Caetano Veloso „A Foreign Sound” (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Caetano Veloso mēdz dēvēt par Brazīlijas Bobu Dilanu, ko, šķiet, daudzi tā arī nekad neuzzinātu, ja mākslinieks neparūpētos par pirmo nozīmīgo internacionālo ierakstu angļu valodā.

Caetano Veloso „A Foreign Sound” (Nonesuch) 8/12

Dzimtajā Brazīlijā Velozo ir slavens kultūras darbonis jau kopš 60. gadu sākuma, kad 23 gadu vecumā iegūst pirmo atzinību, kas noveda pie sadarbības ar ierakstu izdevniecību Phillips. 60. gadu beigās, hipiju uzplaukuma gados, Velozo pievērsās jauniem muzikāliem eksperimentiem, kombinējot tradicionālo brazīliešu bossa nova ar tālaika rokmūziku un psihodēliju, tādējādi radot zināmu protestu pret pastāvošo popmūziku un valdošo militāro diktatūru. Tas, protams, māksliniekam maksāja vairāku mēnešu ieslodzījumu un izraidīšanu no valsts. Tikai 1972. gadā Velozo varēja atgriezties dzimtajā Brazīlijā, kur turpināja ierakstīties, rakstīt literatūru un uzņemt kino.

Šajā jaunajā ierakstā mākslinieks savā smalkajā un labskanīgajā tenorā dzied dažādu komponistu skaņdarbus, aranžēdams tos sev raksturīgā modernās brazīliešu popmūzikas stilistikā. Šeit atrodami gan Paul Anka, gan Nirvana, gan Stīvija Vondera skaņdarbi, kas pārtaisīti vieglā salona mūzikas žanrā, vietām atgādinot kaut ko Frenka Sinatras un pēdējā Deivida Bērna skaņu ieraksta.

Kopumā muzikālā vērtība, manuprāt, šai skaņuplatei ir jāskata kontekstā ar mākslinieka radošo gājumu, muzikālo kontekstu, citādi, manuprāt, tradicionāls, nedaudz garlaicīgs noguruša vīra skatījums pašam uz savu vietu pasaules mūzikā. Tiem, kas par labu esam atzinuši pēdējos Elvisa Kostello un van Morisona ierakstus, Caetano Velozo plate būs lielisks kolekcijas papildinājums.

Izdošanas datums 06.04.2004.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu