Kanye West "808s & Heartbreak" (27)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Hiphopa producents un izpildītājs Kanje Vests (Kanye West) sācis dziedāt - un dziedāt pārliecinoši!

Kanye West "808s & Heartbreak"  

(Roc-A-Fella/Def Jam)  

10/12

Nezinu, ko par Kanjes jauno skanējumu saka "īstie gangsta reperi", iespējams, viņiem nav pieņemami šādi eksperimenti, iespējams, tieši otrādi - Vesta piemēram drīz sekos daudzi, nomainot rečitatīvu uz melodiju. Tiesa, Kanje nav pionieris šajā ziņā, pirms kāda laika pārstāja repot Andre 3000 no Outkast, 1990. gados no The Fugees atdalījusies Lorina Hila (Lauryn Hill) u.c.

Taisnības labad jāsaka, ka gluži pavisam atteicies no rečitatīva Kanje nav - atsevišķi skaņdarbi ieturēti meistara pirmo trīs studijas darbu - 2004. gada rokrakstā.

Bungmašīna Roland TR-808

Jaunā plate veltīta Kanjes Vesta 2007. gada nogalē mirušajai mammai Dondai (Donda West) un attiecību izjukšanai ar līgavu Aleksi (Alexis Phifer). Pats Kanje jauno albumu dēvē par sava veida muzikālu terapiju, radošu procesu, kurā centies attīrīties, apkopot domas, diemžēl rečitatīva radošie instrumenti izrādījušies nepilnīgi un Kanje atradis sevī daudzas gadu gaitā "uzkrātas" melodijas. Vests izmanījis arī tradicionālos hiphopa bītus, papildinot tos ar afrikāniskām bungām, cilšu bungu mūziku, nerunājot jau par to, ka ierasto samplu (Kanje ir slavens ar samplu izmantošanu) skaits ir sarucis līdz minimumam.

Pirms visiem šiem personiskās dzīves nepatīkamajiem notikumiem Vests bija pārliecināts, ka viņa ceturtais studijas darbs sekos pirmo albumu konceptuālajai triloģijai un sauksies "Good Ass Job", taču mātes nāve, salauzta sirds lika izšķirties par citu ceļu. "808s & Heartbreak" nosaukums aizgūts no bungmašīnas "Roland TR-808", kas plaši izmantota 1980. gadu popmūzikā, turklāt 808 esot arī telefona kods Havaju salās, kur tika pabeigta albuma ierakstīšana.

Kanye West

Plati ievada sešu minūšu garš, apcerīgs skaņdarbs "Say You Will", kurā Vests prezentē savu jauno pop skanējumu, izmantojot vokāla korektora "melodyne" plašās iespējas. Piemēram, tas pats T-Pain, pateicoties šim aparātam, jau ir nopelnījis miljonus... Sekojošais "Welcome to Heartbreak" tapis kopā ar Kanjes protežē Kid Cudi, skaņdarbs ir kosmisks, urbāns hiphopa un elektroniskās mūzikas hibrīds, savas dūmakainās noskaņas ziņā pat radot asociācijas ar Burial dabstepu.

"Heartless", kas ir otrais singls pēc daudz kur jau izskanējušā, episkā "Love Lockdown" atgādina, ka Kanje prot arī repot, tomēr piedziedājums vienalga ir ļoti melodisks. Sekojošais "Amazing" (pied. Young Jeezy) nedaudz nosit tempu, tas balstās uz viegliem klavieru akordiem, afrikāniska ritma un vienkāršas melodijas.

"Paranoid" (pied. Mr Hudson) burtiski tiek izpildīts ar smaidu uz lūpām: "You worry bout the wrong things, The wrong things," "RoboCop" savukārt ir pacilājošs stīgu skaņdarbs. "See You in My Nightmares" kā viesmākslinieks pieaicināts Lil Veins (Lil Wayne), savukārt "Coldest Winter" samplē klasisko Tears for Fears “Memories fade".

Pēc pirmās noklausīšanās reizes biju milzīgā sajūsmā par šo plati, taču ar katru jaunu piegājienu sāku arvien vairāk šaubīties, līdz 100% tomēr kaut kas mazliet pietrūkst ... varbūt kaut kas ir tieši par daudz. Varbūt ... varbūt...

Izdošanas datums - 25.11.2008.

Komentāri (27)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu