Tegan and Sara «The Con» (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viens no šā gada neatkarīgās mūzikas ausij tīkamākajiem ierakstiem nāk no kanādiešu dvīņumāsām Tegan and Sara.

Tegan and Sara «The Con»

(Sire)

10/12

Pēc iepriekšējā albuma (kas bija jau ceturtais meiteņu disks) «So Jealous» panākumiem un nominācijai «Juno» balvai par labāko alternatīvās mūzikas albumu, dvīņumāsas Tīgena Reina un Sāra Kīrstena Kvinnas jeb «Tegan and Sara» šogad izdevušas brīnišķīgu indīmūzikas plati «The Con», starp citu, leģendārā Nīla Janga (Neil Young) izdevniecības «Vapor Records» (Kanādā) apgādā (ASV izdevējs «Sire»).

Laiku pa laikam tomēr pie manis nonāk tādas dziesmas, kuras var nenogurstoši un ar baudu klausīties desmit, divdesmit reizes pēc kārtas - viens no šādiem skaņdarbiem ir šīs plates pirmais singls «Back In Your Head» (skat. video). «Back In Your Head» ir perfekts indīpopa paraugs ar dejisku ritmu un izteiktu piedziedājumu, ko droši varētu spēlēt jebkurā rokmūzikas deju ballītē...

Abas 1980. gadā dzimušās māsas pienākumus albumā sadalījušas uz pusēm - septiņas dziesmas sacerējusi Sāra, septiņas Tīgena. Turklāt katrai māsai bijuši savi palīgi: Sāras dziesmas palīdzējuši ierakstīt viesmūziķi no Death Cab for Cutie un The Rentals, Tīgenai - Hanters Bargans no AFI un Kaki King - amerikāņu ģitāriste Katrīna Kinga (Katherine King). Kopumā plati līdzproducējis Death Cab for Cutie atslēgas vīrs Kriss Valla (Christopher Walla), panākot labskanīgus aranžējumus un kopējo noskaņu.

Pirmās asociācijas, klausoties «The Con», man radās ar nu jau neeksistējošu meiteņu indīmūzikas kvartetu «Sleater Kinney», brīžiem liriskākos skaņdarbos ieskanas kaut kas no 90. gadu meiteņu neatkarīgās ģitārmūzikas, meiteņu balss intonācijas brīžiem pat sasaucas ar zviedru elektroniskās mūzikas dueta «The Knife» vokālisti Karinu Dreijeri.

Tegan and Sara «The Con»
Tegan and Sara «The Con» Foto: Publicitātes foto

«The Con» prasa nelielu iedziļināšanos, tikai pēc otrās vai trešās noklausīšanās reizes iezīmējas lielie supergrāvēji un vienkārši lipīgie hiti, atklājas arī vairākas producēšanas pērles...

Albumu ievada pusotru minūti garais Sāras sacerētais «I Was Married» (audio) - melodisks, episks un vienlaicīgi sievišķīgi trausls motīvs. Seko vēl viens Sāras (šoreiz Sārai, manuprāt, izdevušies īpaši fantastiski skaņdarbi) darbs «Relief Next to Me», kas lēnām tiek kāpināts, sasniedzot savu emocionālo kulmināciju ar vārdiem «But I promise this, I won»t go my whole life, Telling you I don«t need».

Teganas titulskaņdarbs «The Con», kas šobrīd izvēlēts kā singls ieturēts jau minēto «Sleater Kinney» garā, manuprāt gan šis skaņdarbs nav albuma spilgtākais brīdis. «Knife Going In» nedaudz eksperimentālā tonī turpina Sāras muzikālo kursu - skaņdarba pamatā akustiskās ģitāras akordi, viegli bungu tomi un sintezatoru «glaidiskas» («glide» efekts) pasāžas. Kompozīcijā «Are You Ten Years Ago» meitenes izmanto bungmašīnas pakalpojumus, kuras ritms tiek izdekorēts ar dzīvo bungu niansēm. Seko jau minētais megagrāvējs «Back In Your Head» un vēl viens, manuprāt, potenciāls singls - Tīgenas roķīgais «Hop a Plane».

Plates limitētais izdevums papildināts ar albuma ierakstu sesiju, interviju DVD, kas ļauj ielūkoties plates tapšanas radošajā procesā.

Šonedēļ - šī ir mana mīļākā grupa!

Izdošanas datums - 24.07.2007.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu