Eugene McGuinness "The Early Learnings of Eugene Mcguinness" (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī tikai 28 minūtes garš, šis 21 gadu vecā Liverpūles dziesminieka Jūdžīna Makginesa (Eugene McGuinness) ieraksts ir viens no šā gada jaukākajiem pārsteigumiem.

Eugene McGuinness "The Early Learnings of Eugene Mcguinness" (Double Six) 10/12

Pirms pievērsties Jūdžīna Makginesa minialbumam, neliels atskats citu viņa kolēģu - dziesminieku (singers/songwriters) šā gada paveiktajā.

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(''http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=837406&songid=''+songid+'''',''player_new'',''width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes'');playerWin.focus();}Eugene Mcguinness - High Score

Manuprāt, kopš dziesminieks Sufjans Stīvens ar saviem episkajiem albumiem ("Greetings From Michigan The Great Lake State" un "Illinois") pierādīja, ka vienkāršas akustiskas dziesmas, apaudzējot ar brīnišķīgiem aranžējumiem, ir iespējams parādīt muzikāli neaizmirstamās krāsās, dziesminieku žanrā nekas īpaši pārsteidzošs, manuprāt, nav noticis. Ir bijuši atsevišķi mākslinieki, kas katrs izcēlušies ar kaut ko savdabīgu - Fions Regans, Patriks Vulfs u.c., taču šogad, manuprāt, par izciliem albumiem var nosaukt tikai atsevišķus ierakstus.

Komerciāli Džeimsa Blanta, Deivida Greja un Paulo Nutini stafeti pārņēmis Saimons Aldreds (Simon Aldred) jeb Cherry Ghost, spilgti debitējis Ņūtons Folkners (Newton Faulkner), Amerikā novērtēts Brūsa Springstīna jaunākais albums, taču no tādiem radošiem puišiem kā Devendra Banharts, Hose Gonzalezs, Ričards Haulijs (Richard Hawley), Endrjū Bērds (Andrew Bird), Rufus Veinraits (Rufus Wainwright), Jens Lekmans (Jens Lekman), Iron And Wine ... es biju gaidījis mazliet labākus albumus.

Kopumā pieminēšanas vērti būtu daudzi autori - bijušais "Appendix Out" dalībnieks Alesdeirs Roberts (Alasdair Roberts), Džeimijs Tī (Jamie T), amerikānis Džons Vanderslaiss (John Vanderslice), "Arab Strap" dalībnieks Malkolms Midltons (Malcolm Middleton), Roberts Gomezs (Robert Gomez), The Beastie Boys radošais kolēģis un "ceturtais bīstijs" Manijs Marks (Money Mark), Deivids Vingo (David Wingo), jeb kantri projekts Ola Podrida, īpatnis Rafters Robertss (Rafter Roberts) jeb Rafter, amerikāņu dziesminieks Villijs Meisons (Willy Mason), veterāni Stīvs Ērls (Steve Earle), Ričards Tomsons (Richard Thompson), Deivids Brombergs (David Bromberg), Ziemeļkarolīnas trubadūrs Deivids Karstens Daniels (David Karsten Daniels) un daudzi citi, kas šogad izdevuši albumus. Tomēr patiesas muzikālas pērles, vismaz šogad, manuprāt, neviens no šiem vīriem nav radījis.

Varbūt šobrīd kaut kur kādā mazā klubiņā muzicē kāds topošais ģēnijs, par kura ierakstiem mēs dzirdēsim pavisam drīz, taču pagaidām viens šāds daudzsološs dziesmu autors dziesminieku zvaigznājā ir Jūdžīns Makginess.

Kas nepieciešams nezināma mākslinieka debijas albumam? Protams, izteiksmīga, pārliecinoša ievadošā dziesma un "High Score" (audio) ir tieši tas, kas piesaista klausītāju. Skaņdarbs savā vienkāršībā balansē starp agrīnajiem Belle and Sebastian, Gorky''s Zygotic Mynci un Mull Historical Society, Jūdžīna balss ir vitāla, melodija izteiksmīga, akustisko ģitāru un klavieru arpedžijas papildina atsevišķi skaņu efekti, un rezultāts ir vienkārši teicams. Turpinājums ar vienu no singliem "Monsters Under The Bed" (video) paceļ plati vēl augstāk - vienkāršs, elektronisks bīts, spocīgi sintezatori ilustrē dziesminieka aprakstīto naksnīgo mošķu dzīvi.

"Vampire Casino" ir pirmā liriskā atkāpe, kas izskan milzīgā hallē kā savdabīgs folkblūza eksperiments - elektriskās ģitāras retos akordus papildina dzidri metalofona pieskārieni. Ar "Bold Street" un "A Child Lost In Tesco" platīte sāk iegūt otro elpu, atgādinot kaut ko no Rufusa Veinraita (Rufus Wainwright) agrīnajiem ierakstiem. Ar akustisko "Vela" Makginess iekāpj nelaiķa Sida Bareta (Syd Barrett) savdabīgajā simbolu pasaulē, savukārt klavieru pavadītais "Madeleine" ir plates trešā (aiz pirmajiem diviem skaņdarbiem) virsotne.

Izdošanas datums - 06.08.2007.

Video: Eugene McGuinness "Monsters Under The Bed"

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu