The Radio Dept. "Clinging to a Scheme" (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kā lai neapskata albumu, par kuru divi no maniem TVNET kolēģiem ir stāvā sajūsmā?

The Radio Dept. "Clinging to a Scheme"

(Labrador)

9/12

Pirms ķeros klāt vērsim (Arcade Fire) pie ragiem, ātri pārskriešu zviedru tvī/indī/drīmpopa grupas The Radio Dept. trešajam studijas albumam "Clinging to a Scheme", kas pārsteidzoši labas atsauksmes guvis Ziemeļamerikā ne tikai no mūzikas kritiķiem un blogeriem, bet arī no kolēģiem - mūziķiem.

Sapņains, apcerīgs, atmosfērisks, nedaudz infantils skanējums ir kļuvis par pēdējo desmit gadu zviedru mūzikas konkurētspējīgāko "eksportpreci", īpaši jau par zviedru melodijām un gaumes izjūtu jūsmo Ziemeļamerikas hipsteri. Pateicoties zviedru izdevniecības "Labrador Records" pūliņiem, pasaule iepazinusi tādas grupas kā "Acid House King", "Club 8", "The Mary Onettes" un, protams, arī šā apskata vaininiekus The Radio Dept..

Grupa, kas izveidojusies jau tālajā 1995.gadā, šo padsmit gadu laikā izdevusi tikai trīs (ieskaitot šo plati) albumus, un tās vienīgais konstantais dalībnieks ir bijis Johans Dunkansons (Johan Duncanson). Kā intervijā atklāj Dunkansons, pagājušā gada nogalē grupas vācelītē bijušas 120 jaunas puspabeigtas dziesmas, no kurām plates vajadzībām atlasītas 10 labākās.

Albuma garums ir ideāls - tikai 35 minūtes, līdz ar to tas ir viengabalains, ar konstantu noskaņu un bez liekiem greiziem muzikāliem izlēcieniem.

The Radio Dept. "Clinging to a Scheme"
The Radio Dept. "Clinging to a Scheme" Foto: Publicitātes foto

Tiesa, manuprāt, visspēcīgākās dziesmas atrodamas albuma sākumā. Pirmie četri ieraksta skaņdarbi ir nevainojami. Ievadošais "Domestic Scene" ir melodisks, askētisks drīmpopa paraugs ar simpātiskām ģitāras arpedžijām un pulsējošu astotdaļu stakato basa tēmu. Savukārt sekojošais "Heaven's on Fire" (skat. video) ar Sonic Youth līdera Tērstona Mūra (Thurston Moore) balss samplu ir viena no gada skaistākajām popdziesmām. Dunkansons ir liels 1990.gadu alternatīvās deju mūzikas apvienības "St Ettienne" cienītājs, tas arī jūtams šīs dziesmas (un arī citu) bītā.

Protams, līdzko ieskanas kaut kas no 1980.gadu "shoegaze" zelta ēras, mana sirds atmaigst pavisam... "This Time Around" ir brīnišķīgs Jesus and Mary Chain citāts ar ģitāru apslāpētu piesmakušu vokālu, līdzīgi izskan arī "The Video Dept.". Savukārt plates ceturtais skaņdarbs "Never Follow Suit" atgādina pat kaut no no zviedru Ace Of Base deju regeja ritmiem.

Nelielas krautroka ritmiskās dekorācijas jūtamas skaņdarbā "Memory Loss", savukārt jau pagājušogad izdotajā singlā "David" iestrādāts hiphopa bīts ar stīgām un klavieru motīvu Jay-Z garā.

"People see rock and roll as, as youth culture, and when youth culture becomes monopolised by big business, what are the youth to do? Do you, do you have any idea? I think we should destroy the bogus capitalist process that is destroying youth culture." Tērstons Mūrs.

Izdošanas datums - 12.04.2010.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu