Etienne Jaumet «Night Music»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Piektdien, 10.septembrī, bijušā Preses nama foajē ikgadējā nepieradinātās mūzikas festivāla «Skaņu mežs» ietvaros uzstāsies elektroniskās mūzikas meistars no Francijas Etjēns Žomē (Etienne Jaumet). Iepazīstieties!

Etienne Jaumet «Night Music»

(Domino)

10/12

Etjēns Žomē, būdams profesionāls saksofonists un frīdžeza mūzikas cienītājs, savā kosmiski elektroniskajā, nedaudz retro tehno mūzikā ietekmējies gan no džeza mūzikas, gan aizgājušā gadsimta elektronikas leģendām «Silver Apples» (Ņujorkas grupas pirmsākumi meklējami 1960.gadu beigās). Mūziķis ar sintezatoru un bungmašīnu mūsdienīgi un dedzīgi atdzīvina 1970.gadu transa ritmus, papildinot skaņu ainavas ar trompetes, saksofona, arfas skaņām, radot zināmas asociācijas ar norvēģu elektroniskā džeza gigantu Nilsu Peteru Molvēru (Nils Petter Molvear).

Kā teikts 2009.gada nogalē izdotā albuma «Night Music» bukletā, Žomē ir sadarbojies «teju ar visiem» franču un nefranču neatkarīgās mūzikas māksliniekiem: indīgrupu «The Moldy Peaches», tās dalībnieku Adamu Grīnu (Adam Green), Danielu Džonstonu (Daniel Johnston), «Dinosaur Jr.», «Sebadoh» dalībnieku Lū Bārlovu (Lou Barlow) u.c. Pats savulaik grupu «Flop» un «The Married Monk» (šī grupa vēl eksistē) sastāvā izdevis sešus albumus, līdz kopā ar mākslinieku vārdā «CosmicNeman» (harismātisku grupas «Herman Dune»bundzinieku un trokšņotāju) radīja jaunu mūzikas projektu - retrofutūristisko elektro duetu Zombie Zombie.

Tomēr mūzikas izdevniecības «Versatile» (tā, kas izdeva «Zombie Zombie» albumu «A Land For Renegades») boss ieteica Etjēnam pievērsties solodarbībai, ko ar pirmo EP «Repeat Again After Me» un «Night Music» Etjēns arī darījis.

Jāpiebilst, ka «Night Music» ir producējis Detroitas tehno mūzikas prominentais producents Karls Kreigs (Carl Craig).

Etienne Jaumet "Night Music"
Etienne Jaumet "Night Music" Foto: Publicitātes foto

Žomē skaņdarbus veido kā īstus stāstus, skaņu ainavas, klausītājus pakāpeniski vedinot uz eksplozijas brīdi, kad kopā satek visas viņa muzikālās un iztēlotās kosmiskās vibrācijas. Salīdzinājumā ar ierasto elektronisko mūziku Žomē neļauj analogajām mūzikas mašīnām darboties cilpās un pašplūsmā, atkārtojot jau izskanējušo.

Ikviens jauns pavērsiens skaņdarbā tiek vadīts ar roku, lai noskaņas mainītos, dzīvotu līdzi publikai un sasniegtu kulmināciju. Viņa mūzikā arī var saklausīt daudzslāņainu pagātnes klātbūtni. Piemēram, plates ievadošais 20 minūšu garais skaņdarbs «For Falling Asleep», kurā piedalās arī Francijas mūzikas leģenda - dziedātāja un arfiste Emanuele Parenēna (Emmanuelle Parrenin), citē tādus mūzikas novatorus kā Terijs Railijs, Roberts Frips, Braiens Īno, Faroa Sanderss (Pharoah Sanders), Bernards Szažnērs (Bernard Szajner) un Džims O'Rurks.

Pats savu mūziku viņš ir nosaucis par emotronic, saliekot kopā vārdus «emocijas» un «elektronika».

Lielisks noskaņu albums!

Koncerts Rīgā notiks ar Francijas Kultūras centra atbalstu.

Izdošanas datums 03.11.2009.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu