Yeasayer «All Hour Cymbals» (4)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Yeasayer
Yeasayer Foto: publicitātes

Pēdējā laikā aizvien retāk, taču reizēm kāds jauns muzikāls veidojums tomēr spēj pārsteigt ar savdabīgu, grūti aprakstāmu un grūti raksturojamu debijas plati.

Yeasayer «All Hour Cymbals»

(We Are Free)

9/12

Bruklinas kolektīvs «Yeasayer» šogad izdevis vienu no pārsteidzošākajiem ierakstiem «All Hour Cymbals».

Ko gan varētu gaidīt no grupas, kura par savām ietekmēm min 80. gadu popmūzikas zvaigzni Sindiju Lauperi (Cyndi Lauper), dziesminieku un dzejnieku Leonardu Koenu (Leonard Cohen), Zimbabves mūziķi un politiķi Tomasu Mapfumo (Thomas Mapfumo) un 70. gadu vācu psihedēliskā roka grupu «Popol Vuh»?

Citviet presē vēl izskan salīdzinājumi ar «Talking Heads», «The Arcade Fire», «The Byrds», «Animal Collective», Pīteru Gabrielu (Peter Gabriel), «TV on The Radio» un agrīnajiem «Pink Floyd», nedrīkst nepieminēt arī ķeltu, afrikāņu, Balkānu un gospel mūzikas ietekmes ... diezgan raibs saraksts.

Starp citu, MTV kanāls pēc mūzikas konferences «South by Southwest» ierindoja «Yeasayer» savā Top7 («Seven Bands from SXSW That Will Matter»).

Jau pēc pirmajiem diviem singliem «Sunrise» un «2080» par «Yeasayer» šur tur varēja lasīt cildinošas atsauksmes, nu beidzot klāt arī pilnais albums, kas daudziem mūzikas apskatniekiem sākotnēji ir izrādījies visai ciets rieksts (man arīdzan).

Tomēr pēc vairākām klausīšanās reizēm albuma aprises kļūst arvien skaidrākas, daudzi sapņainie fona vokāli, dominējošās perkusijas un atmosfēriskie taustiņi un ģitāras sāk kalpot kā atslēgas katrai noteiktai kompozīcijai. Tiesa, plates pēdējās dziesmas jau šķiet dzirdētas plates sākuma daļā...

Albuma spēcīgākie brīži arīdzan meklējami plates pirmajā daļā - ievadošais «Sunrise» iesākas ar gospeļmūzikai raksturīgām balsīm un plaukstu ritmu, ko papildina afrikānisks bungu ritms, atmosfērisks sintezators un spalgs, nazāls Krisa Kītinga (Chris Keating) vokāls (nedaudz atgādina «Sunset Rubdown»). Tautas mūzikas elementi turpina vīties cauri akustiski psihedēliskajam «Wait For The Summer», kulminējot vienā no plates enerģētiskajiem centriem - «2080».

Viena no gada interesantākajām debijām!

Izdošanas datums: 23.10.2007.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu