Mos Def "The Ecstatic" (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Reperis un aktieris (vai otrādi) Mos Def jeb īstajā vārdā Dante Terels Smits (Dante Terrell Smith) šogad parūpējies par vienu no labākajiem hiphopa mūzikas ierakstiem "The Ecstatic".

Mos Def "The Ecstatic" (Downtown) 10/12

Tik tiešām, Defa karjera vienlīdz veiksmīgi attīstījusies divos virzienos - viņš ir kritiķu atzīts un pieprasīts profesionāli izglītots aktieris (ievērojamākās filmas: "The Hitchhiker''s Guide to the Galaxy", M.Gondrī "Be Kind Rewind" un "Cadillac Records", kurā Defs lieliski attēloja rokenrola leģendu Čaku Beriju), kā arī ietekmīgs pagrīdes hiphopa mākslinieks ("Rawkus Records" laiks, dažādi sadarbības projekti ...).

Tādēļ nav brīnums, ka Defa "aktieris" nemēģina savtīgos nolūkos izmantot Defa "reperi", proti, atšķirībā no, piemēram, repojošā aktiera Vila Smita, Defs strikti nodala šīs divas pasaules. Gan Defa 2006.gada plate "True Magic", gan šis ieraksts vizuāli ir askētiski ("True Magic" vispār tika izdots bez noformējuma). Arī jaunā "The Ecstatic" albuma vāku nerotā vis kāds Defa futūristisks foto ar pamatīgu blingu kaklā, bet gan 1977.gada afroamerikāņu režisora Čārlza Brunē (Charles Burnett) filmas stopkadrs. Defs šādā veidā uzsver plates muzikālā un tekstuālā satura nozīmīgumu.

Mos Def "The Ecstatic"
Mos Def "The Ecstatic" Foto: Publicitātes foto

Starp citu, "The Ecstatic" ir pirmais albums, kas izdots (paralēli citiem formātiem) arī kā T-krekls, proti, albuma vāciņš ir uzdrukāts uz krekla priekšpuses un dziesmu saraksts - uz muguras. Pie katra T-krekla (tas maksā 39 ASV dolārus) piestiprināta birka ar interneta adresi un unikālu kodu, kas ļauj krekla īpašniekam albumu lejupielādēt.

Jaunos skaņdarbus Defs pirmo reizi koncertos atskaņojis jau 2007.gadā, pirmais singls "Life in Marvelous Times" izdots 2008.gada beigās, tam sekoja "Quiet Dog" un "Casa Bey", kurā iesamplēts afrikāņu mūziķa Fela Kuti monologs no dokumentālās filmas "Music Is a Weapon".

Kopumā visi albumā atrodamie sampli ir ļoti interesanti (skat. audio piemērus), piemēram, plates ievadā "Supermagic" dzirdams Amerikas musulmaņu garīgais līderis un cilvēktiesību aizstāvis Malkolms X ("I, for one, will join in with anyone, I don''t care what color you are, as long as you want to change this miserable condition that exists on this earth."), savukārt kā muzikālais pavadījums izmantota turku dziedātājas Selda Bağcan "Ince Ince" (1976.gads). Skaņdarbu producējis Oh No (Madlib brālis). N.E.R.D. Čeds Hugo (Chad Hugo) atbildīgs par tubu sampliem nākamajā "Twilite Speedball", savukārt paša Medliba (Madlib) producētais, manuprāt, plates spēcīgākais manifests "Auditorium" (ar "Slick Rick") pulsē paša Medliba radītā bīta (no indiešu mūzikas bītu izlases "Beat Konducta Vol 3-4: Beat Konducta in India") ritmos un apcer Irākas kara problemātiku. Pats būdams musulmanis, Defs ļoti jūtīgi uztver visu Austrumos notiekošo.

Vēl pie sampliem jāmin Mārvina Geija (Marvin Gaye) "If This World Were Mine", Marijas Velsas (Mary Wells) "Two Lovers History", The Intruders "Cowboys To Girls" u.c. (skat. audio).

Rekomendēju! Izdošanas datums - 09.06.2009.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu