Zola Jesus "Stridulum II"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kopš gotu mūzikas zelta ēras 1980.gados šīs subkultūras mākslinieki bijuši salīdzinoši nemanāmi. Iespējams, 21 gadu vecā Zola Jesus ir ilgi gaidītais pārmaiņu vējš.

Zola Jesus "Stridulum II"

(Souterrain Transmissions)

9/12

Padomju emigrantu atvase Zola Jesus jeb īstajā vārdā Nika Roza Danilova augusi Viskonsīnā, kur jau no mazotnes mācījusies operas mākslu. Meitene, kuru mūzikas prese jau paspējusi nodēvēt par jauno "sniega karalieni", operas skatuvi tomēr nav izvēlējusies, tā vietā dodot priekšroku tā dēvētajam lo-fi goth žanram, kurā gotiskas skaņu ainavas tiek iemūžinātas šķietami zemas kvalitātes (lo-fi) ierakstos. Šis minētais ieraksts gan skan ļoti kvalitatīvi.

Nezinu, vai jāvaino vampīrsāgas "Krēsla" uzbrukums pusaudžu apziņai, vai vienkārši mūzikas spirāle ir iegriezusies 1980.gadu vidus "Sisters Of Mercy", "Fields of the Nephilim" vai Zolas gadījumā - "Siouxsie & The Banshees" vokālistes Sūzijas Sū (Siouxsie Sioux) zvaigznājā? Varbūt šī gotu otrā atnākšana ir tikai ilūzija? Atsevišķs fenomens? Laiks rādīs...

Visticamāk, par Niku Rozu Danilovu ārpus gotu subkultūras medijiem reti kurš zinātu, ja viņas gotiskais skanējums būtu stipri gotiskāks, vēl tumšāks. Proti, Zola Jesus muzikāli asociatīvi vairāk sasaucas ar leģendārās izdevniecības (un ap to) "4AD" māksliniekiem ("Cocteau Twins", Dead Can Dance", This Mortal Coil"), ne tik daudz ar kādu tradicionālu gotu dīvu, kuras seja ir līķa bālumā, lūpas spilgti sarkanas un mati melni kā krauklim.

Kāds no britu mūzikas kritiķiem Zolu raksturojis kā "The XX", Diamandas Galasas un "Fever Ray" krustojumu. Cits apskatnieks izvēlējies vēl interesantāku apzīmējumu - Zola ir kā Florense Velša, kas piekabināta nepareizajai Mašīnai.

Zola Jesus "Stridulum II"
Zola Jesus "Stridulum II" Foto: Publicitātes foto

Šādi raksturojumi varētu būtu gana precīzi. Zolas dziesmas ir vienlaikus atmosfēriskas un melodiskas, vienlaikus optimistiskas un tumšas ...

Jaunais Zolas ieraksts "Stridulum II", kas ir būtībā Amerikā izdotā EP "Stridulum" papildināts variants (EP + 3 jaunas dziesmas), klajā laists Berlīnes ierakstu kompānijā "Souterrain Transmissions", kas izdod arī tādus māksliniekus kā Marnija Sterna (Marnie Stern) un "CocoRosie".

Kā galvenais albuma singls izvirzīts ievadošais, spocīgais "Night" (skat. video), kas precīzi ilustrē to, ko sola pārējais albuma muzikālais materiāls - vangeliski sintezatora vāli, vieglas elektronikas dekorācijas, čuksti un operas estētika fona vokālos, smagnējas, stampājošas perkusijas un pāri visam - ļoti labas melodijas.

Izdošanas datums - 23.08.2010.


KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu