Black Milk "Tronic" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Šonedēļ, protams, galvenais notikums mūzikā ir Ņujorkas eksperimentālās grupas Animal Collective albuma izdošana, tomēr atļaujiet vēl mazliet pakavēties 2008. gadā, kas varbūt nebija revolucionāriem muzikāliem pavērsieniem bagāts, taču vienalga pietiekoši interesants.

Black Milk "Tronic"  

(Fat Beats)

10/12

Viens no gada labākajiem ierakstiem hiphopa mūzikā 2008. gada nogalē nāca no motorizētās Detroitas (Eminema dzimtās pilsētas, starp citu). Producents un reperis Black Milk (īstajā vārdā Curtis Cross) 28. oktobrī laida klajā savu trešo studijas plati "Tronic".

Kā zināms Detroitas hiphopa skatuve pēdējos gados piedzīvojusi gan spilgtus, gan traģiskus brīžus, šeit jāmin leģendārā producenta J Dilla nāve, protams, arī Prūfa (Proof) aiziešana (Dešons Holtons no D12). Taču šīs traģēdijas sagatavojušas augsni jauniem māksliniekiem, kuri smēlušies iedvesmu savu pilsētas varoņu likteņos - Detroitas pagrīdes hiphopa skatuve šobrīd piedzīvo uzplaukumu, J Dilla sekotāju rindas ir būtiski papildinājušās.

Viens no šādiem J Dilla ideju turpinātājiem (ne gluži sekotājiem) ir 24 gadus vecais Kērtiss Kross jeb Black Milk, kurš ar bītu programmēšanu nodarbojas jau septiņus, astoņus gadus. Sākotnēji sadarbojies ar Detroitas hiphopa kulta grupu Slum Village, drīz sācis producēt citus vietējos censoņus - Guilty Simpson, Elzhi u.c. Viņa kontā arī sadarbība ar Lloyd Banks un Bishop Lamont ar pēdējo no kuriem izdotā mikskasete (mixtape) "Caltroit" 2007. gadā atzīta par vienu no labākajām.

Black Milk

Paralēli daudzajiem sadarbība projektiem, "Melnais piens" pamanījies ierakstīt arī pats savu albumu, ko pilnībā pats arī producējis, radot vienota, viengabalaina ieraksta sajūtu. 55 minūšu garais albums izceļas ar spēcīgu skanējumu, atmosfēriskiem sintezatoru foniem, dzīvajiem pūšamajiem instrumentiem un vairākām interesantām sadarbībām - tandēmi ar DJ Premier, Pharoahe Monch, Sean Price, Royce da 5''9" un soulmeni Dwele. Royce da 5''9" kādā intervijā producents pat nodēvējis ne tikai par vienu no labākajiem Detroitas MC, bet vispār par vienu no hiphopa mūzikas spēcīgākajiem reperiem.

Plati ievada klavieru akordi un arpedžijas "Long Story Short", kura stampājošajā ritma pavadībā Black Milk gremdējas atmiņās par to, kā sācis aizrauties ar hiphopa kultūru. Seko virkne spēcīgu skaņdarbu - "Bounce", singls "Give the Drummer Sum" un inficējošais kopdarbs ar jau minēto Royce da 5''9" - "Losing Out" (skat. audio). Pagāja zināms laiks, līdz sameklēju lipīgo vokāla semplu - tas izrādās 1985. gada Alan Parsons Project "Let''s Talk About Me" (no albuma "Vulture Culture").

Tiesa, mūzikas eksperti kritizē Milka salīdzinoši vājos tekstus, vienlaikus slavējot viņa producenta prasmes. Jā, varbūt Milks nav tik izsmalcināts kā Lupe Fiasco vai citi līdzgaitnieki, taču esmu pārliecināts, ka par šo puisi vēl noteikti daudz dzirdēsim!

Izdošanas datums - 28.10.2008.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu