Kronos Quartet un Pēteris Vasks: String Quartet No.4 (1999) (3)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Slavenais stīgu kvartets par godu savai 30 gadu jubilejai laidis klajā trīs mid-price jeb singla formāta klasiskās mūzikas ierakstus, ko izdod ierakstu izdevniecība Nonesuch: Alban Berg «Lyric Suite», Harry Partch «U.S. Highball» un Pēteris Vasks «String Quartet No.4».

Kronos Quartet, Pēteris Vasks: String Quartet No.4 (1999)

(Nonesuch)

12/12

Katrs disks ilgst aptuveni 30 minūtes un ir 1990. gadu sākumā Kronos Quartet aizsākts mūzikas formāts. Apvienības mākslinieciskais vadītājs un vijolnieks Deivids Heringtons (David Harrington) to skaidro ar vēlmi piedāvāt klausītājam tikai viena komponista konceptuālu darbu, nejaucot dažādu autoru muzikālos rokrakstus un izteiksmes veidus.

Aizputē dzimušā Pētera Vaska vārds mūsu klausītājam īpašus komentārus neprasa – tas neapšaubāmi ir Latvijas ievērojamākais un nozīmīgākais jauno laiku komponists, kura vārds nav svešs arī ārpus valsts robežām. Kronos Quartet dzīvā interese un konkrēta darba pasūtījums, ir tikai tam apliecinājums.

Par komponista mūziku šajā ierakstā varu izteikt savas dziļi subjektīvās domas, proti, uzskatu, ka komponists ir šobrīd savu radošo spēku briedumā un 4. stīgu kvartets ir viens no spēcīgākajiem, vitālākajiem autora darbiem. Interesants ir kāda mana drauga vērtējums, kurš darba otrajā daļā Toccata saklausīja kaut ko no slavenā krievu animatora Jurija Noršteina populārākā darba «Ezītis miglā» skaņu celiņa…

Izdošanas datums 07.09.2003.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu