Thom Yorke «The Eraser» (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Grupas Radiohead solista Toma Jorka (Thom York) pirmais sānsolis (TVNET respektē mākslinieka lūgumu to nedēvēt par soloalbumu) «The Eraser» apliecina Jorka ilggadējo aizraušanos ar elektronisko mūziku.

Thom Yorke «The Eraser»

(XL)

10/12

Ar grupas biedru svētību pagājušonedēļ klajā laista pēdējo desmit gadu nozīmīgākās britu rokgrupas Radiohead neirotiskā solista Toma Jorka debijas plate.

Protams, jau labu laiciņu pirms oficiālās relīzes disks nonāca interneta failu apmaiņas programmās, taču, kā apgalvo pats mūziķis, tas viņu īpaši neuztraucot... šis ieraksts neesot komerciāla rakstura, tas drīzāk jāuzlūko kā tāds blakus eksperiments, kas radies aiz gara laika. «Es vienkārši gribēju pastrādāt viens,» komentē Jorks. «Gribēju zināt, kā tas ir - strādāt vienam.»

Vairums albuma dziesmu radušās no izbrāķētiem Radiohead skaņdarbiem. «Skaņdarbā «Cymbal Rush» ir bīts, kas manā galvā skan jau trīs gadus,» komentē Jorks. ««And It Rained All Night» kompozīcijā skan fragments, kas netika iekļauts dziesmas «The Gloaming» galaversijā. Dziesmas «Harrowdown Hill» ideja radās vēl tad, kad mēs rakstījām «Hail to the Thief» plati, taču tolaik šai idejai nebija nekādu iespēju iekļūt platē, tādēļ es tagad to izstrādāju pats.»

Thom Yorke «The Eraser»
Thom Yorke «The Eraser» Foto: Publicitātes foto

Šis nav pirmais kāda Radiohead dalībnieka muzikālais sānsolis, atgādināšu, ka ģitārists Džonijs Grīnvuds (Jonny Greenwood) 2003. gadā izdeva aizraujošu un nekomerciālu eksperimentālās mūzikas plati.

Jāsaka, ka Jorka gadījumā neko īpaši nedzirdētu, novatorisku un eksperimentālu viņa platē, visticamāk, neatrast, taču Jorka balss harisma, teksti un melodijas ir burtiski inficējošas. Piemēram, viens no plates skaistākajiem skaņdarbiem «Harrowdown Hill» iesākas ar nedaudz fanka ģitāras rifu, apaug ar elektronisku bītu, sintezatora skaņu sienu un negaidīti norauj no kājām ar mantrisko: «We think the same things at the same time/ We just cant do anything about it.»

Daudzos skaņdarbos var vilkt paralēles ar 90. gadu eksperimentālo elektronisko mūziku, īpaši Jorka iecīnīto projektu «Autechre». Daudzi līdzīgi eksperimenti jau izmantoti gan «Kid A», gan «Amnesiac» albumos, un tik tiešām rodas iespaids, ka Jorks šajā platē apvienojis dažādus pāri palikušus un grupā neizmantotus motīvus. Tādēļ plate varbūt ir pārlieku monotona. Dziesmu tekstu ziņā Jorks ir palicis uzticīgs savam stilam un informē mūs, ka tumsā nav gaismas, laiks priekš mums paiet, viss ir sačakarēts, cilvēki sabirst kā cepumu drupačas u.tml.

Albumu producējis Jorka un Radiohead ilgais līdzstrādnieks Naidžels Godrihs (Nigel Godrich). Plates skaņdarbs «Black Swan» būs dzirdams arī Ričarda Linkleitera (Richard Linklater) filmas «A Scanner Darkly» skaņu celiņā.

Izdošanas datums 10.07.2006.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu