Tigran Mansurian „Monodia” (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušās Padomju Savienības komponisti Arvo Perts, Valentins Silvestrovs, Sofia Gubaiduļina, Gija Kančeli un nelaiķis Alfreds Šnitke ir tās paaudzes mākslinieki, pie kuriem pieskaitāms arī izcilākais armēņu komponists Tigran Mansurian, kurš joprojām dzīvo tēvzemē Armēnijā. Minētie autori ir ieguvuši prestižās ierakstu izdevniecības ECM radītāja Manfreda Eihera lielas simpātijas, viņš šogad parūpējies par Mansurjana dubultdiska „Monodia” izdošanu.

Tigran Mansurian „Monodia” (ECM) 10/12

Ierakstā piedalās virkne zvaigžņu – Christoph Poppen un Munich Chamber Orchestra, vijolniece Kim Kashkashian un Leonidas Kavakos, saksofonists Jans Garbareks un a capella Hilliard Ensemble, kas arī ar šo disku turpina atzīmēt savu 30 gadu ilgo pastāvēšanu.

Ierosme šim ierakstam nākusi no talantīgās armēņu izcelsmes vijolnieces Kim Kashkashian, platei atlasītie skaņdarbi ir kā savdabīgi ziņojumi pudelēs par Armēnijas smago likteni. Albumā iekļauts vijoļkoncerts “And then I was in time again…” (1995) un skaņdarbs vijolei ar balsi “Confessing with Faith” (1998), kas sarakstīts un veltīts īpaši Kim Kashkashian. Arī “Lachrymae” (1999) veltīts Kimai un Janam Garbarekam. Šie trīs skaņu ieraksti ir diska pirmatskaņojumi, pārējie skaņdarbi ir nedaudz senāki.

Tigran Mansurian ir dzimis 1939. gadā Beirutā (Libānā) armēņu vecāku ģimenē un kā liela daļa armēņu pārcēlās uz savu dzimto zemi, kur apmetās uz dzīvi galvaspilsētā Erevānā. Studējis Erevānas Mūzikas akadēmijā un vēlāk konservatorijā, kur ieguva doktora grādu. Mansurjans drīz kļūst par vienu no ievērojamākajiem Armēnijas komponistiem un 90. gados sāk strādāt par Komitas konservatorijas vadītāju. Pēdējos gados komponists koncentrējas uz radošo darbu, administratīvos pienākumus noliekot sāņus.

Tigrana Mansurjana mūzika ir vitāla un ekspresīva, tās centrālais skaņu impulss ir stīgas, īpaši vijole, netrūkst arī armēņu tradicionālās mūzikas ietekmes, taču tā nav virspusēji nolasāma. Tiem, kas seko akadēmiskās mūzikas norisēm, noteikti Mansurjana vārds neliksies svešs, taču daudziem, kam armēņu mūzika saistās tikai ar System Of A Dawn un Dživanu Gasparjanu, šī varētu būt interesanta tikšanās.

Izdošanas datums 30.03.2004.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu