Al Green "I Can’t Stop" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc gandrīz 30 gadiem 70. gadu soulmūzikas superzvaigzne Als Grīns (Al Green) atgriežas ar jaunu tā dēvētās laicīgas mūzikas ierakstu"I Can’t Stop".

Al Green "I Can’t Stop" (Blue Note) 8/12

Kopā ar ilggadējo sadarbības partneri Viliju Mičelu (Willie Mitchell) pie skaņu pults un "Hi Studio" sesijas mūziķiem, mākslinieks daļēji, manuprāt, ir spējis atdzīvināt "Let’s Stay Together" un "Call me" ziedu laiku burvību.

Vēsture: 70. gadu sākumā Als Grīns kļūst par vadošo soulmūzikas figūru, izdodot „Let’s Stay Together”, „I’m Still In Love With You” u.c. izcilus albumus, iekaro topu virsotnes, ietekmē daudzus savus līdzgaitniekus, to skaitā – Marvinu Geiju (Marvin Gaye), Bilu Vizersu (Bill Withers) un kļūst par savas paaudzes vienu no spilgtākajām balsīm. 1974. gadā, mākslinieka popularitātes zenītā, notiek liktenīgais strīds ar bijušo draudzeni Meriju Vudstoni (Mary Woodson). Īsi pēc tā sieviete izdara pašnāvību. Als Grīns šo atgadījumu uztvēris kā zīmi un kopš tā laika savā mūzikā pievērsies reliģiskām tēmām. Viņš iegādājās baznīcu un kļuva tur par priesteri, un visus šos gadus laidis klajā tikai gospel mūzikas ierakstus, slavējot Dievu To Kungu.

Atzīšos, ka esmu liels Grīna 70. gadu daiļrades cienītājs, tāpēc mākslinieka atgriešanās pie vecās mūzikas formulas man bija patīkams pārsteigums, tomēr ne bez zināmām bažām. Tomēr „I Can’t Stop” šoreiz nesagādā vilšanos, tas ir lielisks, labākajās tradīcijās ieturēts Grīna albums, kurā dzirdams gan fascinējošais mākslinieka falsets, gan pulsējošais „Let’s stay Together” ritms. Iespējams, dažas kompozīcijas nav tik izteiksmīgas kā tituldziesma „I Can’t Stop”, vietām ieslīgstot klišejiskos blūza gājienos un solopartijās, tomēr kopumā plate, manuprāt, ir izdevusies.

Protams, ar 70. gadu šedevriem jaunais Grīna veikums nespēj pilnvērtīgi konkurēt, ņemot vērā gan šā brīža mūzikas kontekstu, gan žanra aktualitāti. Brīžiem gan aizdomājos, kādu mūziku šodien radītu, piemēram, Marvins Geijs (Marvin Gaye) vai Donijs Hazevejs (Donny Hathaway), vai viņi turētos pie savas tradīcijas vai mēģinātu sekot līdzi visam jaunajam, sadarbojoties ar šā brīža karstākajiem hiphopa māksliniekiem vai aktuālākajiem producentiem?

Izdošanas datums 18.11.2003.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu