The Walkmen «Lisbon» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ņujorkas rokgrupa «The Walkmen» laiž klajā jau sesto (ja ieskaitām 2006.gada kaverversiju albumu «Pussy Cats Starring the Walkmen») studijas albumu «Lisbon».

The Walkmen «Lisbon»

(Fat Possum)

9/12

Grupa tiešām bijusi ļoti produktīva - kopš 2002.gada debijas «Everyone Who Pretended to Like Me Is Gone» katru otro gadu mēs esam tikuši pie jauna «The Walkmen» albuma. Loģiska bijusi arī grupas radošā attīstība - no skaļām postpanka un garāžroka ģitārām uz blūzīgu, apcerīgu kantri. Jaunajā ierakstā «Lisbon» vīri smēlušies iedvesmu 1950. un 60. gadu Elvisa Preslija un «Sun Records», kā arī vecajos sērfroka (surf rock) un rokabili (rockabilly), svinga ierakstos, miksējot dziesmas ar klusinātām maigām bungām un skaļu vokālu. Ričardam Haulijam (Richard Hawley) un pat mūsu pašu Pitam Andersonam noteikti arī šis tas jaunajā «The Walkmen» albumā varētu likties sirdij tuvs...

Ja runājam par vokālu, tad Hemiltona Leithauzera (Hamilton Leithauser) balss saites, manuprāt, ir vienas no izteiksmīgākajām un jaudīgākajām mūsdienu rokmūzikā, brīžiem pat radot asociācijas ar Roda Stjuarta vai velsiešu rokgrupas «Stereophonics» dziedātāja Kelija Džounsa (Kelly Jones) balss tembru. Muzikāli, protams, grupas ļoti atšķirīgas.

Tā vien gribas «The Walkmen» gadījumā vilkt paralēles ar divām citām amerikāņu neatkarīgās mūzikas grupam - «Spoon» un «The National» - ne muzikāli, bet konceptuāli. Proti, visas šīs grupas ir lēnām, ar centīgu, uzcītīgu darbu gājušas uz savu mērķi un tikai ar ceturto vai piekto albumu guvušas pelnīto atzinību.

Kā jau minēju, jaunais «Lisbon» ir salīdzinoši lirisks - gana jauks kantri, retroroka ieraksts, ar vintage instrumentiem, kuru tumīgo un silto skanējumu vietām papildina brīnišķīga pūtēju grupa («Stranded» ir plates muzikāla virsotne), tomēr, lai cik labu mūziku šodien mums arī piedāvā «The Walkmen», nekas, manuprāt, nespēj līdzināties 2004.gada ģeniālajam singlam «The Rat» (no albuma «Bows + Arrows»). Pēc ilgāka laika to (video resursos) atkal uzmeklēju tīmeklī un ilgi nespēju atrauties.

The Walkmen "Lisbon"
The Walkmen "Lisbon" Foto: Publicitātes foto

Kā norāda jaunās plates nosaukums, atsevišķas dziesmas tapušas grupas koncertos ostā pie Atlantijas okeāna - Portugāles galvaspilsētā Lisabonā. Plati producējis grupas «The Paper Chase» dalībnieks Džons Kongltons (John Congleton), savukārt skaņu inženiera krēslā sēdējis Kriss Zeins (Chris Zane), kas atbildīgs arī par «Passion Pit» un «Les Savy Fav» skaņu.

Katrā ziņā ja ne vērtīgākais, tad noteikti viens no labākajiem septembra albumiem.

Izdošanas datums - 14.09.2010.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu