Kylie Minogue "Aphrodite" (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Austrāliešu popzvaigzne Kailija Minoga (Kylie Minogue) pēc trīs gadu pauzes ir atpakaļ ar jaunu studijas plati "Aphrodite", kurā atgriežas pie sev tik ierastajiem deju un disko mūzikas ritmiem.

Kylie Minogue "Aphrodite"

(Parlophone)

9/12

Televīzijas šovu "X-Factor", "American Idol" un "Talantu fabriku" laikmetā tīras, patiesas un godīgas popmūzikas kļūst arvien mazāk. Vēl retāk sastopami ir popmūzikas mākslinieki ar spilgtu harismu (izņēmums varbūt ir Lēdija Gāga, tie paši Scissor Sisters...). Kailija blakus Madonnai ir, iespējams, vienīgā 1980.gadu vieglās popmūzikas zvaigzne, kas nav spiesta pelnīt sev iztiku, gadu no gada izdodot savu desmit dziesmu "Best Of" izlasi dažādās kombinācijās. Šādu reputāciju un statusu savā karjerā spēj sasniegt retais.

Varbūt kļūdos. Varbūt pavisam jaunā klausītāju paaudze, kas pašlaik aug ar jau minēto Lēdiju Gāgu, Kešu un Keitiju Periju, tādu Kailiju jau uztver kā pagātnes mantojumu. Šajā ziņā nespēju atraut šo 2010.gada Kailiju no 1988.gada Kailijas, kad, vēl būdams pavisam jauns mūzikas fans, no ārzemju videokasetēm pārrakstīju Kailijas pirmos singlus "I Should Be So Lucky", "The Loco-Motion" ... protams, arī nevainīgo mīlas duetu ar ekrāna partneri televīzijas seriālā "Kaimiņi" Džeisonu Donovanu (Jason Donovan) "Especially for You".

Ir pagājis krietns laika sprīdis. Pārvarētas grūtības un veselības problēmas, un arī jaunais Kailijas ieraksts, kas seko 2007.gada "X", ir pārdomāts 12 jaunu dziesmu apkopojums, kurā Austrālijas lepnums sadarbojas ar virkni jaunās paaudzes komponistu un producentu. Jaunā albuma galvenais skaņas arhitekts ir 1980.gadu revival grupas Zoot Woman dalībnieks Stjuarts Praiss (Stuart Price). Tas pats, kas producēja arī pēdējo "Scissor Sisters" plati. Dziesmas Kailijai palīdzējuši radīt iepriekšējā albuma sadarbības partneris - dīdžejs un slavenība Kalvins Harriss (Calvin Harris), "Scissor Sisters" solists Džeiks Šīrss (Jake Shears), dziedātāja Nerina Palo (Nerina Pallot), grupas "Keane" taustiņinstrumentālists Tims Raiss Okslijs (Tim Rice-Oxley) u.c.

Kylie Minogue "Aphrodite"
Kylie Minogue "Aphrodite" Foto: Publicitātes foto

Kailija nav centusies pārlieku eksperimentēt un pieturējusies pie pārbaudītām vērtībām, proti, lipīgām, prasmīgi sacerētām formātam atbilstošām popdziesmām.

No vienas puses tas ir jauki - kādu īsu brīdi baudīt pierasto, labi iepazīto Kailiju, taču no otras - ja sekos vēl kādi divi līdzīgi studijas darbi, tad var sākt kļūt garlaicīgi.

Man jau liekas, ka šādi popmūzikas ieraksti, gluži kā košļājamā gumija, ir ļoti baudāmi kādu īsu brīdi, bet drīz zaudē savu garšu.

Kā mīlas dievietes vārdā nosauktā albuma pirmais singls, līdzīgi kā iepriekšējā ieraksta "2 Hearts", izdots Londonas elektropopa kolektīva Kish Mauve sarakstītais "All The Lovers". Čukstošs pantiņš un gaisīgs, kāpinošs piedziedājums: "All the lovers, That have gone before, They don't compare to you, Don't be running. Just give me a little bit more."

Seko "Get Outta My Way", ko Kailija jau apstiprinājusi kā otro singlu. To producējis dāņu mūziķis Cutfather, kas pirms pāris gadiem sarūpēja britu dziedātājai Džamelijai (Jamelia) vienīgo lielo hitu "Superstar".

Kopumā viss albums ir ļoti dejojams un ritmisks. Vienīgais izņēmums ir salīdzinoši liriskais Keane galvenā dziesmu autora Tima Okslija "Everything Is Beautiful" un paša Praisa "Closer". 

Skaņdarbs, kas man ar pirmo klausīšanās reizi iekrita prātā un, manuprāt, droši izdodams kā singls, - rotaļīgais "Looking for an Angel". Lielisks ir arī tutulskaņdarbs, kas ir savdabīgs reveranss 1980.gadu popmūzikas estētikai (asociācijai ar New Order "True Faith" vai ar 1980.gadu popmūzikas dziedātāju Sinitu (Sinitta) (visticamāk, šādu dziedātāju Latvijā atceras tikai retais).

Noteikti viens no gada labākajiem popmūzikas albumiem.

Atgādināšu, ka pirms diviem gadiem 20. jūnijā "Arēnā Rīga" koncerttūrē "Kylie X 2008" Kailija Minoga uzstājās Rīgā.

Izdošanas datums - 30.06.2010.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu