Mēneša albums: The Roots "How I Got Over" (18)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Esmu palicis parādā jūnija Mēneša albumu. 

The Roots "How I Got Over"

(Def Jam)

11/12

Jūnijā, dažas dienas pirms vasaras saulgriežiem, ar jaunu studijas plati pie klausītājiem atgriezusies Filadelfijas hiphopa apvienība "The Roots", kuru nemainīgi vada kolorītais bundzinieks, mūzikas žurnālists un producents ?uestlove jeb Ahmirs Tomsons (Ahmir "?uestlove" Thompson).

"How I Got Over" ir jau devītais grupas diskogrāfijā un seko 2008. gada lieliskajam "Rising Down", kas Amerikā pārdots 171 000 eksemplāros, liecina mūzikas un video pārdošanas apjomu izsekošanas sistēmas Nielsen SoundScan dati. Plates nosaukums aizgūts no gospelmūzikas dziedātājas Klāras Vordas (Clara Ward) piecdesmito gadu klasiskās melodijas.

Plate tapusi divu tradicionālo grupas līderu Ahmira Tomsona un Black Thought uzraudzībā 2008. un 2009. gadā, kad "The Roots" kļuva par populārā televīzijas sarunu šova "Late Night with Jimmy Fallon" pavadošu dzīvo orķestri un, iespējams, ir visliriskākā un vieglākā grupas diskogrāfijā.

The Roots "How I Got Over"
The Roots "How I Got Over" Foto: Publicitātes foto

Viens no interesantākajiem pavērsieniem grupas radošajā ceļā ir sadarbība ar vairākiem indie folk, eksperimentālās mūzikas māksliniekiem. Piemēram, plati ievada džezīgs divu minūšu prologs "A Peace of Light", kurā dzirdamas Ņujorkas nepieradinātās mūzikas kolektīva The Dirty Projectors dziedātājas (Amber Coffman, Haley Dekle, Angel Deradoorian). Sekojošais "Walk Alone" ieskicē plates saturisko līniju, kurā apspēlēti cilvēka un sabiedrības pretstati. Kā albuma saturisko pusi komentē Tomsons, "How I Got Over" atspoguļo ikdienas cilvēka cerības meklējumus šajā nomācošajā zeitgeist laikmetā.

Viens no plates skaistākajiem skaņdarbiem ir amerikāņu alternatīvā kantri supergrupas Monsters of Folk (Konors Obersts (Conor Oberst) jeb vienkārši Bright Eyes + grupas My Morning Jacket Džims Džeimss (Jim James) + Oregonas trubadūrs M. Ward jeb Mets Vords + producents un ģitārists Maiks Mogiss (Mike Mogis)) dziesmas variants "Roots" mērcē (skat. video).

"Dear God, I'm trying hard to reach you,"

skan smeldzīgi un gaisīgi, radot savdabīgu 1970. gadu softroka, kantri un dzīvā hiphopa uzlējumu.

Arī tālāk plate turpina kustēties vieglā fanka, hiphopa bītā ar "Radio Daze" (ar reperi Blu) un "Now or Never" (ar reperi Phonte). Temps tiek palielināts ar plates titulskaņdarbu (skat. video), kurā melodisku tēmu iedzied tradicionālais grupas sadarbības partneris Daiss Rovs (Dice Raw).

Seko 40 sekunžu gaisīgi džezīgs intro ar vibrofona skaņām un jaunās dziedātājas Petijas Krešas (Patty Crash) melodiskais "The Day", kas ir savdabīga atsauce uz klasisko "You Got Me". Savukārt visneticamākais norisinās skaņdarbā "Right On", kurā iesemplēts Sanfrancisko dziesminieces Džoanas Ņūsomas (Joanna Newsom) brīnišķīgais "Book of Right-On". Skan fantastiski!

Cilvēka eksistenciālos meklējumus modernajā sabiedrībā pašlaik aktuālajā singlā "The Fire" turpina aplūkot soulmūziķis Džons Ledžends (John Legend). Viena no plates spēcīgākajām dziesmām.

Kopumā profesionāli un ar sirdi nostrādāts ieraksts. Noteikti viens no šā gada labākajiem ne tikai savā žanrā, bet kopumā.

Izdošanas datums - 22.06.2010.

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu