Leonard Cohen «Dear Heather» (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

70 gadus vecais Leonards Koens (Leonard Cohen) ir viens no retajiem savas paaudzes māksliniekiem, kura mūziku arī mūsdienu klausītājs dēvē par stilīgu un savā ziņā aktuālu.

Leonard Cohen «Dear Heather»

(Columbia)

8/12

Līdzīgi kā Bobs Dilans un nelaiķis Džonijs Kešs, arī Koens savās dziesmās ir vairāk stāstnieks nekā dziedātājs, mākslinieka jaunākais dziesmu albums «Dear Heather» tam ir tikai kārtējais apliecinājums.

Leonards Koens ir dzimis Kanādā ebreju ģimenē un līdz pat 30 gadu vecumam bija pazīstams kā dzejnieks un stāstu autors, 60. gados laisti klajā vairāki viņa darbi, kas ieguvuši labas literatūras kritiķu atsauksmes. Tikai 60. gadu beigās Koens tika iesaistīts folkmūzikas aprindās, kur dziesmas ar viņa tekstiem guva plašu popularitāti. Pēc līguma ar ierakstu kompāniju «Columbia Records» pirmie Koena skaņu ieraksti guva lielus panākumus, 70. gados, līdz ar hipiju laika estētiskajām vērtībām, melanholiskās Koena dziesmiņas nebija vairs tik pieprasītas, taču laiku pa laikam mākslinieks izlaiž jaunus ierakstus.

Koena «otrā atnākšana» notiek 80. gadu beigās ar albumu «I’m Your Man» (1988), kas kļuvis par obligāto klausāmvielu ne vienam vien pusmūža melomānam. Koena zemā, deklamējošā balss ar gadiem kļūst arvien biezāka, sulīgāka; mūzika – lēnāka un liriskāka. Arī «Dear Heather» nav izņēmums.

«Dear Heather»
«Dear Heather» Foto: Publicitātes foto

Jaunais albums seko pirms trijiem gadiem izdotajam «Ten New Songs», kas, manuprāt, tomēr bija muzikāli pārāks par šo plati. Tekstos Koens rotaļājas ar pazīstamu dzejnieku vārdiem – «Go No More A-Roving» aizgūts, piemēram, no paša lorda Bairona. Tēmas kā ierasts – mīlestība, mūzika, sievietes, taču arī šeit ir atrodamas vairākas lieliskas melodijas, jāpiebilst, ka Koenam ierakstā asistē vairākas pavadošās un solo vokālistes - Anjdžānī Tomasa un Līne Ungara. Kopējā plates noskaņa ir viengabalaina, bez īpašiem asumiem, vietumis to papildina Koena dzejas lasījumi, kantrī un džeza mūzikas elementi.

Mūzikas kritiķi gan peļ, gan slavē šo darbu, slavē jau, manuprāt, galvenokārt tādēļ, ka mākslinieks turpina būt radošs, neskatoties uz smago gadu nastu. Protams, muzikāli šis ieraksts nepretendē uz kaut kā īpaša statusu, taču, zinot Koena dzīvesstāstu, viņa dzejnieka, mūziķa, mūka gaitas, «Dear Heather» ir pietiekoši spēcīgs manifests.

Izdošanas datums 26.10.2004.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu