Drake "Thank Me Later" (25)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viens no gada spilgtākajiem un komerciāli veiksmīgākajiem (to liecina albuma pirmās nedēļas pārdošanas dati ASV) debitantiem mūzikā, TVNET rubrikas "Uz radara" nominants Dreiks (Drake) ar savu debijas albumu ir klāt.

Drake "Thank Me Later" 

(Young Money)

8/12

23 gadus vecais kanādiešu reperis Dreiks (Drake) jeb pilnajā vārdā Obrijs Dreiks Greiems pēc pagājušā gada brīnišķīgā debijas EP "So Far Gone" beidzot atgriežas ar pilno debijas albumu "Thank Me Later". Daži mūzikas kritiķi jau paspējuši Dreiku nodēvēt par jauno Kanje Vestu (Kanye West), slavējot Dreika prasmi gaumīgi sakausēt hiphopa un R&B mūzikas stilus, savukārt drosmīgākie mūzikas eksperti "Thank Me Later" jau min starp visu laiku labākajiem hiphopa mūzikas albumiem.

Tik tiešām, gluži kā meteorīts pagājušajā gadā Dreiks uzšāvās popularitātes augstumos ar miksteipu "So Far Gone", vēlāk rudenī izdots arī oficiālais septiņu dziesmu EP ar tādu pašu nosaukumu, kas uzreiz nominēts "Grammy" balvai veselās divās kategorijās - "Best Rap Solo Performance" un "Best Rap Song" ("Best I Ever Had"). Tādi skaņdarbi kā "Successful" (ar Trey Songz un Lil Wayne), "Best I Ever Had" un "Houstalantavegas", manuprāt, patiesi ir vieni no pēdējo gadu žanra skaistākajiem paraugiem. Īpaši, protams, "Best I Ever Had".

Lieki piebilst, ka šonedēļ izdotajā pilnajā debijas albumā neviens no šiem EP skaņdarbiem nav iekļauts. Itkā jau loģisks solis. Jādodas uz priekšu!

Pats Dreiks intervijās izteicies, ka nav centies radīt komerciāli atraktīvu, radio draudzīgu plati. Albuma kopēja noskaņa ir lēna, apcerīga uz iekšu vērsta "psihedēliska psihodrāma", kā izteicies kāds mūzikas apskatnieks.

Vairāki panti albumā ir ļoti izstiepti. Es vienkārši radīju dziesmas, lai ar tām dalītos,

komentē Dreiks. "Ceru, ka klausītāji tās izbaudīs".

Drake "Thank Me Later"
Drake "Thank Me Later" Foto: Publicitātes foto

Diemžēl šī apcerīgā plates stīga 14 dziesmu garumā kļūst par zināmu apgrūtinājumu. Tikai atsevišķos skaņdarbos Dreiks atļaujas kļūt ritmiskāks (piem.,"Fancy"). Albums tā pa īstam ieskanas tikai pēc ceturtā skaņdarba un plates nesošā singla "Over". Tam seko Kanjes Vesta producētais kustīgais "Show Me a Good Time" un viens no albuma spēcīgākajiem skaņdarbiem "Up All Night", kurā kā viesmāksliniece visu prožektoru gaismas uz sevi nofokusē "karstā hiphopa dūdiņa" Nikija Mināža (Nicki Minaj). Diemžēl Mināžas spilgtais  rečitatīvs ir viens no retajiem plati atsvaidzinošajiem elementiem.

Bez Nikijas albumā kā viesmākslinieki dzirdami vēl vairāki prominenti hiphopa mūzikas dūži - Jay-Z, Young Jeezy, T.I. un pats Dreika atklājējs un izdevējs Lil Veins (Lil Wayne). Protams, plates ievadā ar melodisku piedziedājumu skaņdarbā "Fireworks" ieskanas arī Alīšas Kīzas (Alicia Keys) balss, radot nevēlamas (Kīzas vokāls, manuprāt, vienkārši "lec ārā" uz mierīgā Dreika rečitatīva) asociācijas ar Jay-Z singlu numur 1 "Empire State of Mind".

Par Dreiku

Toronto dzimušais kanādietis pirmo ievērību guva TV seriālā "Degrassi: The Next Generation". Dreiks dzimis muzikālā ģimenē - viņa tēvs spēlējis bungas kopā ar Džeriju Lī Luisu (Jerry Lee Lewis). 2006.gadā Dreiks sāka nopietni nodarboties ar mūziku un citu pēc cita izdeva vairākus atzinīgi novērtētus miksteipus. Viņu pamanīja reperis Lil Veins (viņa izdevniecība "Young Money Entertainment") un, kā presē raksta, pēc nopietnas konkurentu ieinteresētības un "vairāksolīšanas" noslēdza ar Dreiku līgumu.

Izdošanas datums - 15.06.2010.

Komentāri (25)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu