Jarvis Cocker "Jarvis" (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

43 gadu vecumā leģendārās Šefīldas grupas "Pulp" līderis Džārviss Kokers (Jarvis Cocker) beidzot laiž klajā savu pirmo soloalbumu "Jarvis".

Jarvis Cocker "Jarvis"  

(Rough Trade)  

8/12

Pēdējos gados kopš Pulp vairs aktīvi nedarbojas, Džārviss Kokers apprecējies, pārcēlies dzīvot uz Parīzi un rakstījis dziesmas Merianai Feitfulai (Marianne Faithfull), Šarlotei Geinsbūrai (Charlotte Gainsbourg) un Nensijai Sinatrai (Nancy Sinatra). Režisējis videoklipus Aphex Twin, Erlandam Oijem (Erlend Oye) un Nightmares on Wax. 2003. gadā Kokers un viņa grupas kolēģis Ričards Houlijs (Richard Hawley) vēl radīja jaunu, nedaudz šizofrēnisku muzikālo projektu Relaxed Muscle, tika pat izdots albums "A Heavy Night With", tiesa, īpašus panākumus un pozitīvas atsauksmes tas neguva. Pēdējais "Pulp" albums "We Love Life" datēts ar 2001. gadu.

Vēl pagājušogad Džārviss solīja, ka Pulp atgriezīsies ar jaunām dziesmām, kad viņš būs pabeidzis visus savus soloprojektus - tostarp arī mūziku filmai "Harijs Poters un uguns biķeris" ("Harry Potter and the Goblet of Fire").

Toreiz viņš komentēja: "Mēs esam daudz par slinku tāda veida dramatismam. "Pulp", kā jau esmu pārliecināts, jūs daļēji zināt, ir pārdzīvojis daudzus pārziemošanas un tamlīdzīgus periodus. Es nezinu, vai mēs atkal kaut ko pasāksim. Es esmu bijis "Pulp" kopš 15 gadu vecuma, un tagad es esmu 40+ gadu vecs vīrietis. Lai gan mēs nekad neesam izlaiduši īpaši daudz ierakstu, es vienmēr esmu bijis grupā un domājis: "Es mēģināšu kaut ko citu.""

Foto: Publicitātes foto

Bet pagaidām Džārviss mums sarūpējis 13 jaunas dziesmas (+ viena slēptā "Running The World") un nodevis vērtēšanai. Starp citu, tieši ar plates slēpto celiņu - "Running The World" Kokers pirmoreiz atgādināja par savu eksistenci, ievietodams šo politisko rietumvalstu līderu un Live 8 organizatoru kritiku savā "Myspace.com" profilā.

Patiesībā cerības un gaidas no Kokera soloplates man bija pamatoti augstas, galu galā mākslinieka sacerējumi Šarlotei Geinsbūrai, Nensijai Sinatrai bija brīnišķīgi. Kokera ekscentriskā daba un principiālā nostāja attiecībā pret mūzikas industrijas mašinēriju vienmēr raisījusi simpātijas un devusi Kokeram tādu kā avansu. Arī šoreiz daudzi mūzikas kritiķi bez īpašas vilcināšanās Kokera albumam liek 5 zvaigznītes ... arī es tā vēlētos, taču, manuprāt, albums tomēr nav tik ļoti nevainojams.

Plati ievada 27 sekunžu klavieru intro, kam seko palpiskais "Don''t Let Him Waste Your Time" ar lielisku Ričarda Houlija ģitāras rifu pamatā. Skaņdarbs sākotnēji rakstīts Nensijas Sinatras albumam . Arī smagnējais "Black Magic" varētu būt droši kāds "Pulp" vēlīnās daiļrades skaņdarbs - tā pamatā tradicionāls blūzroka rifs un katedrāles zvanu skaņas. "Heavy Weather" ir potenciāls singls, tas iesākas ar klasisku "kokerismu" "I Spy" garā un pārtop melodiskā 90. gadu britpopā ar pērkondārdiem un lietu fonā.

Kaut muzikāli plate ir pasmaga un brīžiem nedaudz samocīta, Kokera smalki veidotie dziesmu teksti, kā allaž, ir augstā līmenī. Patīkama atkalredzēšanās!

Un jā, "Black Magic Yeah Yeah Yeah!"

Izdošanas datums 13.11.2006.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu