Muse «Black Holes and Revelations» (31)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Apokaliptiskais britu roka trio Muse piedāvā ceturto studijas plati «Black Holes and Revelations».

Muse "Black Holes and Revelations"

(Atlantic)

9/12

Gluži kā ar citiem pēdējo gadu "Muse" ierakstiem mans pirmais iespaids par plati ir vairāk noliedzošs nekā satraucošs, tā vien gribas ignorēt puišu episkos muzikālos centienus un izmest disku atkritumu tvertnē ... Tomēr, līdzīgi kā ar 2003. gada ar katru jaunu klausīšanās reizi albums tikai iegūst jaunas vērtīgas īpašības un beigu beigās izrādās visnotaļ pieņemama klausāmviela.

Jāsaka, ka plates pirmais singls "Supermassive Black Hole", kas izrādās ir arī kļuvis par "Muse" veiksmīgāko hitu tomēr neraksturo albumu kopumā. Dziedātāja Metjū Belamija (Matthew Bellamy) falsets šeit tuvinās paša Prinsa vai ekscentriķa Bobija Kona augstumiem, arī muzikālais pavadījums ir netipisks "Muse". 11 kompozīcijas, kas atrodamas diskā turpina "Absolution" iesākto kosmiskā roka kursu, skarot citplanētiešu kolonizācijas, slavenību bojāejas u.tml. tēmas.

Ievadošais "Take a Bow" iesākas ar sintezatora arpedžijām un zemu, apokaliptisku basu, kurām pa virsu Belamijs brīdina mūsdienu politiķus par to, ka par saviem nodarījumiem un grēkiem viņi visi degs elles liesmās. Lai nu kā, tomēr nav zudušas asociācijas ar Radiohead līderi Tomu Jorku. Skaņdarbs eksplodē orķestrālā pastardienas vēstījumā: "Corrupt/You’re corrupt/Bring corruption to all that you touch. You"ll burn in Hell for your sins ..."

Muse «Black Holes and Revelations»
Muse «Black Holes and Revelations» Foto: Publicitātes foto

Seko izteikts hitsingls "Starlight" ar "fūzētu" basu, tradicionālu bungu ritmu un klavieru tēmu, kas apaug ar sintezatoru treļļiem un Belamija operas solista cienīgu dziedājumu. Vadošais singls "Supermassive Black Hole" ieskicē albuma līdzproducenta Riča Kostija (Rich Costey) rokrakstu, proti, jūtams, ka šis vīrs savulaik strādājis ar Rage Against The Machine un Audioslave.

"Map Of The Problematique" saklausāms kaut kas no New Order raksturīgā melodiskā basa solo, savukārt liriskais "A Soldier"s Poem" atgādina grupas faniem par 1999. gada plates "Showbiz" balādi "Unintended". "Invincible" iesākas ar maršveidīgu militāra rakstura bungu ritmu, kuram pa virsu Belamijs nerimst atkārtot: "Together We"re Invincible." Savukārt "Assassin" varētu droši būt arī, piemēram, smago rokeru Sepultura skaņdarbs, tiesa, ar melodisku piedziedājumu un Belamija caururbjošo falsetu. "Exo-Politics" atgriežas pie "Muse" raksturīgās skaņas, tiesa, brīžiem liekas, ka albumā iezagušās pārlieku daudz amerikāņu alternatīvā roka iezīmes ...

"City of Delusion" iesākas ar teju vai mariači akustisko ģitāru, apaug ar ritmu, nelielām stīgu dekorācijām austrumnieku gaumē ... sāk palikt nedaudz garlaicīgi. Arī "Hoodoo" balstās uz latīņamerikāņu ģitāras rifa, apaug ar stīgām, lirisku ritmu un kulminē Belamija "kroņa numurā" - klavieru paraugstundā a la Rahmaņinovs. Ko lai iebilst ... episki!

Noslēdzošais "Knights of Cydonia" ar zirgu pakavu dunoņu fonā droši noderētu kādas futūristiskas zombiju vai citplanētiešu filmas skaņu celiņam.

Izdošanas datums 03.07.2006.

Komentāri (31)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu