line On The Horizon» izklausās kā viens vesels, proti, tajā nav izteiktu iepriekš apzināti izkalkulētu radiosinglu. Atsevišķas dziesmas pārsniedz pieļaujamo radiosinglu garumu, piemēram, viens no jaudīgākajiem skaņdarbiem «Moment of Surrender» ir septiņas minūtes garš, tajā, it kā neredzams apkārtējiem, Bono tēlaini klaiņo pa naksnīgo pilsētu («I was speeding on the subway/Through the stations of the cross»). Arī «Unknown Caller» ir sešas minūtes garš, kura beigu daļā savas ģitārista prasmes demonstrē Edžs.

Plates pirmais singls «Get on Your Boots» arīdzan nav nekāds «tradicionālais» U2 grāvējs, tas drīzāk pēc sava mazliet elektroniskā skanējuma sasaucas ar grupas eksperimentālajiem 1990. gadu albumiem - «Achtung Baby», «Zooropa» vai «Pop». Nedaudz mančestriski dejisks ir arī ievadošais titulskaņdarbs - muzikālais pavadījums varētu būt droši arī kāds «The Charlatans» agrīnais darbs.

Intervijās grupas līderis Bono izteicies, ka ir «noguris no Bono», atzīstot, ka rokzvaigzne un politiskā figūra Bono ir sevi nedaudz izsmēlis. Tādēļ, rakstot jauno dziesmu tekstus, Bono mēģinājis rakstīt tos no trešās personas perspektīvas, proti, viņš iejuties dažādu personāžu ādā.

Piemēram, albuma noslēdzošajā «Cedars of Lebanon» (mans albuma favorīts numur 1!) Bono iejuties kāda Afganistānas kara korespondenta tēlā, savukārt jau minētajā «Unknown Caller» viņš pārtop par pašnāvniecisku, paranoidālu tipiņu, kuram šķiet, ka kāds ļauns spēks sūta viņam mistiskas sms instrukcijas.

Labākās dziesmas: «Magnificent», «Moment of Surrender», «Cedars of Lebanon» un «I»ll Go Crazy If I Don«t Go Crazy Tonight».

Uzziņai

Latvijā albums pieejams četros dažādos izdevumos:

standarta CD digipack CD (kartona vāciņš, 36 lpp. buklets un plakāts) box edition, (CD + DVD ar ekskluzīvu Antona Korbeina filmu, 64 lpp. grāmata, plakāts) vinila LP

Izdošanas datums - 27.02.2009.

Komentāri (36)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu