Franz Ferdinand «Tonight: Franz Ferdinand» (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Pēc trīs gadu pauzes ar jaunu plati ierindā atgriežas Glāzgovas mākslas skolas studenti «Franz Ferdinand».

Franz Ferdinand «Tonight: Franz Ferdinand»

(Domino)

8/12

«Tonight: Franz Ferdinand» ilgā tapšana bija intriģējoša - puiši, paklausot kolēģa Deimona Albarna ieteikumiem, šo gadu laikā uzbūvējuši paši savu skaņu studiju kādā no pamestām narkotiku rehabilitācijas klīnikas ēkām, izmēģinājuši sadarbību ar vairākiem producentiem - eklektisko turku izcelsmes dīdžeju un producentu Erolu Alkanu (Erol Alkan), kas strādājis ar «Late Of The Pier» un «Mystery Jets», popmūzikas producentu komandu «Xenomania» un galu galā Denu Keriju (Hot Chip, Kylie Minogue, CSS u.c.), kas arī kļuva par plates skaņu arhitektu.

Abuma tapšanas laikā grupas solists Alekss Kapranoss (Alex Kapranos) izteicies, ka jaunajās dziesmās būs dzirdama Āfrikas ritmu ietekme, deju mūzikas bīti u.tml. jauninājumi. Rezultātā gan no afrikāniskiem ritmiem šeit gandrīz nav ne miņas un arī dejiskie ritmi nav nemaz tik viegli izdejojami.

Franz Ferdinand

Vispār interesanti, kā dažādos laikos attīstās atsevišķi mūzikas virzieni - tas pats oriģinālais postpanks, kura ietekmes dominē grupas pirmajā platē, 1970. gadu beigās kļuva arvien dejiskāks (piemērs - Blondie «Heart Of Glass»). Arī britpops 1990. gadu vidū arvien vairāk sliecās uz disko («Pulp», «Sleeper» u.c.). Šodien šādas indī deju mūzikas grupas ir saradušās ļoti daudzas, veidojot atsevišķus virzienus («The Rapture» atzars, «Klaxons» atzars, «Late Of The Pier» atzars u.tml.). Šādam deju mūzikas (diskomūzikas) valdzinājumam ļāvušies arī pirmajā albumā postpanku, otrajā - britpopu spēlējošie «Franz Ferdinand».

Šis eksperiments, manuprāt, izdevies tīri labi, taču viena liela nepilnība gan ir jāmin - spēcīgu, labu dziesmu trūkums. Proti, no aranžējuma, skaņas, dažādu skaņu dekorāciju viedokļa plate ir ļoti interesanta klausāmviela, taču arī pēc piecu reižu noklausīšanās prātā diemžēl nekas neaizķeras (vismaz man).

No albuma varētu izcelt tikai četras puslīdz labas dziesmas - vadošo singlu «Ulysses», kuru mazliet pabojā tik ļoti tpiskais «la la la» piedziedājums, «No You Girls», kas varētu būt vienīgais nesošais deju zāļu grāvējs (kaut gan par to mani māc nelielas bažas), «Roxy Music» tradīcijās ieturētais «Live Alone» un mans lielākais favorīts «What She Came For». Labs ir arī jau 2008. gadā izdotais «Lucid Dreams».

Albuma nosaukumu solists Alekss Kapranoss aizguvis no izgaismotas koncerta reklāmas «Tonight: Franz Ferdinand».

«Šis ir nakts albums,» viņš izteicies. «Tas ir daudz dejiskāks par iepriekšējo plati. Ja «You Could Have It So Much Better» bija agresīvs un ātrs, 150 bītu minūtē ieraksts, tāds kā pusaudžu sekss, tad šis ir pārliecinošāks, deju grīdai draudzīgāks. 104/105 bīti minūtē.»

Ja godīgi, biju gaidījis ko vairāk...

Izdošanas datums - 26.01.2009.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu