Editors «An End Has a Start» (28)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ klajā nāk Birmingemas kvarteta «Editors» otrais studijas albums «An End Has a Start».

Editors "An End Has a Start"

(SonyBMG)

7/12

Tā, Editors ... Editors ... mēģinām atcerēties. Ak jā! Tie bija tie, kas izklausījās kā "Joy Division", bet tie nebija "Interpol" ... jā, tagad atceros...

Jau pirms dažiem gadiem, kad mūzikas kanāli arvien biežāk sāka atskaņot leģendāro "Joy Division" jaunos sekotājus "Interpol", "The Departure", arī tolaik par "britu atbildi Interpol" dēvētos "Editors", es nespēju šīs grupas uztvert nopietni... Varbūt pie vainas Iana Kērtisa (Ian Curtis) īpašais vokāls, kuru atdarinot, gandrīz nav iespējams izvairīties no Kērtisa neapzinātas klātbūtnes? Iespējams, šādu plaģiātu uztveru pārlieku jūtīgi, jo, piemēram, neskaitāmie Kurta Kobeina imitētāji mani kaut kā tik ļoti nesatrauc.

Editors «An End Has a Start»
Editors «An End Has a Start» Foto: Publicitātes foto

«Editors» sevi skaļi pieteica pirms diviem gadiem, kad klajā nāca puišu debijas plate, tajā bija atrodami daži tiešām lieliski hitsingli ("Blood", "Bullets", "Munich"), taču kopumā šo plati nevarētu dēvēt par šedevru. Jaunajā ierakstā "An End Has a Start" Toms Smits (Tom Smith) ar kolēģiem iet uz visu banku - lielā mūzikas izdevniecība, lielbudžeta video, MTV2 atbalsts un milzīgas ambīcijas iekarot pasauli. Albumu producējis Džeknaifs Lī (Jacknife Lee), kas atbildīgs arī par puišu pirmo plati.

Kad pirms kāda laiciņa līdz klausītājiem nonāca pirmais singls "Smokers Outside The Hospital Doors" (skat. video), kļuva skaidrs, ka «Editors» ambīcijas ir kļuvušas tik lielas, ka vīri nolēmuši ar savu epohālo skanējumu piepildīt jebkura izmēra futbola stadionu vai jebkuru lielo brīvdabas festivālu. Jaunais skaņdarbs ir divreiz lēnāks par iepriekšējiem singliem, daudz izteiktāk tajā dominē "edžiska" ("U2") ģitāra, parādās klavieres, dziesmas beigās bērnu koris ... man gan no visas dziesmas patīk tikai tā dēvētais "bridžs" (pāreja vai atkāpe) no 56. sekundes līdz 1.15. min.

Sekojošā albuma tituldziesma jau atgriež mūs debijas albuma skaņu pasaulē - delay ģitāras, kas veido pamata skaņu sienu, "gara radinieku" "The Bravery" tuva ģitāras pamattēma, tāds, manuprāt, nedaudz klišejisks topšais singls (visticamāk). Seko liriskais "The Weight Of The World", kas daudziem mūzikas apskatniekiem licis meklēt jaunās «Editors» muzikālās koncepcijas līdzības ar pašiem "Coldplay", kas, šķiet, tomēr nav nekas glaimojošs. Tik tiešām, pirmajā albumā «Editors» vispār neizmantoja klavieres... Un "Bones" ... kurai, nez, grupai pavisam nesen bija tāda dziesma? Ak, jā! "The Killers"! Arī muzikāli Toms Smits brīžiem iedziedas kā Brendons Flovers, piemēram, frāze "Retreat, retreat I"ve fallen at the low tide" ir ļoti tuva Lasvegasas kolēģu veikumam.

Patīkami izceļas "The Racing Rats", kurā Smita balss jau izklausās gluži kā Nikam Keivam, savukārt gandrīz sešu minūšu garais "When Anger Shows" ir pārlieku smagnējs. Pusakustiskais "Push Your Head Towards The Air" demonstrē puišu vēlmi attālināties no presē tik uzmācīgi (pašiem vīriem tā noteikti šķiet) kultivētās "Joy Division" līdzības. Tādā ziņā, protams, jaunās plates virzība ir apsveicama, taču šādas epohālas ģitārklavierbalādes esam dzirdējuši gan no "Snow Patrol", gan "Coldplay", gan "Embrace", gan "Aqualung" u.tml. Varbūt vislabāk šis jaunais skanējums nostrādā skaņdarbos "Escape The Nest", kura pamatā monotons ģitāras motīvs un pulsējošs bungu ritms un uz līdzīgas melodijas balstītais "Spiders". Plati noslēdz liriska klavieru balāde, nosverot albuma svaru kausus no Īana Kērtisa par labu Krisam Mārtinam ... grūti pateikt, var būt, ja grupai paveras šāda iespēja (kļūt par lielām zvaigznēm), tad tā ir jāizmanto, gluži kā to savulaik paveica "Coldplay" un pagājušogad "The Killers", neskatoties uz tam sekojošo negatīvo mūzikas speciālistu un melomānu reakciju.

Izdošanas datums - 25.06.2007.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu