Hanne Hukkelberg "Rykestrasse 68" (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no pagājušā gada lielākajiem atklājumiem bija norvēģu dziedātājas Hannes Hukelbergas (Hanne Hukkelberg) debijas plate. Šonedēļ viņa atgriežas ar jaunu studijas ierakstu "Rykestrasse 68".

Hanne Hukkelberg "Rykestrasse 68" (Propeller/Sony BMG) 10/12

"Rykestrasse 68" seko pagājušā gada izcilajam , kas tapis kādas antīko velosipēdu remontdarbnīcas studijā un vēlāk gada beigās kļuvis par vienu no Top 10 ierakstiem visā pasaulē, kaut vai jāmin "BBC albumu tops".

Arī Hannes debijas plate nokļuva starp trīs labākajiem albumiem. Un jāsaka uzreiz, ka mākslinieces turpinājums ar šo jauno "Rykestrasse 68" noteikti jau pelnījis augstu vietu arī šā gada spēcīgāko skaņu ierakstu kopsavilkumā.

"Rykestrasse 68" varētu dēvēt par "Mazo lietu" ("Little Things") lielo brāli jeb citiem vārdiem - dēvēt to par "Lielajām lietām". Daudzi Norvēģijas mūzikas kritiķi trāpīgi raksturo albumu kā "pilsētas ierakstu" pretstatā debijas plates skandināvu dabas ainaviskumam, ledāju, mežu un mazo kalnu mājiņu asociācijām. Hanne ir uzķērusi gaisā virmojošo kabarē/doo-wop vilni, kurā lieliski sevi jūt gan Nelija Makaja (Nellie Mckay), gan Keisija Deniela (Casey Dienel).

Hannes brīnišķīgā intīmā balss nav zaudējusi neko no sava šarma un turpina radīt asociācijas ar džeza dīvas Bilijas Holidejas dziedājumu vai brīžiem ar amerikāņu alternatīvā kantrī dīvu Džoliju Holandu (Jolie Holland). Biežie salīdzinājumi ar kaimiņvalsts zvaigzni Bjorku, manuprāt, ir nevietā.

Līdzīgi kā pirmajā platē, ieraksta procesā izmantoti daudzi un dažādi instrumenti, to skaitā rakstāmmašīna, stīgu instrumenti, dažādas perkusijas, ksilofons un pat kaķa murrāšanas sempls ("Obelix"). Plati producējis Kāre Vesterheims (Kare Chr. Vestrheim), kā viesmūziķi Hannei palīdz zviedru folkmūzikas ansambļa Harv dalībnieki Bjorns Klokegs (Bjorn Klakegg) un Daniels Sandens Vargs (Daniel Sanden-Warg).

Plati ievada skaņdarba "Berlin" monotons akustiskā basa akords un gaisīgi, kristāldzidri taustiņi fonā, Hannes balsi papildina dažādi sadzīves trokšņi un viņas pašas ūjināšana otrajā plānā. Seko aktuālais singls "Cheater''s Armoury", kas ir perfekts doo-wop un popmūzikas sakausējums. "The Pirate" pamatā klavieru akordi un nedaudz sērīgs akordeons, skaņdarbam savdabīgu dūmakainu džeza sajūtu piešķir kontrabasa stīgu pieskārieni. "Fourteen" sadzīves trokšņi, savdabīgās perkusijas un melodija atsauc atmiņā Parīzes bohēmistes Cocorosie. "The Northwind" balstās uz ritma, kas tiek radīts ar rakstāmmašīnas taustiņu palīdzību - savdabīga klaboņa kopā ar sintezatora akordiem brīžiem atgādina pašmāju Birutas Ozoliņas šedevru "Sirdsgrieži".

Lielākais pārsteigums ir Hannes versija par Pixies klasisko "Break my Body", kas ieturēta teju vai liriskā etnodžeza stilā ar Dino Saluci cienīgu bandoneona (noteikti jau akordeona) tēmu fonā. "Ticking Bomb" pat atgādina agrīnos Keitas Bušas ierakstus. Jāpiebilst, ka tikai pēdējais skaņdarbs ir dzimtajā norvēģu mēlē.

Fantastiska plate!

Izdošanas datums: 04.09.2006.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu