Faithless «The Dance» (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Varbūt britu deju mūzikas veterānu «Faithless» jaunākā studijas albuma apskats septembrī (albums izdots vēl maijā) šķiet nedaudz dīvaina izvēle, taču pavisam drīz jūs sapratīsiet, kāpēc šis vārds ir aktualizējies.

Faithless «The Dance»

(PIAS Recordings)

8/12

Interesanti, bet šogad jaunus albumus izdevuši virkne 1990. gados ietekmīgu un populāru deju un elektroniskās mūzikas mākslinieku. Blakus «Faithless» droši kā laikabiedri liekami triphopa pionieri «Morcheeba», arī «Massive Attack» (tiesa, šie vīri darbojas jau kopš 1980.gadu beigām), tie paši «The Chemical Brothers», «Unkle» šogad laiduši klajā jaunas plates. Pat duets Leftfield šogad ir atkalapvienojies (nesen atkal noskatījos 1999.gada «Afrika Shox» video - lieliski!). Tiesa, tik plaši kā 1995. gadā šo mākslinieku ieraksti vairs nerezonē ... viņu laiks ir pagājis.

Diemžēl tas pats jāsaka arī par 2007.gadā Rīgā redzēto britu grupu «Faithless», kuru 1990. gadu singli «Insomnia» un «God is a DJ» ir un paliks grupas augstākā radošā virsotne. Protams, gan «The Chemical Brothers», gan «Morcheeba» un arī «Faithless» ir šogad atgriezušies ar kvalitatīviem jauniem albumiem, taču diemžēl komerciālie ierakstu pārdošanas dati (t.i., klausītāju reālā interese) nav diez cik iepriecinoši.

Kā trāpīgi norāda jaunās plates nosaukums - sestais grupas albums ir visdejiskākais grupas karjerā.

«Ar šo albumu atgriežamies pie deju mūzikas un ceram, ka tas kļūs par sestdienas vakaru skaņu celiņu,»

par «The Dance» saka grupas dalībnieki Maxi Jazz, Sister Bliss un Rollo.

Albuma pirmais singls - grupas skanējumam ļoti raksturīgais «Not Going Home» maijā ticis izvēlēts kā nedēļas labākais jaunais skaņdarbs BBC Radio 1 dīdžeja Pīta Tonga radījuma rubrikā «Essential New Tune» (skat. video). Skaņdarbā ir viss, ko no «Faithless» gaida uzticamākie fani - Maxi Jazz čukstošais rečitatīvs, stampājošs bīts, Sister Bliss atmosfēriskie sintezatori un deju mūzikas klubu noskaņa.

Faithless "The Dance"
Faithless "The Dance" Foto: Publicitātes foto

Dziesmā «Feel Me» izmantoti fragmenti no britu sintīpopa grupas «Blancmange» 1982.gada tāda paša nosaukuma dziesmas. Divās no albuma dziesmām - «Feeling Good» un «North Star» - dzirdama «Faithless» «paplašinātās ģimenes» locekle Daido (Dido). Savu vokālu albumam «dāvinājuši» arī austrāliešu rokgrupas «Temper Trap» līderis Dogijs Mandagi (Dougy Mangadi), kurš dzirdams dziesmā «Coming Around», un argentīniešu aktrise un dziedātāja Mia Maestro dziesmā «Love Is My Condition», kas ļoti atgādina kaut ko no Alisones Goldfrapas skaņu estētikas. «Crazy Bal'heads» pat ieturēts regeja un ska ritmos, kurā kā viesvokālists dzirdams Londonas ska grupas «The King Blues» dalībnieks Džonijs Fokss (Johnny 'Itch' Fox).

Solīda plate.

Faithless vēsture īsumā

«Faithless» radās 1995. gadā kādā «house» mūzikas pasākumā Londonā, kurā producents Rollo iepazinās ar afroamerikāņu dīdžeju un reperi Maxi Jazz un dīdžeju Sister Bliss. «Faithless» debijas plate «Reverence» tika pārdota 1,5 miljonos eksemplāru un radīja tādus klubu hitus kā «Insomnia» un «Salva Mea». Veiksme turpinājās arī ar nākamajiem albumiem «Sunday 8pm» un «Outrospective», bet kompozīcija «God is a DJ» kļuva par starptautisku klubu himnu.

Izdošanas datums - 16.05.2010.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu