Jeniferever "Choose A Bright Morning" (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Klāt ziema, sniegs un sals, un tumšie vakari dīvānā pie televizora, pie grāmatas vai ziemai atbilstošas mūzikas...

Jeniferever "Choose A Bright Morning" (Drowned Sound) 9/12

Puiši no Upsalas Zievdrijā - grupa Jeniferever noteikti zina, ko nozīmē auksta, barga, vienlaikus teiksmaina un iedvesmojošo ziema. Skandināvi vienmēr varējuši lepoties ar teju dokumentāliem, naturāliem, kinematogrāfiskiem dabas skatu un ainavu skaņas paraugiem. Šeit jāmin gan fjordu monumentālisma iedzīvinātāji mūzikā Sigur Ros, ledāju un saules staru rotaļu meistari Mum un daudzi citi Ziemeļvalstu mākslinieki. Tā, lūk, arī Jeniferever var droši piepulcināt šiem "naturālistiem".

Puišu galvenās muzikālās ietekmes meklējamas 80. gadu beigu un 90. gadu pirmās puses postroka ikonu Talk Talk un Bark Psychosis daiļradē. Dziedātāja Kristofera Jonsona (Kristofer Jonson) nedaudz čukstošais, pieklusinātais vokāls atgādina Early Day Miners smalko skanējumu. Vēl pie līdziniekiem var droši minēt Mogwai, Tarentel un arī tos pašus Sigur Ros.

Otrais singls "Alvik" no albuma "Choose A Bright Morning":

Četri puiši no Upsalas - Martins Sendstroms (Martin Sandstrom), Olle Bilius (Olle Bilius), Frederiks Aspelins (Fredrik Aspelin) un Kristofers Jonsons (Kristofer Jonson) sanākuši kopā 1996. gadā uin laiduši klajā vairākus EP, taču martā iznākušajā debijas albumā "Choose A Bright Morning" iekļautas pavisam jaunas dziesmas.

Plates pirmais skaņdarbs "From Across The Sea", kuram uzfilmēts arī lielisks ziemas noskaņu video, manuprāt, ir plates spēcīgākā kompozīcija. To ievada Robina Gatrija (Cocteau Twins) cienīgas ģitāras arpedžijas ("Victorialand" posms), seko bungu ritma grūdiens un, šķiet, ka skaņdarbs atsviež klausītāju atpakaļ laikā uz 1994. gada Bark Psychosis "Hex" plates skaņu pasauli. Septiņu minūšu garais "Swimming Eyes" iesākas ar klusiem clicks and cuts sprakšķiem fonā, ksilofonu, planējošu elektrisko ģitāru un melodisku Jonsona dziedājumu. Bungām iestājoties esam tajā pašā postroka pasaulē ... šādā nemainīgā noskaņojumā arī aizrit visas plates deviņas kompozīcijas, bez īpašim dinamiskiem kāpumiem un ambientiem kritumiem. Ja nu vienīgu uz beigām "Magelano" tiek kāpināts temps un tā pa īstam ieslēgts ģitāras pedālis.

Jeniferever, manuprāt, ir viena no retajām tā dēvētā postroka grupām, kura spējusi pacelties virs esošās postroka ansambļu milzīgās jūras un piedāvāt kvalitatīvu, baudāmu mūziku. Postroka žanrā diemžēl šādas grupas vairs nav tik bieži sastopamas.

Izdošanas datums: 13.03.2006.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu