Oneohtrix Point Never "Returnal" (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Septembris TVNET Mūzikas albumu slejās, visticamāk, paies eksperimentālās mūzikas festivāla "Skaņu mežs" zīmē, kas šogad notiks no 9. līdz 11. septembrim trīs dažādās vietās - Preses namā, Rīgas mopēdu rūpnīcā "Sarkanā zvaigzne" un klubā "Melnā piektdiena".

Oneohtrix Point Never "Returnal"

(Editions Mego)

10/12

Viens no interesantākajiem šā gada festivāla viesiem ir padomju laiku emigrantu atvase - krievu un ebreju izcelsmes ambientās (ambient) un drouna (drone) mūzikas jaunais atklājums Daniels Lopatins jeb projekts "Oneohtrix Point Never".

Jau aplūkojot jaunākā albuma "Returnal" vāciņu, uzdūros vairākiem slāviskiem uzvārdiem un pat skaidrā krievu valodā rakstītam vārdam "Uviģimsja" (Увидимся). Piemēram, albuma vāka fotogrāfijas autore ir Jeļena Avanesova, plati māsterējis Džeimss Plotkins...

Patiesībā vispār jau droši varam runāt par tādu kā padomju emigrantu atsevišķu mākslinieku kustību, kas iekļāvusies aktuālajā Ziemeļamerikas neatkarīgās un eksperimentālās mūzikas pasaulē. Protams, lielākos vārdus - Regīnu Spektori un grupu "Gogol Bordello" (Jevgēņijs Gudzs gan dzimis Ukrainā) jau pazīst plašāka auditorija, taču tādi vārdi kā Zola Jesus jeb Nika Roza Danilova, Chinawoman jeb elektropopa māksliniece Mišela, kuras vecāki atceļojuši no Odesas, un jau minētais Lopatins tikai tagad sāk kļūt plašāk pazīstami.

"Oneohtrix Point Never" jaunais albums "Returnal" pamatīgu publicitāti ieguva, pateicoties mūzikas gaumes veidotājportālam "Pitchfork", kas gan Lopatina iepriekšējam darbam "Rifts", gan šim ierakstam veltījis ļoti atzinīgus vārdus. Jaunā plate iekļuvusi "Pitchfork Media" kategorijā "Labākā jaunā mūzika". "Rifts", starp citu, ir 2009.gada divarpus stundu garš veselu trīs ("Betrayed in the Octagon", "Zones Without People" un "Russian Mind") agrīno Lopatina ierakstu apkopojums.

Oneohtrix Point Never "Returnal"
Oneohtrix Point Never "Returnal" Foto: Publicitātes foto

Popularizēt Lopatina mūziku palīdzējis arī populārās grupas "Antony And The Johnsons" līderis Antonijs Hegartijs (Antony Hegarty), kas pārstrādājis "saprotamā veidā" Lopatina jaunā albuma titulskaņdarbu "Returnal" (skat. resursos).

Tiesa, atsevišķi mūzikas kritiķi Lopatina mūziku sākuši dēvēt par "hypnagogic pop" vai pat par "chillwave", taču, ja pirmajam terminam vēl es varētu piekrist, tad līdz "chillwave" tumīgajiem bītiem un gaisīgajiem akordiem Oneohtrix Point Never ir ļoti tālu (skat. resursos "Kas ir "Chillwave"?").

Jautāts par žanra dīvaino nosaukumu - "hypnagogic pop", ko izgudrojis žurnāla "The Wire" žurnālists Deivids Kīnans, Daniels Lopatins atbild: "Es redzu Deivida ideju atblāzmu lietās, ko daru – sevišķi video.

Taču neuzskatu, ka "hypnagogic pop" birka raksturo to, ko daru es vai kopā ar citu mākslinieku.

Es to vairāk redzu kā diskusiju par nostalģiju un tās smalko ietekmi uz kultūru. Ar šo birku nav nekas nepareizs – tas vienkārši ir veids, kā runāt par mūsu mūzikas fenomenu."

Kā preses relīzēs par Lopatina mūziku raksta paši "Skaņu meža" organizatori, Oneohtrix Point Never mūziku var dēvēt par melanholisku veltījumu zudušajiem nākotnes sapņiem. Tā sakņojas 1980.gadu analogo sintezatoru (Lopatina tētim mājās esot bijuši "Juno 60" un "Hohner Stringer" sintezatori) un tā dēvētajā kosmische (kosmiskajā) mūzikā un tā gadu desmita sentimentālajā estētikā.

{c]Kiborgu meditācija, melanholija un saldsērīgs optimisms par nākotnes tehnoloģijām – teleportācijas ierīcēm, brīvdienām kosmosā utt.

Oneohtrix Point Never mūzika ir gana kinematogrāfiska, radot asociācijas ar klasisko 1980.gadu zinātniskās fantastikas filmu "Blade Runner" vai paša Lopatina iecienīto filmu "RoboCop" estētiku.

Mūzika sevī ievelk, brīžiem satverot ciešos noiza tvērienos, brīžiem ļaujot atviegloti nopūsties teju vai meditējošā mierā.

Gan Oneohtrix Point Never albumu, gan citu festivāla viesu Emeralds plati "Does It Look Like I'm Here?" ir izdevusi ietekmīgā elektroniskās mūzikas izdevniecība "Editions Mego", kas ir bijusi pārstāvēta "Skaņu mežā" jau no pirmā festivāla 2003.gadā. Ne mazāk zīmīgs ir fakts, ka OPN albumu noformēt pieteicās Stīvens O'Meilijs no kulta grupas Sunn O))).

Izdošanas datums 22.06.2010.


Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu