Bob Dylan "Modern Times" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaulē pastāv vairākas versijas par to, kas ir Bobs Dilans, viedokļi mēdz būt gan visai noraidoši, gan līdz nelabumam eksaltēti, taču vislabāk par to, visticamāk, runā pati Dilana mūzika. Jaunais albums jau nopērkams veikalos.

Bob Dylan "Modern Times" (Sony) 10/12

Tā nu ir sanācis, ka šis gads man būs pagājis tādā kā Dilana izzināšanas zīmē, proti, pirms dažiem mēnešiem noskatījos teju vai 4 stundu garo amerikāņu kinorežisora Martina Skorsēzes dokumentālo lenti par Dilana agrīno daiļrades posmu "No Direction Home: Bob Dylan". Uz karstām pēdām arī 1967. gada dokumentālo lenti "Don''t Look Back", kurā dokumentētas trīs nedēļas 1965. gada pavasarī, kad Dilans viesojās ar koncertiem Lielbritānijā.

Kāpēc šīs abas filmas fokusē savu uzmanību tieši uz Dilana 60. gadu daiļrades periodu? Atbilde nav tālu jāmeklē - 60. gados Dilans bija kļuvis par savas paaudzes vadošo trubadūru, sirdsbalsi, teju vai dievībai līdzīgu būtni. Pēc nogurdinošiem koncertiem un motocikla avārijas 1968. gadā Dilans pamet skatuvi uz veseliem 8 gadiem. Vēlāk 70. gadu vidū pasaule bija jau mainījusies un Dilans kļuvis tikai par vienu no 60. gadu mūzikas dzīvajiem fenomeniem.

Arī šodien, runājot par Dilanu, bieži tiek piesaukti viņa "zelta gadi", protams, ar zināmu pietāti vienmēr runājot arī par mākslinieka aktuālajiem ierakstiem. Taču tieši tas laiks ir izveidojis Dilana kultu un uzskatāms par viņa karjeras augstāko punktu.

Iespējams, ir jābūt pirmkārt amerikānim, otrkārt ebrejam, treškārt kristietim, turklāt pārcelties laikā uz 60. gadiem, lai tiešām "saprastu" Dilana fenomenu. Ja kādam jaunam klausītājam nav zināms viss vēsturiskais konteksts, tad Dilana jaunākais disks "Modern Times" varētu likties tikvien kā apcerīgs, ikdienišķs kantrīblūza ieraksts.

Un tāds tas savā būtībā arī ir (labā nozīmē). Es pat nezinu, vai šeit vēl kaut kas vairāk ir bilstams...

Izdošanas datums: 04.09.2006.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu