Neil Young "Le Noise" (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirms izziņot septembra Mēneša albumu (tas notiks sestdien), ieskatīsimies leģendārā kanādiešu dziesminieka Nīla Janga (Neil Young) jaunajā, pārsteidzošajā studijas albumā.

Neil Young "Le Noise"

(Reprise)

10/12

Albums tik tiešām ir pārsteidzošs. Labā nozīmē.

Pēc pēdējo desmit gadu politiskajiem un sociālajiem albumiem (viens ieraksts "Fork in the Road" kritizēja amerikāņu autorūpniekus, savukārt platē "Living With War" Jangs nesaudzīgi nopēla Džordžu Bušu (piemēram, dziesma "Let’s Impeach The President")) beidzot esam sagaidījuši intīmu, pat garīgu Janga ierakstu. Jāpiebilst, ka arī 2005.gada akustiskais "Prairie Wind", protams, bija lielisks...

"Es domāju, ka tas ... es nezinu - ir savā ziņā garīgs ieraksts,"

komentē 64 gadus vecais mūziķis. "Šeit tiek daudz runāts par mīlestību un karu. Mīlestība skarta katrā dziesmā."

Pārsteidzošs jaunais albums ir arī tādēļ, ka tas tapis sadarbībā ar superproducentu Danielu Lanuā (Daniel Lanois), kurš strādājis ar U2, Pīteru Geibrielu u.c. lieliem vārdiem. Lanuā uzaicinājis Jangu savā Losandželosas eksperimentālajā skaņu laboratorijā (studijā), iedevis viņam rokās paštaisītu akustisko ģitāru, kas "uzvedas" daudz savādāk nekā jebkura cita parasta akustiskā ģitāra, ievedis Jangu akustiski speciāli izbūvētā telpā un devis meistaram brīvu vaļu.

"Māja bija dzīva, mūzika vibrēja visā mājā," Lanuā studiju atceras Jangs.

Neil Young "Le Noise"
Neil Young "Le Noise" Foto: Publicitātes foto

Kopumā platē iekļautas astoņas jaunas Janga dziesmas gan akustiskās, gan elektriskās ģitāras pavadījumā. Nekādu bungu, nekādu basģitāru ... tikai ģitāra un balss. Tiesa, gan ģitāra, gan balss ir palikti zem Lanuā dīleju un reverbratoru skalpeļa, rezultātā radot diezgan netradicionālu Janga ierakstu.

Piemēram, albuma piektais skaņdarbs "Angry World" noslēdzas ar minūti garu "noizu", kurā ielūpota (loop) kāda Janga frāze, saitēta ģitāra, iesemplēti dažādi citi ģitāras trokšņi u.tml.

"It's an angry world for the businessman and the fisherman,"

dzied Jangs.

Brīžiem, šķiet, apzināti, Jangs iespēlē ko tādu, kas ļoti sasaucas ar slavenās Džima Džārmuša filmas "Dead Man" ģeniālo skaņu celiņu (piemēram, "Sign Of Love" beidzamās pāris sekundes).

Blakus kara un mīlestības tēmai platei vijas cauri arī nāves tēma. Jangs pēdējā gada laikā zaudējis divus tuvus draugus - filmu producentu un režisoru Leriju Džonsonu (Larry "L.A." Johnson) un pavadošās grupas ilggadējo pedal steel ģitāristu Benu Kītsu (Ben Keith).

Varbūt albumā nav spilgtu melodisku (radio draudzīgu) dziesmu, taču plates kopējā noskaņa ir ļoti suģestējoša. Lielisks albums!

Izdošanas datums - 28.09.2010.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu